0
Domaći fudbal

FOTO: Wisla Krakow

VUKAN SAVIĆEVIĆ ZA HS: Privilegija je igrati sa legendarnim Kubom na terenu, koji je ujedno vlasnik kluba! Pratim Zvezdu, ali više u košarci…

Objavljeno: 18.04.20 u 18:16

‘Visla je složna ekipa, a posle devet poraza nismo „gubili glavu“, već je usledio niz pobeda i svaku platu smo dobili’, kaže bivši igrač Zvezde.

Okovani finansijskim problemima pre skoro dve godine pretio je „raspad“ Visle iz Krakova, a tada se kao spasilac pojavio bivši as kluba i Borusije iz Dortmunda, svetski poznati igrač Kuba Blažikovski. Ne samo da je pristao da igra bez plate, već je uz dva prijatelja uložio novac i postao gazda, što je svakako na terenu, gde mu je kolega Vukan Savićević, nekadašnji igrač Crvene zvezde i Slovana iz Bratislave.

– Čim sam stigao pre skoro dve godine iz Slovana, koji je veliki klub u Slovačkoj, video sam da je sve na višem nivou. Sportski centar je odličan, kao i svi stadioni u Poljskoj i milina je raditi i igrati na dobrim terenima. Na tribinama ima publike, a svaki meč je pun naboja i vodi se žestoka borba – kaže za HotSport, Savićević.

Put kluba je od gašenja do uspona.

– Ekspresno su se stabilizovali i Kuba je istinska „zvezda“, koji je sklopio ekipu u kojoj vlada harmonija. Odnosi su dobri, a pored njega ima još prekaljenih asova i nastupaju: Martin Vasilevski, Pavel Brožek i Rafil Boguvski. Iskusni i prekaljeni majstori fudbala.

Dokaz zajedništva su teški rezultatski dani.

– Nije nam išlo, nanizali smo devet poraza, ali nismo gubili glavu. Radili smo još jače, a posle je promenjen trener, koji mi je dao ulogu napred. Osećam se moćnije i došli su golovi. Navikli smo da igramo sa gazdom, uspevši zajedničkim snagama da pobegnemo pred pauzu iz opasne zone.

Nazire se polako kraj prinudnog odmora.

– Postoje najave da ćemo moći da za desetak dana da treniramo u manjim grupama. Ovde se poštuju mere, nema šetnje, parkovi su zatvoreni i na ulicu se može izaći samo sa maskom i rukavicama. Ako neko nema, sledi rigorozna kazna policije.

Nije lako bez uobičajnih profesionalnih obaveza.

– Tu sam sa devojkom, a u posetu dolazi Nikola Kuveljić, koji je zimus stigao iz Javora. Imam veliku terasu gde odrađujem vežbe koje sam dobio od kluba. Posle igramo jamb, gledamo filmove…

FOTO: Wisla Krakow

Ulaganja nisu mala u fudbal, ali kriza drma klubove u Evropi.

– Od nas nisu tražili, ali smo plate za april i maj umanjili za pola. Sve ostale smo dobili, a kada sve krene neće biti problema. Posle liga ‘petice’ i Turske, ovde se inkasira lep novac od TV prava. „Kanal plus“ to radi sjajno. Da se računa samo drugi deo Visla po broju bodova je ispred Legije i pokušaćemo da pojurimo plej-of. Takmičenje je ujednačeno, a razmak od desetog mesta je samo pet bodova i jedino je Lođ sigurno ispao i traže se još dva saputnika.

Gazda je samo jedan od velikana Poljske.

– Ovde svi obožavaju Levandovskog. Stvarno je ikona kod navijača u čitavoj Poljskoj i stvarno poštuju iznad svega svoje veličine, žele uspehe sa nacionalnim timovima. Klubovi guraju i malde i mi imamo naladača Buksa, koji je najmlađi debitant u istoriji. Stariji brat prodat je zimus Dalasu za skoro četiri miliona. Mlađi je još bolji napadač, a na njemu se planira zarada.

Bivsi vezista Zvezde uspeo je da se nametne dobrim partijama.

– Spominju već da su im se javili neki klubovi i sakauti. Još ne otvaraju karte, a bez obzira što sam na pola ugovora na leto možda promenim klub. Iskreno nisam opterećen odlaskom.

Na kraju Savicevic prati dešavanja u ‘Ljutice Bogdana’.

– Deki je doneo novu energiju, na sceni su mladi i to je put. Uživam u košarkaškim utakmicama Zvezde, a igra pod obručima je moja velika ljubav i kada završim karijeru kupiću godišnju propusnicu da uživam – poručio je na kraju razgovora za HotSport, Savićević.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter