0
AdmiralBet ABA Liga

FOTO: STARSPORT

NIJE CEDEVITA TOLIKI BAUK: Ponovo ‘nokdaun’ u poslednjoj sekundi, može li Partizan do potpunog ‘nokauta’? (ANKETA)

Objavljeno: 27.03.17 u 21:59

Crno-bele u nedelju očekuje odlučujuća utakmica sa Cedevitom u borbi za finale ABA lige, u kojoj će pokušati da starim znancima vrate dug iz 2014. godine.

Uoči majstorice u hrvatskoj prestonici javnost se manje više slaže da uloga favorita pripada domaćinu, koji je tokom prethodnih godina uglavnom lako izlazio na kraj sa Partizanom u zagrebačkom „Domu sportova“.

Partizan je poslednju pobedu nad Cedevitom u Zagrebu ostvario još 2013. godine, kada je pogotkom Dragana Milosavljevića u poslednjim sekudnama utakmice došao do pobede koja je značila i plasman na fajnal for u Laktašima. Tamo je ekipa Duška Vujoševića na kraju osvojila šesti i za sada i poslednji prsten regionalnog šampiona, a sada na istom mestu traže šansu da uđu u borbu i za sedmi.

Kao što rekosmo Zagrepčani jesu favoriti ali daleko od toga da Partizan nema svih šansi, to se uostalom videlo u prethodnom duelu u Beogradu, ali i u drugom poluvremenu prvog meča.

Crno-beli su pokazali da mogu da igraju sa svima, ali često se dešava da su sami sebi najveći protivnik. Zato će pre svega na putu do finala morati da iskontrolišu svoje oscilacije u igri i eliminišu prazne minute kojih je u prvom meču bilo previše.

Jedna od ključnih stvari biće iskotrolisati skok Cedevite, gde je njihova centarska linija sa Bilanom i Begićem u prednosti. Prvi meč je Partizan izgubio meč upravo u ovom segmentu kao i zahvaljujući velikom broju izgubljenih lopti, koje se moraju svesti na minimum.

Takođe velika briga ekipe Aleksandra Džikića biće i kako poenterski limitirati Rajana Boutrajta, koji tokom cele sezone šutira oko 50% posto iz igre a umalo ih nije šokirao u „Pioniru“. Ukoliko bi kojim slučajem uspeli da ga „primire“ bili bi na pola puta ka finalu.

Sa druge strane po crno-bele je jako važno što je njihov prvi strelac Vil Hečer konačno uhvatio ritam u kakvom je bio pre finalnog turnira Kupa u Nišu i kako je sam priznao trenutno igra možda i sa najvećim samopouzdanjem u karijeri. Međutim za pobedu u narednom meču trebaće im znatno više od dobrog šuta Amerikanca.

Neophodno je da cela ekipa pokaže onaj svoj ratnički mentalitet koji ih je i doveo u situaciju da se bore za finale, a sigurno da trener Džikić i kapiten Novica Veličković znaju kako da do maksimuma naoštre svoju ekipu.

Ono gde crno-beli imaju prednost u odnosu na „vitamine“ svakako je pozicija krilnog centra gde je neophodno da Birčević i Veličković budu na svom prepoznatljivom nivou.

Dakle ključ Partizanove pobede pre svega leži u trouglu Hečer-Veličković-Birčević koji su najstandardniji njihovi igrači, ali uz to će neophodan i doprinos ostatka ekipe pre svega Lukovića, Marinkovića, Ratkovice i Vrapca koji su tokom sezone i te kako umeli da zasijaju.

Naš najtrofejniji klub je tokom ove takmičarke godine pokazao da može sa Cedevitom. U prvom meču regularnog dela sezone kao i na startu plej-ofa crno-beli su praktično sami sebe porazili a u prethodnom meču ispisali su sebi formulu koju bi trebalo pratiti i u odlučujućem meču.

Prednost Partizana je što kod njih u svakom trenutku kao igrač odluke može da iskoči neko drugi. Izuzetno su nepredvidiva ekipa a najveća njihova snaga je zajedništvo koje se oseća kako na terenu tako i u svlačionici. Uvek može da iskoči neko novi, tipa Gordon, koji od kad je došao muku muči da uspostavi formu, ali je u pojedinim utakmicama pokazao da još ima košarke „u nejmu“.

Ne treba zanemariti ni faktor rasterećenosti koji će vicešampion Srbije imati u ovom meču. Možda je apsurdno govoriti o rasterećenosti u meču za ulazak u polufinale, ali svakako domaćin ima veći imperativ pobede u ovoj utakmici, jer treba opravdati nemala sredstva uložena u ekipu i epitet favorita pred domaćom publikom.

Sa druge strane može se reći da je ekipa Aleksandra Džikića samim plasmanom u među četiri najbolje ekipe ispunila svoj prvenstveni cilj i sve će preko toga biti čist bonus. Zato u nedelju mogu da uđu u meč mirne glave znajući da im ni niko ništa neće zameriti u slučaju poraza.

Kažu da nikad ne treba potcenjivati srce šampiona, a Partizan definitivno to jeste. Ako neko zna kako se dobijaju najvažniji mečevi i osvajaju trofeji to su crno-beli a u nedelju imaju šansu da to još jednom i potvrde.

Može li Partizan do finala ABA j.t.d. lige?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...
0
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter