0
Evrokupovi

Fudbal,FK Crvena Zvezda, trece kolo kvalifikacija za Liga Evropa.League Europe.Crvena Zvezda Vs. Dinamo (Tbilisi).Dejan Lekic.Beograd, 06.08.2009..foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto.com

BIĆE TEŠKO SA RENDŽERSOM ALI ZVEZDA UME DA SE VRATI: Pola veka istorije preokreta crveno-belih, antalogijske utakmice koje se decenijama prepričavaju! (VIDEO)

Objavljeno: 15.03.22 u 17:37

Kratka istorija okretanja rezultata!

Crvena zvezda pred revanš meč sa Rendžersom ima tri gola zaostatka, a iako deluje da je preokret težak zadatak za izabranike Dejana Stankovića, ne bi bilo prvi put u crveno-beloj istoriji da tim nakon poraza u prvom meču nadoknadi zaostatak i prođe u narednu rundu.

Prvi put se to desilo daleke 1962. godine, kada je Zvezda odmerila snage sa Espanjolom u okviru Kupa sajamskih gradova. U prvom meču u Španiji, domaćin je slavio sa 2:1, a onda je usledio revanš u Beogradu. Klub iz Beograda je ubedljivo pobedio rezultatom 5:0, i tako i uprkos porazu u prvom meču prošao u polufinale ovog evropskog takmičenja. Osam godina kasnije, slično je viđeno i u dvomeču sa Ujpešt Dožom. U prvom susretu, Ujpešt Doža je savladala crveno-bele sa 2:0, da bi Zvezda dve nedelje kasnije u Beogradu ubedljivo slavili sa 4:0, i na taj način prošli u osminu finala Kupa evropskih šampiona.

U istoj sezoni, Crvena zvezda je nakon preokreta slavila i protiv Karl Cajsa iz Jene. U prvom meču, Karl Cajs je uspeo da pobedi rezultatom 3:2, ali to nije bila prepreka za domaćine da pruže fantastičnu partiju u revanšu. Tog 24. marta 1971. godine u Beogradu, tadašnji šampioni Jugoslavije su odigrali još jednu neverovatnu utakmicu, i ubedljivom pobedom rezultatom 4:0 obezbedili plasman u polufinale Kupa evropskih šampiona. U sezoni 1974/75. viđen je još jedan evropski preokret u režiji crveno-belih fudbalera. Najtrofejniji tim bivše države je odmerio snage sa grčkim PAOK-om, a u prvom meču u Solunu, domaći su slavili minimalnim rezultatom. Usledio je revanš u Beogradu, u kom su Zvedini igrači ponovo pokazali karakter, i slavili rezultatom 2:0, i na taj način prošli u osminu finala Kupa pobednika kupova.
Dve godine kasnije, odigrana je još jedna istorijska utakmica. Zvezda je odmerila snage sa Lokomotivom iz Plovdiva u prvom kolu Kupa UEFA, a prvi meč je odigran u Bugarskoj. Domaćin je pobedio sa 2:1, ali ništa nije bilo rešeno. U revanš susretu u Beogradu,  klub iz Ljutice Bodana je uspeo da napravi još jedan veliki preokret, i pobedi rezultatom 4:1, i tako prođe u narednu fazu takmičenja. U sezoni 1978/79 odigran je još jedan istorijski dvomeč, koji kompletna crveno-bela javnost pamti kao jedan od najvećih preokreta u istoriji  kluba. Protivnik je bio Dinamo iz Berlina, a prvi meč odigran je upravo u glavnom gradu Nemačke. Domaći su slavili sa 5:2, te je  tako je na  fudbalerima iz Beograda bio vrlo težak zadatak, jer su morali da nadoknade tri gola zaostatka. Ipak, Zvezdini igrači su još jednom pokazali neverovatan karakter i mentalitet, i u prestonici uspeli da ubedljivo pobede sa 4:1, i golom u poslednjem minutu meča obezbede pobedu vrednu prolaska dalje.

Još jedan evropski preokret viđen je 1980. godine, kada je Zvezda odmerila snage sa Bazelom. U prvom meču u Švajcarskoj, Bazel je ostvario pobedu minimalnim rezultatom, da bi ekipa u revanšu napravila još jedan preokret, i pobedivši sa 2:0, prošla u četvrtfinale Kupa evropskih šampiona. Već u narednoj sezoni, viđen je još jedan evropski preokret u režiji Zvezdinih prvotimaca. Sada je odmerila snage sa Banjikom iz Ostrave, a prvi meč je odigran na gostujućem terenu. Domaćin je slavio sa 3:1, i delovalo je to kao još jedan težak zadatak za naše igrače. Usledio je revanš u Beogradu, i još jedan veliki preokret, a fudbaleri giganta iz Jugoslavije su uspeli su da pobede sa 3:0 i na taj način prođu u dalji tok takmičenja.

Jedan od najvećih preokreta u novijoj istoriji, viđen je 2009. godine, u okviru kvalifikacija za Ligu UEFA. Klub se sastao sa Dinamom iz Tbilisija, a prvi meč je odigran u Gruziji. Domaći su slavili sa 2:0, ali je usledio revanš u Beogradu. U epskoj utakmici, crveno-beli su slavili sa 5:2, i na taj način prošli u narednu rundu. Poslednji u nizu evropskih preokreta, viđen je 2021. godine, kada je Zvezda odmerila snage sa Kairatom. Tim Dejana Stankovića je u prvoj utakmici na gostujućem terenu poražen sa 2:1, a sedam dana kasnije, na Marakani je odigran revanš. Crveno-beli su ubedljivo pobedili sa 5:0, i tako prošli u dalji tok takmičenja, a nakon toga se i plasirali u grupnu fazu drugog po jačini evropskog klupskog takmičenja.

0
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter