1
AdmiralBet ABA Liga

Kevin Punter Nikola Kalinic Crvena Zvezda - Partizan, kosarka ABA liga, derbi, 14.11.2021. Beograd, Srbija foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

ZVEZDA U NIZU OD PET POBEDA LOVI I DEFINITIVNO PRVO MESTO: Partizanov glavni adut je istrošenost rivala, može li Žoc da iskoristi sve mane protivnika!? (VIDEO)

Objavljeno: 06.03.22 u 12:15

Derbi sa posebnom težinom!

Crno-beli danas dočekuju večitog rivala pred svojim navijačima u nadi da će uspedi da nakon dva relativno laka poraza ove sezone uspeti da pruže otpor i napokon savladaju Zvezdu. Nakon početka sezone kada je Partizan uspeo da se u trećem periodu približi crveno-belima, ali dva promašaja sa linije penala Smailagića dopustili nalet rivala koji su otišli na preko 20 poena razlike.

Još alarmantnije je stanje bilo u kupu, kada zaista ni jednog momenta nije delovalo kao da je Partizan ekipa koja misli da može do pobede, a kamoli da zaista i uzme pehar. Sada su stvari donekle drugačije, iza Crvene zvezde su dve izuzetno fizički zahtevne utakmice, najpre Fenerbahče, a potom i Baskonija, gde su maksimalan fokus i fizička posvećenost morali da budu na izuzetno visokom nivou svih 40 minuta. Samim tim potrošnja protivnika je danas najveći saveznik ekipe Željka Obradovića u nadi da može da nanese drugi poraz u sezoni večitom rivalu.

Upravo zbog istroišenosti danas nećemo gledati duel pojedinaca, i gotovo je sigurno da određeni meč-apovi neće doneti prevagu ni jednoj ni drugoj ekipi. Radonjić će morati izuzetno da rotira na ovoj utakmici kako bi sačuvao igrače dodatne potrošnje i držao intezitet odbrane, s toga se očekuje dosta veća minutaža za Nikolu Ivanovića, Erona Vajta, Ognjena Kuzmića, Stefana Markovića ako bude u sastavu, pa čak i Stefana Lazarevića koji nije odigrao ni minut protiv tima iz Španije pre par dana.

Što se tiče redova crno-belih oni su relativno odmorni, Dalas Mur je igrao za Albaniju, a potencijalni mogući „iks faktor“ koji bi mogao da donese prevagu svojom energijom i sposobnošću da menja ritam, Aleksa Avramović, je verovatno i najumorniji igrač Partizana nakon dve sjajne utakmice protiv Slovačke. Obradović takođe mora pronaći način da izvuče najoblje iz svojih igrača, koji i nisu tako neiskusni i mladi koliko ih predstavlja rukovodsvog tog kluba, i definitivno imaju kvalitet i sposobnost da nateraju Zvezdu na igru u tranziciji.

Definitivno upravo trčanje u leđa crveno-belih može biti presudan faktor na današnjem meču. Pokazalo se da Partizan u igri 5 na 5 nema šta da traži protiv Zvezde, čak su se i protiv atletski mnogo lošijih ekipa mučili da pronađu poene iz organizovanog napada, dok bi energijom u odbrani, uz iskakanja ili pravovremene rotacije mogli da nateraju protivnika na gubljenje lopte i zarađivanje lakih poena iz kontre. Definitivno bi morali da love svaki pas, pa čak i po cenu nekih jeftinijih poena, jer ako ne pritisnu igrače sa loptom i ne ubace ih u kontra ritam, tim Dejana Radonjića će vrlo verovatno uspeti da postigne svoju porciju poena.

Ono što je takođe ključno jeste duel Panter vs Zvezdina odbrana. Iako je u kupu došao do pristojnog broja poena, Kevin Panter se izuzetno muči u utakmicama sa Zvezdom. Navikli su crno-beli da kada ne ide, bek može da bukvalno izmišlja poene, a usled nedostatka plejmejkera (Madar i organizacija igre ne mogu u istu rečenicu po do sada viđenom u sezoni), moraće Željko da smisli kako da rastereti svog najboljeg strelca. Najveći problem za Amerikanca jeste „deny“ odbrana Zvezde, jer bekovi te ekipe savršeno prate šutera kroz blokove i nateraju ga na umor i pre prijema lopte, a potom Holins, Lazić, Marković ili Dobrić u stavu dok Panter umoran ima loptu u rukama su recept za jako loš napadački učinak.

I poslednja možda i najbitnija stavka koliko će košarkaši Partizana eksploatisati centre Crvene zvezde. Pošto se bekovi današnjeg nominalnog gosta svake nedelje u Evroligi igraju sa minimum dva ili tri igrača koja su bolja od Pantera, unutrašnja linija Zvezde je bila kažnjavana i od mnogo lošijih igrača, što smo videli u duelu sa Baskonijom. Imperativ za Balšu Koprivicu i Matijasa Lesora jeste, da ako Kuzmić ponovo uđe loše u utakmicu, maksimalno iskoriste fizičku superiornost i dođu do lakih poena u reketu pored Mitrovića i Davidovca, pa tako nateraju Radonjića da pokuša da menja celu koncepciju igre.

Sve u svemu očekuje nas jedan sjajan večiti derbi. Zvezda je trenutno u nizu od pet vezanih pobeda, a samo u dva od tri duela Partizan je pružio kakav-takav otpor, uključujući onaj kada su crveno-beli bili gotovo osakaćeni u Kupu Radivoja Koraća. Trijumf Zvezdi donosi gotovo garantovano lidersko mesto, dok Partizan vraća u legitimnu trku za tu poziciju.

Standings provided by SofaScore LiveScore

0
0
1 Komentara
  1. Nazalost,mislim da će nas Zvezda pobediti i ovaj put samo sto ce to biti sa manjom razlikom nego sto je bilo u prethodna dva derbija

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter