2
Evroliga

FOTO: Starsport

DUGA ISTORIJA ZVEZDINIH ŠILBOVANJA: Nekada spasu sezonu, a nekada dođu još gori, evo čitavog preseka! (VIDEO)

Objavljeno: 11.01.24 u 10:00
Decenija uspeha Zvezde, istorijska 22 trofeja u tom periodu, ali i priličan broj promašenih stranaca. Kako to izgleda kada crveno-beli spašavaju sezonu u hodu možete pročitati u tekstu.
 

Crvena zvezda je već punu deceniju standardan Evroligaš, ali i pored nekih istorijskih uspeha, tu se dogodio i popriličan broj promašaja stranaca. Uprava kluba je realno pružila Zvezdi vrlo verovatno i najslavniji period još od dana osnivanja, ali svaki od 22 trofeja (apsolutni rekord u prošloj deceniji) prošao je preko velikih turbulencija kluba.

Sada već davne 2014. godine, Blejk Šilb je uz Demarkusa Nelsona i Čarlsa Dženkinsa bio udarna igla Crvene zvezde, ali navodno se nije uklopio pa je početkom godine oteran iz tima, čime je počela duga istorija Zvezdinih „šilbovanja“ koja traje do dana današnjeg.

Nekada su zamene bile fenomelnei okretale čitavu sezonu, nekada se išlo u još veći kanal, ali jedina je konstanta da je Zvezda do skoro retko sedela skrštenih ruku.

Evo čitavog preseka odlaska Zvezdinih stranaca pre kraja sezone i njihovih zamena.

2013/14 BLEJK ŠILB – OLEKSANDR LIPOVJ

Vrlo verovatno ima i istine da je i pored relativno dobrih partija u Zvezdi Blejk Šilb omanuo da poptuno klikne sa saigračima, što je dovelo do prevremenog rastanka, ali sada sa ove distance, teško da se mogao povući lošiji potez, čak se ruku na srce i kasnilo sa zamenom.

Naime, njegova zamena bio je Oleksandr Lipovij, ukrajinski košarkaš koji je potpuno zalutao na level koji su crveno-beli tada bili, pa se i dan danas njegovo ime dovodi u konotacije sa najvećim mogućim promašajima, a sve je rezultiralo apsolutnom debaklu u finišu sezone.

Krilo sa istoka Evrope nije uspelo da beleži ni dva poena po meču u ABA ligi.

 

2014/15 NIJE BILO GREŠAKA

Sezona gde se istorijski prošla prva faza Evrolige sa drugog mesta u grupi, kao i počistili svi domaći trofeji. Bez ikakvih igračkih promašaja i većih turbulencija na domaćem polju, prvi put se podigao trofej prvaka Srbije, ali i ABA lige.

 

2015/16 SOFO SKORCIJANITIS, GAL MEKEL, RAJAN TOMPSON, MARKUS VILIJAMS, STEFAN NASTIĆ – KVINSI MILER, TERENS KINZI

Kada bude potrebe da se da definicija užasnih rešenja na mestima stranaca, istorijska sezona Zvezde kada se išlo do plej-ofa Evrolige, trebala bi da bude prvi u redu primera.

Naime, Sofo koji je u tom momentu praktično već bio bivši košarkaš apsolutno se nije nije uklopio u klub, i posle svega dve evroligaške utakmice morao je da menja sredinu, a tada je i defakto završio igračku karijeru.

 

Gal Mekel je bio rešenje na poziciji plejmejkera, tako da i pored nekoliko solidnih partija na početku, klub je upao u neverovatan kontraritam, pa je praktično u seriji katastrofalnih poraza u Madridu, Podmoskovlju i Istanbulu, palica morala da pripadne Stefanu Joviću.

Rajan Tompson je vrlo verovatno jedan od igrača koji su se najviše zalagali iako ih nije išlo, borba na obe strane parketa koju boginja šuta nije htela da ispoštuje, pa je tako bez ikakve ofanzivne produkcije morao da padne razlaz sa Zvezdom.

Markus Vilijams je odigrao svega nekoliko utakmica, ali je iz dobropoznatih razloga lične prirode ponovo morao da ide iz Zvezde, nije ostavio loš utisak na parketu.

Stefan Nastić, apsolutno daleko od bilo kakvog ozbiljnog nivoa košarke u tom momentu, zbog ličnih problema napustio sport.

Umesto njih su na poziciji stranaca došli Terens Kinzi i nestvarni Kvinsi Miler, koji su vrlo verovatno ponudili Delijama, zajedno sa domaćim pojačanjima, par nezaboravnih meseci košarke, koji se verovatno mogu karakterisati i kao najuspešniji u istoriji kluba kada je Evroliga u pitanju jer su doveli ekipu do plej-ofa gde je u tri tesna meča bio bolji kasniji prvak Evrope, CSKA.

 

2016/17 NIJE BILO GREŠAKA

Prva i za sada jedina sezona Evrolige gde je Zvezda upisala više pobeda nego poraza. Ipak nije se moglo u plej-of, praktično bez greške u selekciji ekipe. U odnosu na budžet i dubinu samog rostera, tim igrao iznad svih mogućnosti, domaći trofeji osvojeni bez ikakvih problema.

2017/18 BUDŽET NIJE DOZVOLJAVAO VEĆE MANEVRISANJE

Vrlo verovatno finansijski najskromnija ekipa poslednje decenije kada je KKCZ u pitanju. Jedini u sred sezone oteran Džoni Radičević, na njegovo mesto došao Dilan Enis, ali bez previlikih promena, jer jednostavno nije bilo uslova, kasnije došao još i Alen Omić.

Trener Dušan Alimpijević izvlačio maksimum kao trener novajlija u tom momentu, epilog izgubljena ABA liga, pre kraja sezone otišli još Milko Bjelica i pomenuti Enis, treba napomenuti da je veliki broj domaćih igrača podbacio, pre svih Stefan Janković.

 

2018/19 EVROKUP SEZONA, BEZ PROMAŠAJA

Crvena zvezda je ostvarila zacrtane ciljeve te sezone, i vratila se u Evroligu u čuvenom finalu ABA lige gde je u tri domaća meča Budućnost ispraćena sa ravno 100 razlike. 

Jedini odlazak prekobrojni Majk Cirbes u Kinu tokom sezone, ipak kada su sve obaveze u regionalnom takmičenju bile završene, bez realnih „šilbovanja“.

 

2019/20 DERIK BRAUN, MUHAMED FAJE – KEVIN PANTER, KALIN LUKAS

Vratila se Evroliga, vratile se greške na letnjem skeneru. Naime, užasno se ušlo u sezonu, čak je priv meč od pokojne Primorske izgubljen u sezoni, a nakon svega nekoliko utakmica, otišao je i glavni trener Milan Tomić.

Budžet je ipak bio daleko ozbiljniji, pa su se greške sanirale, roviti Derik Braun je proglašen prekobrojnim, a zatim i miljenik navijača Muhamed Faje, koji je ipak bio nedovoljnog kvaliteta da igra Evroligu i pored velike borbe.

Došli su kao zamene Kevin Panter, kao instant kvalitet, i Kalin Lukas, koji praktično nije ni igrao u Zvezdi, a put FMP-a su otišli od domaćih igrača Filip Čović i Ognjen Kuzmić.

Ogromne muke sa rekordnih sedam poraza u ABA ligi su kompenzovale nešto bolje igre u eliti kako je sezona odmicala, ali je ipak takmičenje prekinuto usled pandemije, ali solidne rotacije uprave kluba spasile loš start sezone.

 

2020/21 DŽONI O’BRAJANT, TEJLOR ROČESTI, EMANUEL TERI, KINO KOLOM

Apsolutno ludilo od sezone. Počelo je kao iz bajke, kada je uz pobede u Evroligi, Zvezda praktično sve čistila pred sobom po 30 razlike u ABA ligi, ali ipak kako je vreme odmicalo tim Saše Obradovića je izgledao sve lošije.

Pribeglo se doselekciji, ali sve što je dovedeno je praktično i „šilbovano“ te sezone. Dva meseca nakon dolaska su Ročesti i Teri koji osim sjajnog meča sa CSKA i velike pobede nakon preokreta, poslati van kluba, nakon Kupa Srbije gde se već znalo da Džoni ide, on je kao oproštajni poklon doneo trofej i napustio ekipu, da bi u maju pred SLS ekipu napustio i poslednji pridošli igrač Kino Kolom.

Treba napomenuti da je ova ekipa bila uskraćena za podršku navijača, uzela je Prvenstvo i ABA, dok je vrlo verovatno najlošija sezona Zvezde u Evropi upravo ova, kada se u 34 utakmice upisalo samo 10 pobeda, dovoljno za pretposlednje mesto iznad Himkija, koji je bio u fazi funkcionalne smrti.

 

2021/22 BEZ PROMAŠAJA

Prva sezona kada je Partizan ponovo postao ozbiljan rival. Delovalo je da će Holins biti oteran, ali ipak digao nivo igre i postao ljubimac Delija. Nije bilo odlazaka stranaca, svi trojefi na domaćoj sceni počišćeni.

 

2022/23 DŽEJLEN ADAMS – LUKA VILDOZA, FAKUNDO KAMPACO

Katastrofalan start sezone u režiji promašenog plemejkera u vidu Džejlena Adamsa, ali i nespremnog za elitu trenera Vlade Jovanovića, koštalo je crveno-bele doigravanja.

Ipak, odlaskom najboljeg igrača Australije, a potom dolaskom argentiskih čarobnjaka, najpre Vildoze koji je digao Zvezdu iz mrtvih i vratio je praktično sam na pravi kolosek, a potom i Fakunda Kampaca, koji je imao brilijantnih par utakmica koliko je mogoa da igra, utisak je umnogome popravljen.

Ipak, falilo je malo sreće da i pored dva perioda katastrofalne forme uspe da se dođe do najbolji osam EL. Ipak dva od tri domaća trofeja uzeta, uz poraz protiv fantastičnog Partizana u sada već antalogijskom finalu ABA lige.

 

2023/24 MARKO SIMONOVIĆ, ŠABAZ NEJPIR – FREDI GILESPI

Šabaz Nejpir je zaljubio navijače Zvezde u uvodnim mečevima u svoju igru, ali ipak plamen se brzo ugasio, i Nejpir je počeo da uz povrede igra katastrofalno i polako traži izlaz iz kluba.

To se i desilo sredinom decembra, a pričalo se da će i Majk Tobi ubrzo biti „šilbovan“, ipak Slovenac je i dalje u ekipi. Kao dodatno pojačanje na centarskim pozicijama doveden Fredi Gilespi, koji je za sada jedini meč na nivou odigrao u derbiju.

Od stranaca je takođe otišao i Marko Simonović, koji definitivno ne manjka kvaliteta, ali deluje da mu treba vremena da se mentalno adaptira na evropsku košarku, a u čijem dresu će najpre zablistati, ostaje da vidimo.

Poslat je van kluba i Ogi Kuzmić, a takođe je da gasi požar doveden i supertalentovani Nikola Topić, koji se gotovo odmah i povredio, pa je tako sada alarmantna situacija na bekovskim pozicijama, ali i na mestu četiri.

Kako će se reagovati u klubu ostaje da vidimo, ali uz sve turbulencije ove sezone, treba napomenuti da je Zvezda i dalje prilično u borbi za mesto u deset najboljih ekipa Evrolige, ipak za razvoj situacije moramo čekati naredne dane.

 

 

Standings provided by Sofascore

 

2
1
2 Komentara
  1. “Novinar” ocigledno navijac zvezde Beograd,ciscenje trofeja ,2od 3 trofeja,.Dzoni,Ogi…sve samo nikako da nam kaze u kakvoj konkurenciji?Nista o maltretiranju igraca gostujucih ekipa od strane “VIP navijaca” iz prvog reda do terena ?Nista o sudjenju i bukvalno kradjama?Ne ,sve je cisto bez greske…ali tonje taj mentalni sklop.

    1
    1
    Odgovori
  2. Silb je tuzio zvezdu Diva a isplatio ga ILR Zeleznik…nego kad smo kod osnivanja jel to od UPPRD i kako se to poklapa sa dolaskom na vlast prvorodjenog?Slucajno nije sigurno…Kako se zove period kad je FMP glumio pokojnu zvezdu i kako je ona vaskrsla?Znam da necete objaviti ali eto

    0
    2
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter