0
Evropske lige

FOTO: RSS

NA DANAŠNJI DAN: Na svet su došla dva velika golmana

Objavljeno: 22.09.16 u 08:45

Istog dana slave rođendan naslednik legendarnog Van der Sara i selektor naše rukometne reprezentacije.


1970. – Rođen je Dejan Perić, bivši srpski rukometaš i reprezentativac. Igrao je na poziciji golmana. Karijeru je počeo u pančevačkom Dinamu (1983 – 1986) a potom je prešao u Crvenu Zvezdu u kojoj je proveo četiri godine. Posle Zvezde, promenio je nekoliko klubova u Španiji (Atletiko Madrid, Barselona) a onda je proveo dugih 9 godina (1995 – 2004) igrajući za Celje Pivovarnu Laško iz Slovenije sa kojom je osvojio titulu šampiona Slovenije osam puta, slovenački kup sedam puta a 2004. godine i Ligu šampiona. Sa Barselonom je, 2005. godine, osvojio ponovo titulu evropskog šampiona a 2006. godine je prešao u mađarski Vesprem sa kojim je osvojio mađarski kup i prvenstvo. Za reprezentaciju Jugoslavije je zaigrao sa 18 godina a osvojio je dve bronze – na Evropskom prvenstvu 1996. u Španiji i na Svetskom prvenstvu 1999. u Egiptu. Od februara 2015. godine je selektor rukometne reprezentacije Srbije.

Maarten-Stekelenburg

1982. – Rođen je Marten Stekelenburg, holandski golman. Fudbalsku karijeru je započeo u klubu Šoten a potom se sa 15 godina priključio Ajaksovoj mladoj akademiji. U odsustvu ajaksovog mladog golmana, Marten je stao na gol i treneri su odmah videli u njemu veliki potencijal. Nakon 9 godina provedenih u Ajaksu prešao je u Romu, zatim u Fulam. Trenutno je na pozajmici u Sauthemptonu. Sa Ajaksom je osvojio Erediviziju a potom i Kup Holandije. Za reprezentaciju Holandije je debitovao 2004. godine u meču protiv Lihtenštajna (3:0). Prvi golman reprezentacije je bio Edvin van der Sar a Marten je bio drugi izbor. Nakon Edvinovog penzionisanja, mesto prvog golmana reprezentacije je pripalo Martenu. Po načinu na koji brani i instinktu da pogodi gde će lopta, mnogi stručnjaci ga smatraju pravim naslednikom legendarnog Edvina van der Sara.

Pripremio: Ivan Gajin

0
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter