2
Evroliga

FOTO: STARSPORT

EVROLIGA: Velika i istorijska pobeda, pao je i Olimpijakos! Alimpijević može i iz tunela, Dilan Enis ‘može kako hoće’ (FOTO)

Objavljeno: 26.01.18 u 20:57

Crvean zvezda je upisala osmu pobedu ove sezone u Evroligi, a rezultat protiv Olimpijakosa bio je 89:78.

Zvezda je prekinula niz od tri poraza u veoma dobro i strpljivo odigranoj utakmici.

Utakmica je počela malim, košarkaškim, duelom vođa svojih ekipa, Tejlora Ročestija i Vasilisa Spanulisa. Amerikanac je vodio sa 4:3, nakon čega je vođstvo prešlo na stranu Olimpijakosa, ali je Dangubić trojkom vratio Zvezdu. Odličan je početak imao nekadašnji košarkaš Mege, kao i protiv Himkija odmah je postigao još jednu trojku, i to uz faul Spanulisa te je postigao četiri poena. Crveno-beli održavaju vođstvo, a pred kraj prvog kvartala u igru prvi put ulazi Alen Omić. Svaki gledalac u dvorani ‘Aleksandar Nikolić’ je pokazao svoj stav o slovenačkom centru, sve je počelo pogrdnim skandiranjem iz ‘kopa’ Delija, da bi potom usledili zvižduci ostalih navijača tom delu tribina i skandiranje ‘Alen Omić’. Uticaj na igru Omića je bio očigledan, pogotovo kada je odbrana u pitanju i branjenje pik end rol igre. Poslednjih par minuta prvog kvartala su pripali Ognjenu Dobriću. On je prvo uz pomoć table pogodio trojku, a potom odlično blokirao Spanulisa u odbrani što će sasvim sigurno biti jedan od najboljih poteza kola.

Na startu druge deonice svoje prve poene u dresu Crvene zvezde pogađa Alen Omić. Na to se nadovezuje Dilan Enis trojkom koji donosi prvu dvocifrenu prednost na utakmici, bilo je 31:21 za crveno-bele. Šut spolja je mučio Olimpijakos u tom momentu, a Grci su hteli da se na taj način što pre rezultatski vrate. Zvezda je digla vođstvo na 12 razlike što je bilo najveće na meču do tada. U nekoliko narednih napada izabranici Dušana Alimpijevića ne nalaze pravi ritam i Olimpijakos stiže do minusa od sedam poena, ali ponovo faul Spanulisa pri pogotku, samo ovoga puta za dva Davidovca za novo dvocifreno vođstvo domaćih. Iako je Zvezda propustila par dobrih prilika da poentira u finišu poluvremena, imala je dobru prednost na pauzi od devet poena.

U nastavak utakmice Olimpijakos očekivano ulazi ofanzivnije. Posle promašaja Papanikolaua, Grci hvataju ofanzivni skok posle čega trojku pogađa Spanulis za minus šest. Posle jedne itekako diskutabilne odluke arbitra prilikom kontakta Davidovca i Robertsa, Dušan Alimpijević burno reaguje i dobija tehničku grešku. Kako se strateg Zvezde nije umirio, usledila je još jedna, isključujuća, i čak četiri bacanja i lopta sa strane za Olimpijakos čime se Grci vraćaju u meč. Olimpijakos je smanjio na minus četiri, a potom, srećom, Papanikolau promašio iz dobre situacije, da bi Vasilis Spanulis u kontri napravio svoj četvrti faul za dva bacanja Dangubića, koje je igrač Zvezde pogodio. Ali onda pogodak Papanikolaua, i to u šutu za tri, da bi Zvezda promašila, a iz prodora Roberts poentrao za 47:46. Olimpijakos je tada imao šansu da preokrene, nije, pa je Ročesti iznudio tri bacanja pri faulu Strelnijeksa. Zvezda pravi seriju od šest poena, pošto je Omić ukrao loptu i proigrao sjajnog Enisa koji je ubacio trojku. Međutim Strelnijeks je vraća, da bi snažnim zakucavanjem Nikole Milutinova na minut do kraja deonice Olimpijakos stigao do vođstva. Kajl Vilčer pogađa šut za tri poena i seriju Grka od 8:0, a potom i 10:0 nakon što je Mancaris ubacio dva bacanja za vođstvo Olimpijakosa 63:57.

Treća četvrtina je bila potpuno u znaku Olimpijakosa, Crvena zvezda je imala veliki pad u igri, ali potom i dominaciju u završnih 10 minuta. Počelo je košem Robertsa, da bi seriju od 12:0 gostiju slobodnim bacanjima prekinuo Matijas Lesor. Kreće Zvezda sa boljom igrom na leđima francuskog centra koji je potom smanjio i na četiri razlike, ali dobru igru domaćina trojkom prekida Vilčer. Utakmica je bila potpuno otvorena, Bjelica ubacuje slobodna bacanja, Lesor sjajno blokira Meklina u odbrani da bi Enis povukao kontru i proigrao Jankovića za minus od samo jednog poena. Opet sjajna odbrana Zvezde, loptu krade Branko Lazić, Dilan Enis opet vuče sjajno ali ne pogađa – da bi njegov promašaj ispravio Lesor za preokret Zvezde i seriju od 10:0. Enis potom ubacuje i trojku sa osam metara koja raspaljuje tribine u dvorani ‘Aleksandar Nikolić’. Od tog momenta, sve ide u korist crveno-belih. Sjajna igra, možda i najbolja u ovoj sezoni. Veliku ulogu u finišu je imao Dilan Enis, najbolji igrač u pobedi Zvezde, kao i Alen Omić sa nekoliko sjajnih poteza. Senku na pobedu u finišu je bacila povreda Dejana Davidovca koji je pao na parket nakon doskoka i uhvatio se za koleno.

CRVENA ZVEZDA – OLIMPIJAKOS 89:78 (
/24:20, 19:14, 14:29, 32:15/

Hala Pionir
Gledalaca: 5.993
Sudije: Himenez (Španija), Pastusijak (Poljska) i Bisang (Francuska)

CRVENA ZVEZDA: Kešelj, Dangubić 11, Davidovac 9 (4 as), Lazić 2, Dobrić 5, Janković 6, Ročesti 11 (6 as), Omić 6 (5 sk), Lesor 9 (5 sk), Enis 21 (8 sk, 5 as), Jovanović, Bjelica 9.

OLIMPIJAKOS: Meklin 1, Toliopulos, Spanulis 16 (3 as), Milutinov 7 (7 sk), Strelnieks 5, Printezis 9 (6 sk), Papanikolau 12 (8 sk, 6 as), Mancaris 4 (4 as), Roberts 14, Bogris, Vilčer 10, Tompson.

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

0
0
2 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter