0
Fudbal

Superliga, Super Liga, Spartak - Crvena Zvezda 5.4.2023. Subotica, Srbija foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

NA KORAK OD ISTORIJE: Zvezda u subotu može da osigura najraniju titulu u istoriji!

Objavljeno: 17.04.23 u 16:35

Veliki uspeh!

Fudbaleri Crvene zvezde su nadomak obaranja brojnih rekorda ove takmičarske godine. Naime, ukoliko se osvoji bod na predstojećem meču u okviru prvog kola plej ofa Superlige Srbije protiv TSC-a u subotu od 18 časova, izjednačiće se sa legendarnom generacijom koju je predvodio Gojko Zec u sezoni 1976/77, a koja je jedina u istoriji kluba osvojila titulu šampiona države šest kola pred kraj.

Crveno-belima će ovosezonska titula biti šesta uzastopna i predstavljaće rekord kluba. Takođe, ukoliko osvoje i Kup Srbije, doći će i do treće vezane duple krune, što nije samo Zvezdin rekord, već niko nikada u jugoslovenskom, a zatim i srpskom fudbalu nije uspeo da dođe do takvog učinka.

Head coach Milos Milojevic during the Mozzart Super Liga match between Crvena Zvezda and Radnicki 1923 at stadium Rajko Mitic (Marakana) on April 10, 2023 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

 

Crveno-beli trenutno imaju najduži niz u Evropi i svetu po broju domaćih utakmica na svom stadionu bez poraza – trenutno su na broju od 109 utakmica, a poslednji meč na Marakani u prvenstvu izgubili su sada već davnog aprila 2017. godine. Pored svih ovih impozantnih rezultata, izabranici Miloša Milojevića grabe ka jednoj od najranije osvojenih titula uz najveću bodovnu prednost u odnosu na drugoplasiranu ekipu na tabeli.

U 28. kolu, 1977. godine, Crvena zvezda je pobedom nad Zagrebom rezultatom 3:1 obezbedila do sada najranije osvojenu šampionsku titulu, a dvostruki strelac bio je Filipović, dok je jednom bio precizan Šestić. Uz napomenu da se tada pobeda računala kao dva boda – Crvena zvezda je završila sa čak devet poena prednosti u odnosu na ekipu Dinama iz Zagreba koja je zauzela drugo mesto. Od tada, pa do danas, nijedna generacija Zvezde nije uspela da izjednači taj učinak, a četu Miloša Milojevića deli jedan meč od ispisivanja nove istorije zlatnim slovima.

Alex Vigo (R) celebrates after scoring a goal with Egor Prutsev, Strahinja Erakovic (C) during the Mozzart Super Liga match between Crvena Zvezda and Radnicki 1923 at stadium Rajko Mitic (Marakana) on April 10, 2023 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

 

Ukoliko Crvena zvezda slavi ili čak odigra remi sa ekipom TSC-a u meču 31. kola domaćeg šampionata, matematički će obezbediti titulu šampiona države, s obzirom da trenutno imaju 20 bodova prednosti u odnosu na ekipu iz Bačke Topole i ukoliko bi se održala ta razlika, definitivno bi došli do pehara nacionalnog prvenstva sa najubedljivijom razlikom. Za sada rekord drže izabranici Vladana Milojevića koji su u sezoni 2017/18 završili sezonu sa 17 bodova više u odnosu na večitog rivala, koji je bio drugi.

U sezoni 2020/21 – Crvena zvezda je prvi put u istoriji osvojila šampionsku titulu bez ijednog poraza. Imali su skor od 35 pobeda i tri remija, osvojili 108 bodova i postigli 114 golova. Ove sezone su takođe, na pragu osvajanja titule bez poraza sa preko 100 bodova i golova.

Po svemu sudeći, iako deluje da finiš sezone nije preterano takmičarski zanimljiv, fudbaleri Crvene zvezde igraju za rekorde i za nove stranice istorije kluba, a sezona 2022/23 će po mnogim stvarima biti nezaboravna za sve zvezdaše, jer će se na sve gore pomenute stvari, Zvezda prvi put plasirati u najelitnije evropsko klupsko takmičenje bez kvalifikacija još od 1991. godine.

1
1
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter