9
AdmiralBet ABA Liga

FOTO: STARSPORT

IZ LIČNOG UGLA: Zvezdo, vreme je za alarm… (VIDEO)

Objavljeno: 12.11.16 u 14:15

Od sezone 2013-14, Crvena zvezda je redovni učesnik Evrolige. I crveno-beli iz godine u godinu ostvaruju sve bolje rezultate. Pa ipak, da li je moglo – i moralo – bolje?

Crveno-beli su do sad u najjačem takmičenju u Evropi odigrali 67 mečeva, od čega su 28 utakmica dobili, dok su 39 puta parket napustili pognutih glava. U prvoj sezoni ispali su u prvom krugu, ali su te godine došli do polufinala Evrokupa, gde je bolji u dva meča bio Uniks.

Ipak, iako se sezona može okarakterisati kao uspešnom, utisak je da su crveno-beli ispustili priliku da sve ono što su do tad gradili, naplate rezultatima, jer su neke praktično dobijene utakmice izgubili.

Prvi takav susret bio je meč protiv Panatinaikosa u Beogradu, u trećem kolu Evrolige.

Zvezda je na poluvreme te utakmice otišla sa 15 poena viška (48:33), dok je osam minuta pre kraja meča ta prednost iznosila 14 poena (62:48), nakon čega je usledio veliki pad u igri Zvezde, preokret Panatinaikosa, pa je serijom od 23:5 grčki tim stigao do četiri poena viška minut pre kraja (71:67), ali je Blejk Šilb odveo crveno-bele u produžetak, u kom je Panatinaikos na iskustvo uspeo da dobije meč 90:86.

(Youtube/Euroleague)

Ovim porazom, Crvena zvezda je otišla na skor 0-3. Do kraja ovog dela Evrolige, uspeli su igrači Zvezde da zabeleže četiri pobede, ali su na kraju bili jedini tim sa skorom 4-6 koji nije prošao u Top 16.

Ipak, usledio je Evrokup, sjajne partije i reklo bi se lagani prolazak do polufinala, gde je utakmica sa Uniksom u Beogradu dobijena 11 poena razlike (63:52), ali je tim iz Kazanja u Rusiji bio bolji i zasluženo prošao u finale (84:67).

U narednoj sezoni usledila je eksplozija. Skor 6-4 u grupi, drugo mesto iza Olimpijakosa i plasman među najboljih 16. Ipak, ni te godine crveno-beli nisu bili lišeni poraza na već dobijenim mečevima. Protiv Neptunasa na gostovanju je minus od 13 poena u trećoj četvrtini nadoknađen u poslednjem periodu, ali nalet nije iskorišćen i Neptunas je slavio 83:81.


(Youtube/Euroleague)

Šesto kolo donelo je susret sa Galatarasajem u Istanbulu, kada je došlo do velike tragedije i ubistva Marka Ivkovića, navijača Crvene zvezde.

Što se samog susreta tiče, košarkaši Zvezde su u poslednjih deset minuta ušli sa devet poena viška, na tri i po minuta je bilo šest, da bi Galatasaraj nakon produžetka stigao do pobede.

I to nije sve – u Top 16 fazi usledili su tesni porazi od Žalgirisa (70:68), fantastičan povratak sa -13 i ispuštena pobeda protiv Panatinaikosa (74:69), nadoknađen minus od 18 poena protiv Albe u Berlinu i pad u igri u trenutku preokreta, pa furiozna treća četvrtina ponovo protiv Žalgirisa, sa -13 odlazak na pet poena viška, da bi ekipa iz Litvanije na kraju susret na domaćem parketu dobila 76:70.

Naredne sezone, Strazbur je uspeo da nadoknadi 20 poena manjka i trijumfuje 78:75, da bi u Top 16 fazi tim Anadolu Efesa u poslednjim trenucima meča istopio prednost Zvezde od 11 poena, sa kojom je ušla u poslednji kvartal, i zabeležio trijumf u prvom kolu ove faze.

Slična situacija se ponovila već dva puta ove sezone. U prvom kolu Darušafaka je na poluvreme otišla sa 14 poena manje, da bi na kraju odnela pobedu u Istanbul, dok je protiv Uniksa u Kazanju tim iz Beograda četiri i po minuta pre kraja imao devet poena viška, da bi bila dopuštena serija od 16:4 i zabeležen četvrti poraz u Evroligi.

Dejan Radonjić je na klupi Crvene zvezde uradio neke neverovatne stvari. Klub je na zdravim nogama, rezultati su iz sezone u sezonu sve bolji, postoji razrađen sistem, i uglavnom od onih koji su tu izvlači i više od maksimuma – Stefan Jović je pod Radonjićevom palicom postao jedan od najboljih plejmejkera Evrope, Branko Lazić jedan od najboljih defanzivaca, dok o eksploziji Majka Cirbesa prošle ili sjajnim partijama Marka Gudurića ove sezone je suvišno i pričati. Ipak, svi ti blistavi momenti, što trijumf nad Barselonom u Beogradu svakako jeste, padaju u vodu ukoliko ne dobiju potvrdu u vidu mečeva koje ekipa jednostavno mora prelomiti u svoju korist.

Sezona je duga, pred crveno-belima je još 24 meča, ali ovo je pravi trenutak da ekipa na čelu sa trenerom Radonjićem napravi dobru analizu i pronađe uzroke koji dovode do poraza na već praktično dobijenim mečevima.

Radonjić je tokom svog mandata u Crvenoj zvezdi više puta dokazao da itekako ume da odgovori izazovu, a navijačima crveno-belih, kao uostalom i svim ljubiteljima košarke, ostaje da se nadaju da će tako biti i ovog puta, i da u pitaju nije ništa drugo do „dečjih bolesti“ kao posledice novog sistema takmičenja.

Rano je za donošenje bilo kakvog konkretnog zaključka, ali ne bi bilo zgoreg da se lampica za alarm u Zvezdi oglasi, čisto predostrožnosti radi, dok još ima vremena za popravni.

0
0
9 Komentara
  1. pgledajte samo u aba ligi prosek 40 slobodnih i onda kažu pobeđuju samo kako a pogledajte u evroligi jbg nije belosevic mijić itd

    0
    0
    Odgovori
      • Čemu ljutnja kon ušaru dete govori istinu imali ste eto u zadnjoj utakmici ABA lige +49 slobodnih bacanja ali ti pratiš košarku dve tri god pa neznaš šta jebto

        0
        0
        Odgovori
    • Sine,Zvezda je ubedljivo najkvalitetnija u ABA ligi i protivnici jedino mogu da fauliraju njene igrače,što i čine,čak i kad je nerezonski,oni prave faulove,kao što je tvoj mali klub radio tokom čitave utakmice.Napravite 4 faula u prvih dva minuta i posle slede bacanja a vi bijete i po rukama i gde sve zamlatite.U EL je drugačija situacija,tamo su većina klubova mnogo skuplja od Zvezde,samim tim imaju i veći kvalitet i ne moraju da biju u odbrani kao ovi iz ABA lige.Pametnima dosta.

      0
      0
      Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter