1
AdmiralBet ABA Liga

FOTO: KK Crvena zvezda

MALO JE FALILO PROTIV CSKA: Gde su danas momci koji su odveli Zvezdu u TOP 8 Evrolige!?

Objavljeno: 19.12.20 u 20:20

Najveći uspeh u novijoj istoriji košarkaške sekcije sportskog društva Crvena zvezda, desio se sezone 2015/16. A evo gde su i šta ti igrači rade danas!

Dejan Radonjić je sa svojim stručnim štabom Zvezdu 2016. godine odveo među osam najboljih ekipa starog kontinenta. Iako je prošlo svega nekoliko godina, skoro niko nije ostao u timu od tada, izuzev par igrača, a mnogi su imali vrlo zanimljivo putovanje po svetu košarke. Evo gde su oni danas:

Tarens Kinzi – Momak koji je svojim dolaskom u Zvezdu svesno rizikovao status omiljenog stranca među navijačima svog nekadašnjeg tima, beogradskog Partizana. Ipak, on je rekao da je sve to samo biznis. Stigao je nakon što je sezona već počela i to iz turskog Trabzona kao zamena za Tompsona. Odigrao je odlično, bio jedan od bitnijih šrafova Zvezdine ‘mašinerije’, ali je već na leto otišao put španskog Breogana, odakle je otišao u komšijsku francusku i obukao dres Dižona, a poslednja destinacija mu Serija B italijanske košarke i tim Orlandina. Trenutno nema klub, ima 36 godina i verovatno će završiti karijeru.

Nikola Rebić – Iako tada vrlo mlad, imao je svoje mesto u timu trenera Radonjića. U momentima kada je dobijao šansu, maksimalno ju je svaki put koristio, pa je tako postao ljubimac Zvezdine publike, dobivši nadimak ‘Reba beba’. Nakon Zvezde nešto više od jedne sezone proveo je u redovima Mege, odakle je otišao ali odlučio da se zadrži u ABA ligi, te je obukao dres Mornara iz Bara. Njegovo prvo iskustvo van Jadranske lige bilo je u ruskom Jeniseju, iz kog je nakon jedne sezone otišao put francuskog Monaka za koji sada nastupa.

Nemanja Dangubić – Koliko je Kinzi rizikovao dolaskom u Zvezdu, valjda duplo više je rizikovao ‘Danga’ dolaskom u Partizan ovog leta. On je bio ‘defanzivni univerzalac’ te generacije Crvene zvezde. Pune četiri godine branio je ‘crveno-bele’ boje, da bi 2018. godine odlučio da ode put minhenskog Bajerna. Nije se predugo zadržao u Minhenu, te se usledila ‘ekskurzija’ u španskom Estudijantesu, gde je imao nekoliko strašnih poteza! Ipak, tim je igrao loše, pa ni Nemanja nije mogao da profitira od svojih solidnih partija. Ovog leta vratio se u ABA ligu i obukao dres Partizana, čiji je deklarisani navijač od malena.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Luka Mitrović – Imao je svega 21 godinu kada je imenovan za kapitena Crvene zvezde. Bez ikakve sumnje teško breme stavljeno je na njegova pleća. Uprkos svemu, punih pet sezona igrao je na veoma dobrom nivou, a stiče se utisak da navijačima sliku o njegovim nastupima u Zvezdi kvari nešto lošija poslednja sezona. Luka je neko ko nije imao sreće sa povredama, pa se stiče utisak da su ga upravo one u mnogome limitirale. Nakon Crvene zvezde branio je boje nemačkog Bamberga, potom španskih klubova Mursije i Manrese, prošle sezone prešao je u Hapoel iz Jerusalima, da bi se ovog leta vratio u ABA ligu, ovog puta mnogo bliže moru nego nekada i zadužio dres podgoričke Budućnosti.

Branko Lazić – Jedini je igrač te generacije koji je ostao u Crvenoj zvezdi. U trenutnom rosteru je tu i Marko Simonović, ali kapiten je jedini koji nije napustio tim. Ovo mu je deveta godina u prvom timu Crvene zvezde i verovatno da će upravo tu i okončati svoju igračku karijeru. Sezona 2015/16 donela mu je poziv narednog leta u reprezentaciju Srbije, kojoj zbog povrede kupa nije mogao da pomogne onoliko koliko je želeo. Ipak, ostaje upisana srebrna medalja. Lazić je od momenta odlaska Luke Mitrovića zauzeo mesto kapitena.

Boriša Simanić – Poput Lazića i dalje je u Crvenoj zvezdi, ali je Boriša imao par ‘izleta’ u filijali ‘crveno-belih’, odnosno u FMP-u. Simaniću je ovo šesta sezona u dresu Crvene zvezde i prema pisanju mnogih trebala je da bude i poslednja, jer je izašao na NBA draft. Ipak, nije biran, a takođe niko od timova nije pokazao preveliku zainteresovanost za njegove usluge, te se on vratio na Mali Kalemegdan.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Vasilije Micić – Igrač koji je najviše napredovao iz te generacije Crvene zvezde i neko ko će već naredne sezone biti legitiman član NBA lige. Iako se mučio tokom svog boravka u Crvenoj zvezdi, potencijal se nazirao i bilo je jasno da se radi o ozbiljnom igraču. Nakon ‘crveno-belog’ dres branio je boje Tofaša, potom Žalgirisa gde se ‘preporodio’ nakon rada sa Šarunasom Jasikevičiusom, a potom je 2018. godine zadužio opremu Anadolu Efesa, gde se etablirao kao jedan od najboljih igrača Evrolige. Vasa je redovan član reprezentacije Srbije!

Marko Simonović – Iskusni krilni košarkaš ove sezone vratio se u Crvenu zvezdu. Sezonu 2015/16 svi, pa i on sam će pamtiti kao sigurno najbolju u njegovoj karijeri, jer je pružao partije kakve verovatno ni sam nije mogao da zamisli. Šut za tri ga je tokom te sezone služio na neverovatnom nivou i potpuno se slobodno može reći da je u jednom trenutku bio najbolji šuter u Evroligi. Gotovo da nije bilo utakmice na kojoj protivnik nije morao da strepi od njega, a naročito se pamte partije u Malagi protiv Unikahe i kod kuće kada je protivnik bio Armani. Simonović je nakon Zvezde igrao za Zenit, Cedevita Olimpiju, uz kratak izlet u već pomenutu Unikahu, da bi se ovog leta ponovo vratio u Zvezdu, i započeo svoj treći mandat.

Marko Gudurić – Reč je o ‘klincu’ koji je te sezone pokazao sav svoj raskošni potencijal i ozbiljno zadobio poverenje trenera Radonjića. Pokazao je da može i sme, a crnogorski stručnjak mu je uzvratio duplo. Marko je Zvezdino dete i neko ko je bio uz Rebića i Simanića najmlađi član te generacije. Leto nakon uspešne sezone otišao je put Fenerbahčea za sumu od milion evra, što je Zvezdi donelo ogroman profit. U Feneru je imao sjajnu saradnju sa Željkom Obradovićem, koji mu je u mnogome pomogao da unapredi svoju igru. Prošlog leta odlazi u redove Memfis Grizlisa, gde je branio boje Memfisa. Ipak, nije se snašao i pre nekoliko dana je otpušten. Sve je to ispratio Fenerbahčea, koji ga je ovog puta na čelu sa Igorom Kokoškovim odlučio da ga vrati u svoje redove.

Stefan Jović – Ako je neko bio produžena ruka Dejana Radonjića, onda je to svakako ovaj momak. General na terenu i neko ko je u svakoj situaciji bio potpuno smiren i koncentrisan. Nekako se čini da su povrede najviše uticalo na razvoj sprskog prejmejkera. Hronični problemi sa leđima mnogo su uticale na njegovu karijeru. Ipak, Stefan je i pored toga ostao Evroligaški igrač, pa je nakon Zvezde prvo dve godine branio boje minhenskog Bajerna, da bi prošlog leta otišao u snegom okovan ruski Himki gde je i ove sezone. Pitanje njegovog ostanka je aktuelno jer tim igra dosta loše i na samom je dnu Evroligine tabele.

Kvinsi Miler – Delije će vam uvek bez previše razmišljanja reći da je Kvinsi jedan od najboljih stranaca u istoriji kluba, ali i nesumnjivo, najluđi! Samo Radonjić zna kako je uspevao da ‘ukroti’ tamnoputog košarkaša koji je u Evropu došao gladan uspeha. Nakon neuspešne NBA karijere, Kvinsi je stigao u Beograd. Svi skeptici morali su ubrzo da se slože da veći napadački talenat davno nije viđen na Malom Kalemegdanu. ‘Rejes čuva Kvinsija, a ni na motoru ne može da ga stigne’ – izjavio je jednom prilikom legendarni Edin Avdić. Kvinsija je nakon Zvezde ipak koštala ‘luda glava’ pa je kratko ostao u Makabiju iz TelAviva, gde su ga navodno povrede omele da pokaže šta zna. Nije se dugo zadržao ni u Bambergu, koji ga je otpustio nakon nekoliko sedmica, a svoju sreću je tražio po egzotičnim ligama Južne Amerike. Danas ima 28 godina i bez kluba je.

Maik Cirbes – Omiljeni Nemac među navijačima Crvene zvezde. On je sezonu pre velikog uspeha stigao u ‘crveno-bele’. Tada je okarakterisan kao neko ko ne zna apsolutno ništa i mnogi su se pitali zašto je doveden. Moglo bi se reći da je Dejan Radonjić jedini ‘krivac’ što je ovaj momak u jednom trenutku bio najbolji centar Evrolige i što je Cirbes u tandemu sa Milerom bio neverovatan spoj. On i pomenuti mu saigrač su zajedno otišli put Makabija, ali su podelili sudbinu. Ipak, Majk se vratio u rodnu Nemačku, gde je pružao solidne partije u dresu Bajerna, što ga je preporučilo Zvezdi za povratak. Drugi mandat na Malom Kalemegdanu bio je za zaborav, pa je brzo otišao put Kine. Ipak, ABA liga ga je videla još jednom, prošle sezone u dresu Cedevita Olimpije. Dobre partije došle su na naplatu, ugovor je potpisan sa buržujskim Al Ahlijem u kojem trenutno naplaćuje sav svoj rad!

Vladimir Štimac – Igrač kojeg nije potrebno preterano predstavljati! On je opremu Crvene zvezde zaduživao u čak tri navrata, a drugi mandat će sigurno pamtiti po najboljem, jer nastupao u TOP8 Evrolige! Bio je bitna zamena za Majka Cirbesa i neko ko je svojom energijom mnogo doprinosio. Nakon te sezone branio je boje Bešiktaša, Anadolu Efesa, Turk Telekoma, Fenerbahčea, da bi se na polovini prošle sezone pridružio Zvezdi. Iako je dobro odigrao, nije se zadržao tu i već na leto je otišao na drugi kraj planete, odnosno u raj za evropske košarkaše, Kinesku ligu.

 

9
2
1 Komentara
  1. Zamislite vi ovu bedu Partizan 4 puta f4,titula prvaka Evrope,jedno treće mesto…a ovi seru o fmp koji je CSK očidtio varikinom na tom top osam….jedinom….kakve,ste vi fukse

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter