0
Tenis

Istorijski uspeh naših teniserki

Objavljeno: 31.12.12 u 20:44

fed kup

Mnogo više se očekivalo od srpskih teniserki u godini na izmaku, ali je završnica sezone nagovestila da bi u skorijoj budućnosti ipak mogli da očekujemo nove uspehe.

Ana Ivanović je još jednu godinu odigrala sa previše oscilacija, tražeći pravog trenera koji će njen prepoznatljiv agresivan stil igre uspeti da uklopi sa psihološkom stabilnošću. Naša najbolje rangirana teniserka (13. mesto na WTA listi), nije odigrala niti jedno finale, ali je uspevala da pobeđuje bolje rangirane protivnice. Međutim, nekonzistentnost u njenoj igri i neki očigledni, ali teško objašnjivi problemi su uslovili da se sve završi na tome.

Jelena Janković je odigrala jednu od najslabijih sezona u karijeri. Iako je odigrala dva finala u kojima je poražena (Birmingem i Dalas), Jelena je sebi dozvolila isuviše poraza u duelima sa mnogo lošije rangiranim, ali očigledno znatno motivisanijim protivnicama, i po prvi put nakon sedam godina je ispala iz 20 najboljih na svetu završivši godinu kao 22. na WTA listi. Ono što zabrinjava je utisak da ni nova sezona neće doneti pomak na bolje.

Bojana Jovanovski je možda mogla i više, ali kada se sve sabere mora da bude zadovoljna jer je trijumfom u Bakuu osvojila prvu WTA titulu u karijeri. Imala je još nekoliko setlih tačaka, poput nastupa u Dalasu, ali i ona je neretko gubila mečeve koje je morala da dobije. Iako je treću sezonu zaredom među 100 najboljih na svetu, od Bojane se očekivalo da bude među 50 najboljih.

Svetla tačka srpskog ženskog tenisa bio je plasman u finale Fed kupa u kom je obeležen poraz od Češke. Baš u ovom takmičenju su Jankovićeva i Jovanovska prikazale najviše, ali ne i dovoljno za titulu. Sledeće godine je nerealno očekivati ponavljanje ovog uspeha jer su Ana i Jelena najavile povlačenje, što će otvoriti prostor za neke nove teniserke, pre svih Vesnu Dolonc koja polako napreduje, a kvalitet više je činjenica da uspehe beleži u dublu.

Beloruskinja Viktorija Azarenka je zadržala tron na WTA listi, ali je jasno da svetski tenis nema dominantnu igračicu kao što su nekada bile Štefi Graf ili Žistin Enan. Serena Vilijams je verovatno pokazala najviše osvojivši Vimbldon, US Open, olimpijski turnir i završni šampionat, ali Amerikanka kao da nema ambicije da igra na više turnira što ju je u krajnjoj liniji stajalo da godinu završi kao „tek“ treća na svetu.

0
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter