0
AdmiralBet ABA Liga

Prekinut Partizanov niz

Objavljeno: 31.12.12 u 22:35

makabi

Petogodišnja dominacija Partizana u ABA ligi je konačno prekinuta. Doduše nije to bilo neko iznenađenje znajući još na početku sezone da je „Ponos Izreala“ odlučio da odigra jednu sezonu sa nama smrtnicima. Očekivano je bilo finale između crno belih i Makabija ali se Cedevita potrudila da ne bude tako. Cedevitaši su pobedili crno bele sa 68:56 u polufinalu dok je Makabi isprašio Budućnost sa 82:60. U finalu lagana pobeda Izraelaca za trofej u ABA ligi.

Regularni deo sezone Partizan je završio na trećem mestu iza Cedevite i Makabija, Radnički je bio osmi, Zvezda deseta a pokojni Hemofarm dvanaesti. Radnički je bio najprijatnije iznenađenje prošle sezone, oni su imali u svojim redovima MVP-a i najboljeg strelca lige Dejvida Sajmona, Majkl Skot je bio najbolji skakač a Stiven Marković najbolji asistent lige.

U novoj sezoni Aba liga drastično dobija na značaju pošto je od sada za sve timove zemalja učesnica regionalne lige plasman moguć samo kroz istu! To je izazvalo buru pojačanja u svim timovima, dolazak poznatih igrača i trenera i mnogo veće ulaganje u sam igrački kadar.

Sve u svemu ušlo se u novu sezonu. Kod Partizana najbitnija promena desila se na mestu trenera gde se vratio legendarni Dule Vujošević podgrejavši nade crno belih da opet mogu da naprave čudo. Dule je ipak ove godine imao mnogo, da ne kažemo slabiji, već neiskusniji, tim nego inače. Ogromne igračke promene na skoro svim pozicijama, dolazak Vestermana kao novog kljućnog igrača i prvog pleja, dovođenje stranaca Gordona i Tomasa ali i Gagića i još nekoliko domaćih mladih košarkaša su deo promena koji je zadesio crno bele. I pored svega toga Partizan je dobro počeo regionalno takmičenje, ali je već na prvom meču protiv Zadra, trener Duško Vujošević pokazao da ima nešto kraći fitilj ove sezone. Dule je ušao u verbalnu ali i fizičku raspravu sa sudijama i dobio suspenziju na 3 meča. Partizan je izgubio od Cibone u Zagrebu ali je ipak i pored toga dobro startovao sezonu i sve išlo kao po planu do derbija. Derbi koji je ranije bio rutina za crno bele je pokazao da neće biti lako ove sezone. Zvezda je deklasirala crno bele domaćine sa 78-92. A posle toga usledila je promena na poziciji pleja, gde je Tori Tomas dobio otkaz a umesto njega je doveden Nemanja Gordić. Ispadanje iz Evrolige dodatno remeti crno bele, koji gube od lidera Igokee sa 23 razlike, pa gube od fenjeraša Solnoka( gde Vujošević dobija novu suspenziju od dva meča zbog štipanja sudije) pa gube i od Zadra košem na 0,8 sekudni do kraja. Tim na kraju napušta reprezentativac Danilo Anđušić, nezadovoljan minutažom, a dobar deo navijača Partizana se plaši da je Dule pogubio konce.

Zvezda je novu sezonu počela puna optimizma, umesto Pešića na klupu je došao Milivoje Lazić a dovedena su silna pojačanja i tim je ponovo potpuno izmenjen. Zvezda je za početak dovela tri stranca, Almonda, Brauna(koga je hteo Partizan) i Nelsona. Definitivno najveće pojačanje crveno belih ove sezone je dolazak kapitena Igora Rakočevića ali i dovođenje Savovića i Katića. I pored svih pojačanja crveno beli katastrofalno započinju sezonu gube od Splita, Zadra, Igokee i taj ceh plaćaju troje ljudi. Prvi je, naravno, trener Lazić umesto kog dolazi Vlada Vukoičić. Drugi je Filip Čović koji nije izdržao pritisak navijača a treči je Moris Almond koji nije zadovoljio i umesto njega dolazi bivši igrač Radničkog, Majkl Skot. Ove promene prijaju crveno belima, Vukoičić podiže tim na noge, Zvezda u derbiju deklasira Partizan a posle toga vezuje i 11 pobeda u svim takmičenjima pa godinu završava na viskom drugom mestu regionalnog takmičenja. U Evrokupu Zvezda sa samo jednim porazom u grupi ide lagano dalje, a navijaći se vraćaju u Pionir pa na kraju sezone Crvena Zvezda ima najveću posetu po utakmici u ABA ligi od više od 5500 gledaoca po meču. Poslednjih dana decembra zvezdu je pojačao na poziciji centra, poznati, Armand Traore, pa se očekuje da pojačana njim, Zvezda puca na najviše mesto u ligi, kao i osvajanje titule.

Treba pomenuti i treći srpski tim, Radnički iz Kragujevca, ali i četvrti srpski tim koji nastupa kao predstavnik BiH, Igokeu.

Radnički se takođe, kao Zvezda, silno pojačao. Došli su Vortington, Borisov, Krstović ali najveće pojačanje je, po mišljenju redakcije HotSporta trenutno najbolji pojedinac ABA lige, Teriko Vajt. I isto kao i Zvezda, ekipa Mute Nikolića nije dobro startovala, ređali su se porazi a taj crni niz je prekinulo dovođenje novog pleja, Slovenca Aleksandra Ćapina koji je uneo preko potrebnu živost u igru Kragujevčana. Kako su sezonu počeli i bili na poslednjem mestu, sedno mesto na kraju 2012 im uopšte nije loše. Dolazak iskusnog Ratka Varde je još više pojačao već jak tim i Radničkom ostaje da se bori i nada bar mestu u Evrokupu.

Najprijatnije iznenađenje ABA lige je ekipa Igokee. Niko ih na početku nije ozbilno shvatao, ali pobedama nad Crvenom Zvezdom, Radmičkim, Cibonom pa deklasiranjem Partizana svima su zapušili usta. Ekipa iz Laktaša je ubedljivo prva na tabeli ABA lige i po svemu sudeći planira tamo i da ostane. Korsli Edvards i Klif Hemonds su se pokazali kao fantastična pojačanja, takođe dolazak iskusnih Dozeta, Štembergera i Jorovića je dao na sigurnosti ekipi. Igokea je uradila najpametniju stvar, formirala tim u junu i do početka sezone su se momci iz Aleksandrovca uigrali do maksimuma pa su zato i imali tako furiozan start.

Ono što je loše za srpsku košarku je nezdrav rivalitet Zvezde i Partizana, koji je kulminirao više nego neukusnim prepucavanjem preko medija između Vujoševića i Čovića. Takođe opšti je utisak da bi obojica mogli više da se bave svojim klubom nego tuđim. Duško Vujošević na svakoj konferenciji za medije pominje Zvezdu i poredi budžete i uspehe iz prošlosti, dok Čović ni u jednom trenutku ne propušta da pomene neizmereni dug crno belih prema Zvezdi od 75.000 evra.

Ovo je verovatno najuzbudljivija sezone ABA lige od osnivanja i šansu za titulu vidi bar 5 ekipa dok šansu za odlazak u Evroligu vidi pola lige.

0
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter