5
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

HS DERBI ANALIZA: ‘Četiri bitke’ koje bi mogle da budu tas na vagi koji će da prevagne na crveno ili crno-belu stranu (FOTO)

Objavljeno: 01.03.19 u 00:01

‘Stino’ brojimo do 159. večitog derbija u kom će snage odmeriti Crvena zvezda i Partizan, a HotSport analizira ‘četiri bitke’ koje bi mogle da reše pitanje pobednika na stadionu ‘Rajko Mitić’.

‘Večiti derbi’ stvara junake! U poslednje vreme oni su bili stranci, te su poslednji 158. večiti derbi pored sudijske petorke obeležili inostrani fudbaleri Rikardo Gomeš i Ričmond Boaći strelci golova za konačnih 1:1. Predstojeći derbi donosi novu neizvesnot, na papiru Crvena zvezda je blagi favorit, bila je i jesenas, ali je Partizan dokazao da na terenu to ništa ne mora da znači. Tako će biti i u subotu kada dva tima istrče na travnati tepih stadiona ‘Rajko Mitić’, čeka nas velika neizvesnost, a HotSport analizira koje bi to bitke mogle da prevagnu na stranu Crvene zvezde ili Partizana, tačnije donesu jednom ili drugom timu pobedu.

1) MARKO MARIN I ZORAN TOŠIĆ

U fudbalu je u većini slučajeva pobednik tim koji dobije bitku na sredini terena. Verujemo da će tako biti i u subotu na našem najvećem stadionu. Tu prednost dajemo Crvenoj zvezdi, jer ima pravog virtouza sa loptom u nogama Marka Marina. Videlo se u Surdulici koliko je Zvezda ‘nekreativnija’ kada na terenu nema nekadašnjeg reprezentativca Nemačke. ‘Desetka’ crveno-belih spaja sve redove svog tima i nema sumnje da će glavni zadatak za četu Zorana Bate Mirkovića biti zaustaviti omalenog vezistu. Ako u tome ne uspeju, crno im se piše…

Sa druge strane tu ulogu imaće Zoran Bambi Tošić, čovek koji zna kako se igra protiv Crvene zvezde i kom ovo nije prvi ‘večiti derbi’, ima ih u nogama. Videlo se u Bačkoj Palanci koliko je Partizan opasan kada je na terenu nekadašnji reprezentativac Srbije. Jedino čega ‘Grobari’ bi trebalo da se plaše jeste njegova povreda i neizvenost da li će istrčati na teren ‘Marakane’. Ako bude zdrav navijači Partizana nemaju čega da se plaše, samo navijači Crvene zvezde, kad god sudija Danilo Grujić bude svirao prekid oko kaznenog prostora…

FOTO: STARSPORT

2) MILAN BORJAN I VLADIMIR STOJKOVIĆ

Dve hobotnice na golu! Milan Borjan je u sjajnoj formi, po procentu uspešnosti najbolji čuvar mreže grupne faze Lige šampiona. ‘Izvadio’ je Zvezdu u Surdulici prošle nedelje, pre toga skinuo je čist ‘zicer’ fudbalerima Vojvodine. Više od 180 minuta nije primio gol ovog proleća i jedna je od najvećih uzdanica Crvene zvezde pred derbi sa Partizanom.

Njegov kolega Vladimir Stojković takođe više od 180 minuta nije primio gol. Sigurno najbolji srpski golman u ligi. Što Stojković može da odbrani, mnogi ne mogu, problem može biti samo pritisak koji ga prati kad god igra protiv svog bivšeg kluba Crvene zvezde. Ko od ove dvojice izvrsnih golmana bude imao slabiji dan, biće to veliki minus za njegov tim. Biće veoma važno da uhvate prvih nekoliko opasnih šuteva, ako se razbrane, onda je 0:0 najrealniji ishod.

3) RIČMOND BOAĆI I RIKARDO GOMEŠ

Rekli smo da su upravo ova dva igrača svojim pogocima obeležila prethodni 158. večiti derbi. Ne bi trebalo da čudi da jedan od ove dvojice bude najzaslužniji što je njihov tim pobedio. Rikardo je za sada u boljoj formi, prvi je strelac lige i u prethodna dva kola postigao je tri gola.

FOTO: STARSPORT

Sa druge strane Ričmond Boaći nije igrao u Surdulici, ali je protiv Vojvodine u prvom kolu nastavka dva puta pogodio. Sjajno je fizićki spreman i mogao bi da bude ‘X’ faktor u pobedi tima koji sa klupe predvodi Vladan Milojević. Dve odbrane biće na teškim zadacima, zaustaviti dva raspucana napadača. Kome se otvori više prostora i ko bude ušao u veći broj šansi, nema sumnje da će rešiti 159. večiti derbi.

4) DELIJE I GROBARI

‘Delije’ i ‘Grobari’ su bez premca ’12 igrač’ za jedan i drugi tim. Prednost u subotu će svakako imati Crvena zvezda, jer je domaćin. Naravno, to nekada ne mora ništa da znači, jer su ‘Grobari’ znali dobro da zapevaju na ‘Marakani’. Navijači će voditi svoju bitku pesmom na tribinama, a onaj ko ‘pobedi’ i bude glasniji mogao bi da bude važan faktor u pobedi svog tima.

Nadamo se samo da neće pobediti ružne scene koje smo imali prilike često da gledamo tokom derbija, da će obe navijačke grupe (čitajte četiri, zbog podele ‘Grobara’) voditi bitku samo grlom, šalovima i dlanovima, te biti vetar u leđa i tas na vagi koji će prevagnuti da njihov voljeni tim pobedi…

Večiti 159. derbi na programu je u subotu od 18 časova na stadionu ‘Rajko Mitić’.

0
0
5 Komentara
  1. Možda postoje 4 glavna razloga za prednost u derbiju, a ja bih dodao i peti ništa manje važan! To je “trener godine”, koji će nam u susretu sa komšijama u nekrofilskim dresovima, pokazati da li sa pravom nosi epitet “trenera godine” ili je to samo posledica poremećenog sistema vrednosti, kada ga je FSS proglasio laureatom, zbog toga što je osvojio “odlično” poslednje mesto u grupnoj fazi LŠ, uz bednu gol razliku od 5:17 i još bedniju igru sa postavljenim zglobnim autobusom! Milojeviču, evo ti prilika da dokažeš da si zaista ”trener godine” ili da pokažeš da si samo vašarski opsenar!Pifke

    0
    0
    Odgovori
  2. Veoma interesantan tekst D.Noveskog, a mislim da će bitka br. 3 iz Analize prevagnuti u korist Rikarda, iz onog kluba sa nekrofilskim dresovima, jer je za klasu bolji od rezerviste iz kineske lige, koji samo povremeno džogira na terenu, bez namere da napadne najbližeg protivničkog igrača. Rikardo je kompletan napadač! Ima brzinu, osećaj za gol, dobro igra glavom i solidan je tehničar. Na primeru rezerviste iz kineske lige vidi se kako je život često nepravedan! U Zvezdi je na delu poremećen sistem vrednosti! Grupna faza LŠ je najbolji primer. Ona je iznedrila Pavkova koji je s pravom postao ljubimac navijača a Boaći je celoj Evropi pokazao koliko je bedno njegovo znanje, samo što to “trener godine”nije shvatio, već je sačekao da prođe vreme, da padne prašina na LŠ i brže bolje je vratio svog ličnog ljubimca Boaćija u prvu ekipu a Pavkova ponovo gurnuo u drugi plan, na klupu za rezerve! Ako Zvezda ne pobedi onaj klub sa nekrofilskim dresovima, publika će početi da proziva “trenera godine”, jer nije uspeo da uspostavi prepoznatljivu igru a za naše prilike im a na raspolaganju vanserijsku grupu igrača!

    0
    0
    Odgovori
    • Auuu sine sta si ti ispisao…necu da osporavam kvalitete Rikarda…ali Boaci je kompletbiji igrac od njega!!!sa druge strane R8kardo ne moze sam,a vi 2 krstena igraca nemate…odbarana vam bez Markovica ne postoji…Ben,Marin,Ivanic,Boaci/Pavkov,Jovancic,Ebisilio,Jirka,Simic,Jovicic….ko ce pre?!?!?!?

      0
      0
      Odgovori
      • Milane, ti si u pravu! Boaći je bolji, ali u izvođenju penala, tu je neprikosnoven! A, koliko je bolji u ostalim fudbalskim elementima najbolje pokazuje činjenica da je Boaći 7 meseci bio rezerva u Kini, kod dva trenera, kod Fabia Kapela pa onda kod Kuzmina Olarua! Jel’ ti misliš da su ga treneri mrzeli?! Znaš li ti da je Boaći bio 4 godine rezerva u Italiji u 4 različita kluba?! Ako pratiš Zvezdu, da li si ikada primetio da je Boaći napravio jedan jedini dribling, sve mu se svodi na odlaganje lopte najbližem saigraču, uz to je spor i neborben! Valjda si ga gledao u grupnoj fazi LŠ?! Da li si primetio da je uopšte igrao? Ne, jer učinak mu je bio čista “nula”!

        0
        0
        Odgovori
        • Panije Boaci doveden da dribla i vraca se u odbrani da uzimalopte njegovo jeda postize golove,a kako bas nas briga dali ce uzeti loptu kod Zvezdinog gola pa pretrcati teren i dati golili ce biti samo u pravom trenutku na pravom mestu to je potpuno nebitno.Dali je pancev „kobra“ napravio jedan dribling a bio je zlatna kopacka evrope postigavsi 34 gola u sezoni i koliko jos u KES-u i osvojivsi sa Zvezdom KES i niko ga nije bilo briga kako je postizaogolove.Uostalo a gde je ovaj njihov pa to pokazao kvalitet(protiv timova gde mu se sklanjaju odigrao 24 utakmice postigao 13 gola Boaci odigrao 8 utakmica postigao 7 gola).Uostalom videli smo i Leonarda ovde izvikan u Kini dupe-glava.

          0
          0

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter