0
Evrokupovi

FOTO: GNK Dinamo @gnkdinamo/ Twitter

BAJKOVITO EVROPSKO VEČE ZA DINAMO: Zagrepčani srušili svetskog šampiona, Borusija sigurna u Dortmundu! (VIDEO)

Objavljeno: 06.09.22 u 20:45

Oršić je igrač za velika dela!

Fudbalski fanatici su ushićeno i sa velikom dozom uzbuđenja dočekali današnji dan! Zvanično je počela Liga šampiona! U terminu od 18 časova i 45 minuta odigrani su prvi mečevi elitnog ranga evropskog fudbala za sezonu 2022/23.

Prestižno takmičenje Starog kontinenta otvoreno je duelima u Dortmundu i Zagrebu. Borusija je na ‘Signal Iduna Parku‘ ugostila danski Kopenhagen, dok je Dinamo Zagreb na ‘Maksimiru‘ dočekao dvostrukog evropskog šampiona, Čelsi.

Dinamo, kojem je odmah posle žreba dodeljena uloga autsajdera u grupi E, gde se osim Čelsija nalaze Milan i Salcburg, uspeo je da šokira aktuelnog svetskog šampiona i pobedi sa 1:0.

Plavci iz Londona krenuli su ofanzivno, čim je arbitar Kovač dao znak za početak meča. Ekipa Tomasa Tuhela nije čekala, već je želela da u ranoj fazi meča slomi otpor rivala i dođe u vođsvto. Odličnu priliku za gol na debiju imao je Pjer-Emerik Obamejang već u 9. minutu, ali nije uspeo da stigne nešto jači pas u prostor koji je dobio od saigrača. Ubrzo je reprezentativac Gabona šutirao sa ivice kaznenog prostora, ali njegov udarac je izblokiran. Ni posle kornera Čelsi nije značajno zapretio, a potom je usledio šok za goste iz Londone.

Fudbaleri Čelsija izgubili su loptu na sredini terena, Dinamo je na ekspresan način pokrenuo kontranapad. Bruno Petković je proigrao Mislava Oršića, koji je poput najbržih atletičara ostavio svoje čuvare u ‘prašini’, izašao jedan na jedan sa golmanom i matirao ga na maestralan način.

Čelsi je preuzeo inicijativu, posed lopte bio je na strani favorita iz engleske prestonice, ali domaćin se još jednom pokazao kao tvrd orah na ‘Maksimiru‘. Delovalo je da su fudbaleri Dinama planski prepustili posed rivalu, odbrana je izgledala disciplinovano i organizovano, a igra u tranziciji vrlo direktno.

Gosti su u nastavku pretili najpre preko Maunta u 17. minutu, a potom nešto kasnije preko Rahima Sterlinga. 

Izglednu priliku za dupliranje vođstva propustio je Oršić u 29. minutu utakmice. Strelac vodećeg pogotka našao se u kaznenom prostoru, blizu gola, ali šutirao je daleko od željene mete. Samo 60 sekundi kasnije, Arijan Ademi je mogao da se proslavi, ali Kepa ga je hitrom intervencijom sprečio u toj nameri.

Ponovo je španski čuvar mreže spasao goste u nastavku! Reprezentativac Makedonije, Stefan Ristovski, uputio je pravu dalekometnu ‘bombu’ u 55. minutu, ali Kepa je uspeo da interveniše i spreči evrogol.

Čelsi je krenuo u totalnu ofanzivu, ali Dinamo je postavio pravi bedem ispred gola. Svaki član ekipe je na vrhunskom nivou obavljao svoj zadatak, a kada se to ne bi desilo, zablistao bi u punom sjaju golman Livaković.

Čuvar mreže je u 87. minutu čarobnim reakcijama zaustavio udarce Risa Džejms i Zijaša. Dinamo je zabeležio istorijsku pobedu na startu takmičenja! Mislav Oršić je pokazao da je igrač za velike utakmice. Iskusni ofanzivac je sve podsetio na utakmicu protiv Totenhema u Ligi Evrope, kada je slomio tadašnju ‘četu’ Žozea Murinja.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Borusija je u Dortmundu na rutinski način opravdala ulogu favorita. Milioneri su pred punim tribinama savladali danskog šampiona rezultatom 3:0. Kopenhagen je pružio solidan otpor, ipak nedovoljan za nešto više od toga.

Legendarni kapiten Borusije, Marko Rojs, doneo je vođsvto nemačkom sastavu golom u 35. minutu. Glavne zasluge za pogodak pripadaju Julianu Brandtu, koji je na maestralan način uposlio Rojsa. Iskusni ofanzivac obavio je lakši deo posla.

Već u 42. minutu navijači na ‘Signal Iduna Parku‘ ponovo su slavili. Đovani Reina je proigrao Rafaela Gerera, a ovaj je samo prosledio loptu u mrežu.

Konačan rezultat postavljen je u 83. minutu, kada je Belingem iskoristio novu asistenciju Reine, i tako doneo ubedljiv trijumf nemačkom velikanu.

Standings provided by SofaScore LiveScore

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter