0
Fudbal

FOTO: Twitter/@FSSrbije

U KATARU POTVRDILI ZLOSTAVLJANJE RADNIKA: „Plašili su se deportacije, ali bili su svesni svega“!

Objavljeno: 08.04.22 u 20:14

Neverovatno za 21. vek!

Organizatori Svetskog prvenstva, koje će se u Kataru održati u novembru i decembru 2022. godine, priznali su da uslovi u kojim su radnici delali nisu bili u skladu sa propisanima i da je dolazilo do zlostavljanja istih. Istraga koju je obavila Amnesti internašnal navodi kako ljudi čak i godinama nekada nisu imali slobodan dan, a firme koje su obavljale radove su glavni okrivljeni.

„Tri firme nisu poslovale u skladu sa propisima na više polja. Ova kršenja ugovornih tačaka su potpuno neprihvatljiva i zbog njih je i Ministrarstvo rada Katara bilo prinuđeno da preduzme odgovarajuće pravne mere“, stoji u zvaničnom saopštenju organizatora Mundijala.

„Mnogi radnici sa kojima smo razgovarali bili su svesni da njihovi poslodavci krše zakon, ali su bili bespomoćni. Fizički i emotivno iscrpljeni, radnici su se vraćali na posao pod pretnjom finansijskih kazni ili, u još gorem slučaju, raskidanja ugovora i deportacije. Uprkos poboljšanju na ovom polju koje je evidentno u Kataru prethodnih godina, jasno je da je i dalje prisustno sistemsko i strukturno izrabljivanje u privatnom sektoru. FIFA mora da učini više kako bi se ovoj praksi stalo na put“, rekao je Stiven Kokburn iz Amnesti Internešnala.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter