1
Domaći fudbal

ZVANIČNA PROMOCIJA ALEKSANDRA STANOJEVIĆA: „Ni na kraj pameti mi nije bilo da ću se vratiti“ (VIDEO)

Objavljeno: 13.06.24 u 14:43

Aleksandar Stanojević se ponovo vratio u Partizan

Aleksandar Stanojević među crno-belima! Vest koja je prošle nedelje odjeknula u svim medijima, a danas i ozvaničena na konferenciji za štampu koja je od 14 časova održana u press sali stadiona.

Stanojević je u prva dva mandata, u svim takmičarskim utakmicama, vodio crno-bele 175 puta, zabeležio 133 pobede, 19 remija i 13 poraza.

Na samom predstavljanju, medijima se obratio sportski direktor Ivica Kralj izrazivši zadovoljstvo imenovanjem Stanojevića za šefa stručnog štaba, da bi potom na sva pitanja odgovarao i Aleksandar Stanojević.

Stanojević je u prethodnom mandatu, u sezoni 2021/22, zabeležio 98 bodova u Super ligi Srbije.

Ugovor je potpisan na tri godine.

Ivica Kralj:

Dobar dan, imam zadovoljstvo da predstavim novog šefa struke, ako i treba. Stanojević je dobro poznato lice svima vama, mi smo saigrači od omladinskih dana, od kadetskih dana, do seniorskih dana. Dobro se poznajemo, njegove kvalitete znate. Upoznati ste sa kvalitetima. Moje je da poežlim sreću u ime svih nas iz kluba, verujem, da će ona biti potrebna svima nama, a ne sumnjam da će rezultat biti onakav kakav svi očekujemo. Puno sreće, dobro zdravlje na pripremama, a posle toga i dobre rezultate.

FOTO: Starsport

Aleksandar Stanojević:

Dobar dan svima, evo mene opet. Opet se gledamo, sarađujemo. Svakog zanima razlog, a to je prva stvar što nisam završio započeti posao, otišao sam u jednom trenutku gde je po mojoj proceni mislim da sam pogrešio, žao mi je što sam otišao. Imam izazov da posao završim. Druga stvar, naravno, kao svaki trener imam svoju ambiciju, izazov i ovo je jedan veliki izazov za mene, kada vas zove Partizan, morate da razmislite. Nisam imao predstavu da ću se vratiti, do skoro, pre nekoliko dana smo prvi put stupili u kontakt, generalno ni na kraj pameti nije bilo da ću se vratiti, kad vas Partizan zove, morate da razmišljate o tome, izazov broj jedan. Druga stvar je to da postoje u razgovorima da postoje uveravanja da ćemo biti pojačani u svim strukturama kluba i igračkom i rukovodoćenim, što je važno, da budemo na svim nivoima. Shvatio sam ozbiljnost Partizana da ide napred. Srećan sam, zato sam potpisao na tri godine, ne kao ranije, jer mislim da je potrebno vreme da se neke stvari urade i kažem, zato su tri godine i zato ovog puta idem do kraja. Idem do kraja, svi zajedno, nadam se sa što više navijača i nadam se u jednu tešku i pravu borbu

Dobro došli nazad, pomenuli ste uslove, garancije, vi ste sebe postavili kao uslov za dolazak u klub, promene ste postavili kao uslov

– Moram da kažem, ja sam trener, ne mogu da pričam o tome, u smislu da li su promene ili nešto tako, ja samo mogu da kažem da je nama potrebno pojačanje. Pojačanje u svakom smislu te reči, nadam se da sam bio jasan, iz tog razloga smo pričali o svemu, jer, znate kako, kad dolazite drugi put, svi hoćemo da se dignemo na viši nivo, ja sam napredovao u Turskoj, bolji sam nego što sam bio. Mi hoćemo da napredujemo, dobio sam uveravanja da će to ići i u pojačanjima, na svim nivoima, ja bih to tako formulisao, da ne budem pogrešno shvaćen, nisam ništa uslovljavao, pričali smo zajedno, to je moja želja. Dobio sam uverenja, to je bio jedan od tri razloga zašto sam se vratio, a inače vrlo važan faktor

Prethodna dva mandata ste dolazili u kritičnim situacijama, umesto Gorana Stevanovića, onda Sava Miloševića, nijednom niste pripremali prelazni rok, sad počinjete od nule.

– Naravno, imamo malo vremena, mesec dana je malo vremena da vidimo, zajedno smo sa direktorom pričao o tome, imamo neki plan, imamo jasno šta nam treba, videćemo u kom ćemo uspeti. Radimo punom parom, vreme je potrebno, u fudbalu vreme ne postoji, pogotovo u Partizanu, radimo svakodnevno u tome, radimo na dovođenju igrača, tako da smo 24 sata u tome. Biće brzo nekih rešenja.

Partizanova deca u klub, da li imate neku želju od igrača da vratite, na koga ne računate?

– Uh, to drugo stvarno… Da sačekamo, konsultujemo se, neki igrači imaju ugovore, tako da… Imamo neki stav, neke želje, videćemo, da sačekamo pripreme, da damo do Slovenije i nekim igračima šansu, da vidimo, pa ćemo videti posle Slovenije, imaćemo jasnu informaciju ko bi trebalo da ide. Uvek sam za povratak partizanovaca i dece Partizana, ako bude bilo idealno rešenje za nas, uvek ću rado prihvatiti, imam neke ideje, videću.

Kako ste prelomili, niste zadovoljni situacijom u srpskom fudbalu?

– Nisam ni sad zadovoljan situacijom, ja sam trener koji jednostavno mora da radi svoj posao, ja sam rekao ljudima u klubu, hajde da ja radim samo svoj posao, da se fokusiram na ekipu, na teren, želim da se fokusiram samo na ono što je moje i to je najbolja i najvažnija stvar za trenera. Radimo na tome, da se ja fokusiram na svoj posao, ja sam se vratio tu. To je to, nema šta, ulazimo u borbu svoju.

Gde je po vama, koje biste linije pojačali?

– Što se tiče linija tima, pojačali bismo se defanzivno, sa te strane već radimo na tome, fali nam tehnički i levi bek, pozadi se pojačali, ali videćemo. Uvek je dobar igrač dobro došao, klub ima dobrih ponudu za neke igrače, koga ćemo pustiti, u odnosu na to i pravimo timu.

O stručnom štabu, Radomir Koković?

– Reći ću, kad se vraćate negde, kad se vraćate na stare, treba neki apgrejd u svemu, treba nešto novo. Mislim da je nekih šest ili sedam ljudi ušlo u stručni štab, od čega dva stručnjaka, Koković je savremeni trener koji je imao ponudu iz inostranstva, izvagao je, pristao je da bude deo ove priče, iako njegova ambicija nije da bude pomoćni trener, verovatno će nastaviti u budućnosti svoj put. Ovo je izazov, on je trener koji je bio trener u Srbiji najviše pokazivao, stvarao je igru, kontinuiran napad, gde se najviše pokazao. Iz tog razloga sam angažovao njega i Kuljića, koji ima iskustvo iz Superlige, reprezentacija… Uz ostale trenere i novog kondcionog trener akoji je radio u inostranstvu i koji ima iskustvo iako je mlad, želimo i mi da unesemo novu energiju, nisam došao ja koji je bio stari Stanojević, došao sam  da pokušamo sa jednim apgrejdom samog sebe i svog štaba i nadam se sa ljudima u klubu uradimo nešto novo, da dođem na staro, sa istom pričom – ne ide. Hajde da probamo nešto novo, imamo tri godine, ali da probamo da uradimo nešto novo.

Ciljevi?

– Partizan ima uvek najviše ciljeve, uvek maštamo o Ligi šampiona, znamo protivnike. O svemu mi maštamo, cilj je da igramo Evropu, to je obaveza, ne samo cilj. E, sad kako ćemo, moj poslednji mandat je bila osmina finala, Lige konferencija, sad se nadamo višem stepeniku, makar po ligi, teško je, ali videćemo. Najviši ciljevi ravno.

FOTO: Starsport

Delikatan trenutak, da li je trebalo skupiti hrabrosti da dođete u ovom momentu? Da li ekipa koja je trenutno, pojačanja za veća ostvarenja bez igrača koji bi činili prevagu na terenu?

– Iskreno, uvek je u Partizanu kad dolazi novi trener težak trenutak i u prošlom je bilo i u onom prvom, bio je težak, Zvezda je bežala bodove. Sad je težak trenutak, čim novi trener dolazi, to je normalno i nemam problem s tim, jednostavno verujem u to što radim, ne želimo da dovodimo pojačanja, videćemo prema mogućnostima, vidim da klub želi da udovolji našim željama. Trudićemo se, ne dovodimo igrače da bi bilo na broju, dovodimo da bismo se borili za najviše ciljeve. Nije potrebno da dođe samo trener, ali ćemo dići, pokušavamo da dignemo na jedan viši nivo odnos sa omladinskom školom i Teleoptikom, da napravimo Teleoptik kao najvažniju sekciju kluba i da probamo sa stručnim radom, organizaciju da koristimo više decu iz škole. Ne tražeći nikakav, ciljevi su uvek isti, ja sam otišao iz Partizana jer nismo uzeli titulu. Smatram to neuspehom, uvek je neuspeh u Partizanu bez obzira na situaciju u bilo kom smeru kad ne uzmete titulu i to je jasno. Iz tog razloga sam otišao, žao mi je što nisam otišao, što nisam nastavio jer sam taman napravio ekipu koja je bila respektabilna, nadam se da ću u vrlo kratkom periodu pokušati da napravimo nešto i budemo konkurentni u svim takmičenjima. Verujem.

Gledali ste naše prvenstvo, koliko je fudbal napredovao i kako gledate na to u ovom momentu?

 Da vam nešto kažem, mi i kad smo ovde potcenjujemo, ja sam bio u Turskoj, oni su imali manje predstavnika u Evropi od Srba. Mi moramo malo više sebe da cenimo, mislim da je sada dosta kvalitetnija liga, izjednačenija sigurno, imaju sjajni treneri, mladi, neki koji su se pojavili, mislim da će biti izuzetno izjednačena pogotovo ove sezone. Imamo jaku Vojvodinu, TSC koji je stabilan, imate Kragujevac sa novim treneorm, Čukarički koji je stabilan, dobijate nove, pojavljuje se Ub, dosta lepih stvari se pojavljuje. Malo nam fali tih dobrih stadiona da bi bilo na još višem nivou. Reprezentacija nam je na EURU, ja bih uvek gledao pozitivno.

Navijači prema vama, odnos, prethodnici su imali drugačiji odnos, šta očekujete?

 Sve je to jasno, svi mi žudimo da imamo podršku navijača i svi smo mi željni, šta mi radimo, radimo zbog navijača. Da ne patetišem, jasno je da svima znači podrška i da je svaki navijač važan, oko podrške ne bih komentarisao, to su legende kluba, Nađ je legenda kluba koji je dugo to, sjajan partizanovac i u svakom smislu te reči, mislim da njega komentarišem, čovek koji je toliko dao Partizanu i stabilizovao je ekipu u teškom trenutku, imam respekt kao i za Duljaja, koji je mnogo toga uradio za Partizan. Kako će navijači, imao sam situaciju kad smo loše igrali i zviždali su mi. Naši navijači su posebna emocija, prihvataomo i kritiku, prihvatamo sve, moramo da se pokažemo, želim da se dokažem našim navijačima, kao i ovaj tim, mi moramo svaki dan. Za grb, za klub, zavisi od toga. Ako bude tako, ako pokažemo na to, ja se nadam podršci, ako pokažemo.

Za Kralja: Doalsci, odlasci, finansijska strana?

– Kao što je on rekao, mi razgovaramo danima o potencijalnim pojačanjima i blizu smo neke realizacije, znate kako, mi imamo tu nesreću da brzo krećemo u prvenstvo i kvalifikacije, pa smo napravili prve korake. Blizu smo, treba da sačekamo, ne zavisi od nas, malo smo ograničeni, ali verujem da će biti kako smo zacrtali. Već imamo nekoliko igrača s kojima smo pričali, čekamo klubove, ali i do odlaska u Sloveniju će biti jedan ili dva igrača. Što se tiče odlazaka, ima interesovanja za igrače Partizana, ali to treba da bude adekvatno s onim što zaslužujemo, pa ćemo to videti kako će se odvijati.

Da li možete u prvoj sezoni da dođete do titule?

– Pokušaćemo što pre da napravimo pomak, ne možete da očekivate ništa, zato sam došao, da budem konkurentan. Videćemo, sačekaćemo šta će se desiti, vreme će pokazati, da sačekamo naredni period i vidimo šta će se desiti kod nas.

FOTO: Starsport

Da li ste se čuli sa Duljajem i Nađom?

– Malo je neprijatno sa moje strane u toj situaciji, ali čuo sam se sa Nađem jer je bio tu, pre dva, tri dana smo pružili ruku. Čuo sam se s njim, da kaže šta treba oko igrača, te tehničke stvari, on kao veliki partizanovac, uvek sam tu da se savetujem, pogotovo s ljudima koji su bili tu pre mene.

Koliko je bodova potrebno za titulu?

– Posle te godine je trebalo manje nego kad smo bili drugi, ali, dobro, videćemo. Borićemo se.

Niste fan bonus pravila, ali biće najavljena dva?

– Prva stvar nisam fan toga, a drugo, ako je bonus, ako pričamo o bonusu, morate da date egzaktne podatke da se pripremite za to. Ako danas ispostavite bonus za 15 dana, malo je neprofesionalno i nekorektno, ako je bonus od 23 godine, to nema smisla. Ako bonus bude strani igrač koji igra za stranu zemlju, to je neozbiljno i smešno, a ima srpski pasoš. To nije dobro za srpski fudbal. Mi jesmo, ako ćemo o tome, ali hajde da ide redovnim putem, da bude za sledeću sezonu, a ne da se klub priprema za 2004. godište, a to bude 2002. godište. Haotično je, sačekaćemo da vidimo, mislim da bi mesec dana promenili pravila. Pravila se u UEFA govore za sledeću godinu, a danas se govori o tome. Očekujem da će biti tako i da će biti u interesu srpskog fudbala. I kad nije bilo bonusa, imao sam 2-3 igrača ispod 19 godina, ja sam za to, da guramo našu decu, idemo ka tome, ali mislim da treba naći način da se dođe do toga.

0
3
1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter