0
Košarka

NA DANAŠNJI DAN: Odbojkaši Srbije pokorili Evropu

Objavljeno: 18.09.16 u 08:45

Plavi košarkaši ispustili bronzu. Plava četa odbojkaša „pocepala“ mrežicu Italijanima. Rođen prvi strelac Čikago Bulsa, a poreklom iz Jugoslavije.

1968. – Rođen je Toni Kukoč, bivši jugoslovenski i hrvatski košarkaš. Košarkašku karijeru je započeo u Jugoplastici sa kojom je tri puta zaredom osvajao titulu evropskog prvaka. Sa reprezentacijom Jugoslavije je osvojio dva srebra na OI u Seulu (1988) i Barseloni (1992) , na Svetskom prvenstvu zlato u Argentini (1990), a na Evropskom prvenstvu bronzu (Grčka 1987. godine) i dva zlata (Jugoslavija 1989. godine i Italija 1991. godine). Nakon Jugoplastike odlazi u Čikago Bulse i igra sa Skotijem Pipenom, a kasnije, po povratku Majkla Džordana, sa njim i Denisom Rodmanom, koga je doveo Fil Džekson. Tada je bio treći strelac sezone. Kada je konačno otišao Majkl Džordan a za njim Skoti Pipen i Fil Džekson, Toni postaje prvi strelac, skakač i asistent Bulsa. Nakon njih, odlazi u Filadelfija Seventisikserse, zatim Atlanta Hokse i na kraju Milvoki Bakse. Kukoč je, 2007. godine, najavio svoje povlačenje iz sveta košarke. Kukoč i Džordan foto-nba

2005. – Na Evropskom prvenstvu u košarci, u Beogradu, održane poslednje utakmice u grupnoj fazi. Naši momci su konačno „uhvatili“ priključak. Ovo im je bila druga utakmica u nizu u kojoj su ostvarili pobedu. Igrali su protiv Letonije i pobedili ih rezultatom 82:67. Bravo plavi. Eh, da je samo tako potrajalo do kraja turnira… Neočekivano su izgubili Španci i Francuzi. Ostali mečevi su bili: Izrael – Španija 85:77, Francuska – Slovenija 58:68, Grčka – BiH 67:50, Litvanija – Bugarska 92:79, Hrvatska – Turska 80:67, Italija – Ukrajina 99:62 i Rusija – Nemačka 50:51.

Plavi,EP 2005. foto-košarka

2011. – Finale odbojkaških divova na Evropskom prvenstvu, u Austriji. Sudar Srbije i Italije. Italija je odigrala turnir snova. Do ulaska u finale su imali samo jedan izgubljen meč, i to od Francuske, u vrlo tesnoj pobedi od 2:3. Sve ostale mečeve su dobijali sa nulom ili, eventualno, jednim izgubljenim setom. Sa druge strane, naši momci su odigrali maestralan turnir bez ijednog izgubljenog meča a pobeđivali su, poput svojih protivnika u finalu, ili sa nulom ili sa takođe jednim izgubljenim setom. Dakle, očekivao se spektakl i borba do poslednje lopte. Prvi set su dobili Italijani i to poprilično lako – 17:25. Ali, to je bila i ujedno „poslednja reč“ Azura. U naredna tri seta, plava četa je pokazala zube i krenula da puca iz sveg „oružja“ po izbezumljenim Italijanima. Vodila se borba za svaki poen, svaku loptu bez predaha. Plavi su bili bolji i uspeli su da dobiju sva tri seta u nizu (20:25, 23:25, 24:26) i pokažu Italijanima ko su gospodari odbojke u Evropi. Bravo momci! Za treće mesto su se borile Poljska i Rusija. Znatno oslabljena nakon poraza od naših momaka u borbi za plasman u finale, Rusija je bila maksimalno demotivisana, što je Poljska odlično iskoristila i glatko izvojevala pobedu (3:1) za osvajanje bronzane medalje i penjanje na pobedničko postolje, zajedno sa nosiocima srebrne i zlatne medalje.

(Youtube/MrRedStarBelgrade3)

2015. – Na Evropskom prvenstvu u košarci, u Francuskoj, odigran drugi polufinalni meč za plasman u finale prvenstva. Susrele su se ekipe Srbije i Litvanije. Litvanija je u grupnoj fazi imala samo jedan poraz, i to od Belgije (74:76), koju je u osmini finala deklasirala Grčka dok naši momci nisu imali nijedan poraz u grupnoj fazi i zauzeli su ubedljivo prvo mesto. Veoma su lako krčili put kroz osminu finala savladavši Finsku (94:81), a potom u četvrtini finala i Češku (89:75) pa je delovalo da su itekako spremni za odlučujuće duele za ulazak u finale prvenstva. Ali, naišli su na Litvance koji su, definitvno, imali svoje veče. Umrtvili su maksimalno naš napad sjajnom odbranom i usporili naše igrače, tako da nisu uspevali da se razmahnu po terenu, kako su inače činili na dotadašnjim utakmicama. Jedva smo prolazili do njihovog koša a ni tada baš nismo bili uspešni u pogađanju koša. Bili su bolji u šutevima za 2 poena, iz slobodnih bacanja… jedino u čemu su naši momci bili bolji je procenat pogođenih trojki – 6/28 (21;4%) dok je kod Litvanaca bio 2/14 (14,3%)! Sve to je, naravno, uticalo i na rezultat pa je na kraju meča semafor pokazivao 64:67 (17:22, 17:13, 9:13, 21:19). Litvanci su otišli u finale.

srbija vs litvanija foto-eurobasket (4)

Pripremio: Ivan Gajin

0
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter