0
EURO 2024
fudbalska reprezentacija Srbije

Players of Serbia celebrate with fans during the UEFA EURO 2024 group stage match between Slovenia and Serbia at Munich Football Arena on June 20, 2024 in Munich, Germany. (Photo by Pedja Milosavljevic/DeFodi Images)Pedja Milosavljevic/STARSPORT

SRBIJA NA SVE ILI NIŠTA: Orlovi protiv Danaca, tradicije i istorije u borbi za osminu finala EURA!

Objavljeno: 25.06.24 u 08:10

Srbija igra meč posle koga ništa neće biti isto

Fudbalska reprezentacija Srbije suočiće se sa Danskom u odlučujućoj utakmici grupne faze Evropskog prvenstva u Nemačkoj, koja će se održati u utorak u 21:00. Ova utakmica nosi sličnosti sa prethodnim sudbonosnim mečevima na Svetskim prvenstvima u Južnoj Africi 2010, Rusiji 2018. i Kataru 2022, gde je Srbiji bila potrebna pobeda u poslednjem kolu za prolaz dalje, ali je u svim tim situacijama pretrpela poraze.

Protivnici su nam bili Australija (1:2), Brazil (0:2) i Švajcarska (2:3), a sada ćemo videti da li će Danska biti sličan izazov ili će Srbija konačno uspeti da izađe kao pobednik.

Iako istorija mečeva protiv skandinavskih timova ide u našu korist, to nije slučaj kada je reč o Danskoj. U poslednja četiri susreta sa Dancima, Srbija je izgubila svaki put. Poslednji susret bio je prijateljski meč u Kopenhagenu gde smo poraženi 3:0, dok smo u kvalifikacijama za EURO 2016 izgubili sa 2:0 u gostima i 3:1 kod kuće.

Danci su nam istorijski dužnici. Jedan od poslednjih mečeva Jugoslavije pre raspada završio je pobedom Danske od 2:1, nakon čega su zbog sankcija preuzeli naše mesto na Evropskom prvenstvu i osvojili titulu šampiona.

U ovoj situaciji, Srbija mora da pobedi da bi prošla u osminu finala. Generacija koja nastupa u Nemačkoj trebalo bi da dostigne svoj zenit. Mnogi igrači su u najboljoj formi, dok bi ovo moglo biti poslednje veliko takmičenje za veterane poput Dušana Tadića, koji će za dve godine imati skoro 38 godina. Moguće je da će ga već večeras sa njegove pozicije „istisnuti“ mladi Lazar Samardžić.

Očekivanja su visoka, svi su zdravi i spremni, a potencijalna pobeda mogla bi doneti nacionalni praznik, posebno s obzirom na to da su Hrvatska i Albanija već eliminisane sa turnira.

Srbija mora da odigra vrhunski timski meč da bi ostvarila istorijski rezultat. Ako uspeju, ulice Minhena će slaviti, a „orlovi“ će sami odlučiti o svom putu – ka Beogradu ili ostanku u Nemačkoj.

7
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE
Unesite pojam i stisnite enter