0
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

KULTNI HEROJ MODERNE ZVEZDE KOJI ĆE SE NAJDUŽE PAMTITI: Što skokom počne, skokom se i završi! (VIDEO)

Objavljeno: 20.08.22 u 10:58

Crvena zvezda je u proteklih pet godina iznedrila nekoliko igrača koje imaju sve karakteristike da se smatraju legendama crveno-belih. Milan Borjan, Milan Rodić, Marko Gobeljić zbog izuzetne dugovečnosti u klubu, Marko Marin, Mića Ivanić i Aleksandar Katai kao neverovatni majstori fudbala, Aleksandar Dragović koji je učinio nešto neviđeno i došao u Beograd u zenitu karijere, dok su Boaći, Kanga i Ben možda i najbolji stranci u istoriji kluba. Tu je ipak jedno posebno ime, koje na prvu ne spada ni u jednu kategoriju, ali ipak predstavlja mnogo više.

Milan Pavkov je negrandiozno došao u Zvezdu, nakon gola upravo Zvezdi, imate dva puta da pogađate kako, pa naravno glavom, i tako je sve počelo jednim skokom. Na centaršut Cakija Stojanovića kada je Radnički gostovao na Marakani, poslao je loptu u šesnaesterac i savladao Manojlovića. Tada su ga verovatno čelnici crveno-belih videli i odmah doveli u tom prelaznom roku, tada je došao i Boaći pa se Milan nije previše naigrao, pa je nakon brodoloma tadašnjeg aktuelnog šampiona u završnici sezone 16/17 poslat nazad u Radnički na pozajmicu.

Zvezdi je trebao restart, ali i visokom napadaču. Ipak, Pavkov se nije tu predao i prihvatio sudbinu propale Zvezdine investicije, nego je nastavio da radi jače nego ikad, a po pravilu, težak rad se uvek isplati, pa su tako došli i rezultati u vidu 23 gola u prvenstvu Srbije, i nagrada drugog strelca lige taman iza doskorašnjeg saigrača Šilje Pešića.

Uzela je Zvezda titulu te 2018., uz neverovatne, do tada, evropske uspehe moderne ere, zatim je dovela Stojiljkovića istog leta, pa je projektovan Pavkov kao drugi napadač. Ipak Nikola nije ništa pokazao, momku iz Begeča se nije verovalo, pa je u Salcburgu na kraju kvalifkacija špica igrao Nemanja Milić, prirodno krilo, ali je Pavkov u drugom poluvremenu, sa sve čalmom na glavi, doneo energetski preokret koji će kasnije rezultovati ulaskom u Ligu šampiona.

Prvi pogodak u Zvezdi je došao nešto ranije, sredinom avgusta protiv Spartaka na Marakani, ipak iako je davao neke golove, nije previše ozbiljno shvaćen od strane navijača i pored preformansa u Austriji, ipak sve se to promenilo jedne novembarske noći. Na najveći srpski stadion dolazio je finalista, a kasniji pobednik najelitnijeg evropskog takmičenja, Liverpul. Kakva su bila očekivanja navijača, niko ne zna, pogotovu jer je u protekla dva meča primila deset golova, a neposedno pred gostovanje Redsa u Beogradu igrali su meč u Novom Sadu sa Proleterom na kom sam nažalost prisustvovao, i od svega najviše pamtim smrzavanje na tribinama. Nisu baš bili navijači Zvezde puni optimizma. Ipak, kada je na centaršut Marina Pavkov matirao glavom Alisona tada je Marakana planula, a kada je par minuta kasnije otresao Virdžila van Dajka i iz velike daljine šutom pocepao mrežu Brazilca, tada je bez obzira na sve ostalo postao legenda kluba.

Tada je nastao čuveni Pavkovdan, počeli su razni mimovi na internetu, a napadač iz Begeča je postao kultni heroj Ljutice Bogdana. To nije dugo trajalo, nastao je period kada se devetka malo više opustila, izlazile su fotografije gde je pustio popriličan stomak, a čak i naredne godine zicer protiv Totenhema u Beogradu koji je mogao da reprizira scenario kao protiv Liverpula je promašen, pa je tako Pavkov u nardne dve godine neretko teran od strane navijača.

Ipak, kako to ide sa Milanom Pavkovom, nije se dalo protiv kluba koji nema ništa u vitrinama poput Pevaca, ali zato skok protiv Milana, sedmostrukog šampiona Evrope i jednog od najvećih klubova na svetu, duboko u nadoknadi vremena na punoj Marakani za izjednačenje, ponovo su počele da se nižu čak i ikone sa njegovim likom. Potom zaigrao je dosta ozbiljnije i u nastavku te godine, davao je golove u prvenstvu i došao do treće, a potom i četvrte svoje titule, gde je na kraju igrao u špicu u tandemu sa Ohijem u završnici prvenstva.

Ove sezone je krenuo sjajno, postiže tačno gol po utakmici, a poslednji koji smo videli od njega pre rastanka je u Jermeniji, protiv Pjunika, pogađajte kako, glavom naravno, kada je na centaršut Gobeljića nadskočio čuvara i postigao, za sada, svoj poslednji gol za Zvezdu. Naslov kaže „Onaj koji će se duže pamtiti od svih„, jeste jer i pored svih majstora koji u crveno-belom u najvećim utakmicama je upravo on davao golove. Utakmice kao što su Milan i Liverpul će se prepričavati i za 50 ili 70 godina, i upravo će neke nove generacije Zvezdaša na nekom futurističkom Jutjubu ili drugoj platformi za strimovanje koja tada bude aktuelna, upravo gledaće golove Milana Pavkova koji je njima obezbedio svoju besmrtnost kod Delija. Nije bitno koliko daš, nego kada i kome, a poslednji put „Hej Pavkov, skoči daj gol glavom„, al ajde ipak da nije poslednji.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter