1
Domaći fudbal

FOTO: Printscreen/RTS

VIDIĆEVA ZAVRŠNA REČ: U Srbiji su išli lakšim putem, ja sam hteo težim! (VIDEO)

Objavljeno: 06.03.23 u 18:48

Jake reči bivšeg igrača Mančester junajteda i Crvene zvezde

Za nešto manje od deset dana će biti održani izbori za predsednika za Fudbalskog saveza Srbije, a kao što već svi znaju kandidati za tu poziciju biće Nemanja Vidić i Dragan Džajić.

Nemanja Vidić je uoči ovih izbora govorio javno u emisiji „Oko magazin“ na televiziji „RTS“.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI:

Na početku se legenda Mančester junajteda osvrnula na povratak u Srbiju, pošto je gotovo dve decenije proveo po inostranstvu.

Ja sam živeo 18 godina u inostranstvu, deca su mi rođena tamo. Imao sam potrebu da se vratim, pre svega da ona steknu osećaj pripadnosti. Da znaju odakle dolazimo.

Naravno, potom je usledila priča o odluci za kandidaturom na izborima za prvog čoveka FSS.

Posle završetka karijere sam se školovao kao trener i u Engleskoj sam završio UEFA profesionalnu licencu. U Srbiji su lakše dobijali diplome, ja sam želeo da idem težim putem. S obzirom da sam u poslednjem periodu često komentarisao o srpskom fudbalu i problemima, shvatio sam da moje reči ne menjaju ništa. Hteo sam da prenesem svoje iskustvo koje sam stekao u inostranstvu radeći sa Ser Aleksom Fergusonom i Dejvidom Gilom, da svoje kontakte stavim u službu našeg fudbala.

Govorio je o svom saradniku Branku Milutinoviću, koji se nalazi na čelu kompanije „Nordeus“.

– Upoznali smo se na UEFA masteru pod pokroviteljstvom Univerziteta iz Limoža. On je tu bio kao predavač i ostavio je jak utisak na mene. Fudbal je postao više od sporta. postao je biznis i shodno tome moramo da uključimo i ljude iz drugih sfera. Tu je i Petar Jovanović, dugo je u bankarskom sistemu i osiguravajućim društvima. Kao i Branko, može da pomogne u kom pravcu treba da se razvija srpski fudbal – rekao je Vidić pa je govorio i o Muslinu kao članu njegovog tima:

– Čovek koji se 30 godina bavi trenerskim poslom i koji ima poštovanje u inostranstvu. On može da ujedini srpske trenere.

Njegovi odnosi sa prvom čovekom UEFA, Aleksandrom Čeferinom, su jako dobri.

U odličnim smo odnosima, znamo se dugi niz godina. Mislim da radi fenomenalne stvari za fudbal, pogotovo za istočnu Evropu, dolazi mnogo veći novac. Mislim da ćemo u njemu definitivno imati partnera, ali da mi moramo da budemo kvalitetni da to iskoristimo. Ne samo on, već i Zoran Laković. U prehodnim godinama je bio od pomoći savezu, ne sumnjam da će i u budućnosti.

Jedna od tema razgovora bio je nastup fudbalske reprezentacije Srbije na Mundijalu u Kataru.

– Pričao sam na tu temu i upozoravao sam na probleme koji su se ostvarili. Ja ne želim da pričam o njima, već da nudim rešenja. Moramo da kažemo da su bile i pozitivne stvari na Svetskom prvenstvu. Postigli smo više golova i od Brazila i od Švajcarske. Postojao je problem u balansu između napada i odbrane i to moramo da popravimo pred nove kvalifikacije. Branimo se timski i ne možemo govoriti o jednom igraču. Verujem da je selektor Stojković obratio pažnju na to, on se godinama bavi tim poslom.

Upitan je Vidić hoće li Stojković ostati na poziciji selektora ako on postane predsednik.

Mislim da se branimo timski, tim je taj koji napada i brani se, mislim da taj balans nije bio dobar, verujem da je toga svestan i Dragan Stojković, on se već dugi niz godina bavi trenerskim poslom, ne sumnjam da je već analizirao problem i mislim da ćemo to popraviti, a ono što smo radili dobro, a to je napad, da budemo još bolji.

Problem koji ima srpski fudbal jesu mladi igrači, poput Stefana Bajčetića, koji su u dilemi da zaigraju za reprezentaciju.

– Ne bih se bavio imenima, moramo sistemski da se bavimo stvarima. Ranije smo imali situacije gde su igrači birali da li će igrati za Austriju ili Španiju. Moramo da shvatimo da će se to desiti i u budućnosti. Mnogo naših ljudi je otišlo u inostranstvo. Mora se oformiti skauting služba i truditi se da naši igrači od ranijeg doba zaigraju za naše reprezentacije. Voleo bih da Stefan Bajčetić zaigra za našu reprezentaciju. Fudbalski savez mora da bude servis klubovima i regionima, ali isto tako da postavlja pravila. Kad to bude slučaj, mi nećemo imati problem sa tim igračim da nastupaju za Srbiju.

Šta je problem srpskog klupskog fudbala?

Imamo problem da danas više ne dajemo šansu mladima. Oni odlaze u ranim dobima, gubimo ih i ne znamo kako se razvijaju u inostranstvu. Moramo da razvijamo unutrašnjost i uslovno rečeno manje klubove. Na kraju krajeva, država ulaže u stadione i neko mora da igra na tim stadionima. Zaboravio sam da napomenem i Milorada Mažića, našeg najvećeg sudije ikada. On je odlučio da se vrati i verujem da može da vrati poverenje u sudijsku komisiju. Drago mi je što je odlučio da bude deo mog tima.

O svojoj ljubavi prema Crvenoj zvezdi i zašto je ostao uz Mančester junajted.

Dugo sam bio u inostranstvu i ne možemo pobeći od činjenice da sam bolji deo karijere odigrao u Junajtedu. Ja sam emotivno uz Zvezdu. Tu sam i želim da pomognem. Želim da budem rešenje, a ne deo problema. Ono što sam primetio kada sam se vratio jeste da se delimo na Srbe, Crnogorce, Srbe sa Kosova, navijače Zvezde ili Partizana. Mislim da fudbal može da ujedini. Da dođemo i navijamo za Srbiju. Sve ću uraditi da stvorimo poverenje u narodu da radimo u interesu našeg fudbala.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели HOTSPORT – SPORTSKE VESTI (@hotsport.rs)

Na kraju je dao komentar o svom protiv kandidatu Draganu Džajiću.

Kada sam ja dolazio u Zvezdu sa 15 godina on je bio predsednik. Ima moje poštovanje i naš odnos se neće promeniti ko god pobedi 14. marta.

11
0
1 Komentara
  1. E moj Nemanja,kao poridicnom coveku ti odajem postovanje,stvarno svaka cast,a poridica je temelj svega.Sto se tice kandidature,nadam se da znas sa kim imas posla…

    1
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter