0
Evrokupovi

FOTO: STARSPORT

NA DANAŠNJI DAN: Srbija je postala vicešampion sveta! (VIDEO)

Objavljeno: 14.09.16 u 08:45

Srpski košarkaši osvojili srebrnu medalju. Rođen svetski rekorder u trčanju na srednjim stazama.

1974 – Rođen je Hišam el Geruž, bivši marokanski atletičar. Iako je prestao da se bavi atletikom, i dalje je vlasnik svetskog rekorda u trčanju na 1500 m (3:26.00) koji je postavio 1998. godine u Rimu. Svoj prvi međunarodni trijumf je zabeležio sa 18 godina na Svetskom prvenstvu za juniore u Seulu, 1992. godine, kada je osvojio bronzanu medalju u trci na 5 000 metara. Nakon toga su počele da se nižu medalje i priznanja u trkama na 1 500 m, 3 000 m i 5 000 metara.

Učestvovao je na Svetskim prvenstvima, na dve OI – u Atini i Sidneju kao i na Svetskim prvenstvima u zatvorenom. Sve same srebrne i zlatne medalje. Četiri puta zaredom je osvajao titulu svetskog prvaka u trci na 1 500 metara (1997, 1999, 2001. i 2003. godine).

(Izvor:youtube/Sam Thompson)

Nakon 2006. godine, povukao se iz profesionalnog bavljenja atletikom. Postao je član Atletske komisije Međunarodnog olimpijskog komiteta. Pre par godina, Hišam je pozvao Međunarodnu atletsku federaciju da radi na popularizaciji srednjih pruga. Istakao je da su srednjeprugaške discipline u senci sprinterskih, kao i da je sponzorska podrška srednjeprugašima daleko od one koja se pruža sprinterima. Ovaj vlasnik svetskog rekorda na 1 500 m kao i svetskog rekorda na milju, istakao je neophodnost sponzorstva za srednje pruge od strane jakih kompanija, poput drugih sportova kao jedan od razloga koji bi vratili zainteresovanost mladih atletičara za ovu disciplinu.

1990 – Rođen je Daglas Kosta, brazilski fudbaler i reprezentativac. Fudbalsku karijeru je započeo u klubu Novo Hamburgo, zatim Gremio da bi potom prešao u Šahtjor za 6 miliona evra. Nakon odigranih 5 sezona, 141 utakmice i 29 postignutih golova, 2015. godine oblači dres sa brojem 11 za Bajern iz Minhena, za ogromnih 30 miliona evra.

Čelnici Bajerna su odlučili da „odreše kesu“ i isplate toliki iznos zbog njegovih sjajnih driblinga, brzine i sposobnosti da kontroliše loptu. Bavarcima se obavezao na vernost do 2020. godine. U trci za ovog sjajnog veznog igrača Šahtjora, pored Bavaraca, bio je i Čelzi, a sam Kosta je prelomio i okrenuo se Bajernu uz komentar da će u tom timu moći mnogo više da nauči i da napreduje. Ostvario mu se san.

(Izvor:youtube/FibraFootballVideos)

2014 – Na Svetskom prvenstvu u košarci, u Španiji, odigrano veliko finale! Sastale su se ekipe Srbije i SAD. Naša ekipa, predvođena selektorom Aleksandrom Đorđevićem, zaokružila je na najlepši način prethodne dve nedelje takmičenja na ovom SP. Imali su naši momci i uspona i padova u grupnoj fazi izgubivši u čak tri meča od ukupnih pet, pa su u jednom momentu doveli čak i dalji plasman u pitanje. Ali, na vreme su se trgli i ušli u četvrfinale.

(Izvor:yputube/Foundation Center)

Od tog momenta kao da je na terenu bila neka druga ekipa. Preslišali su prvo Grke pa zatim „mušterije“ Brazil kojima smo ostali dužni za poraz u grupnoj fazi, a onda je došlo polufinale. Tu smo, sjajnom igrom, deklasirali moćne Francuze i onemogućivši im ulazak u finale, osvetili smo se i njima za poraz u grupnoj fazi. A onda je na red došlo finale i američki drim-tim.

To zaista i jeste bila odlična ekipa američkih profesionalnih košarkaša i poraz od takvih momaka ne može da boli, pogotovo što su naši momci itekako pokazali zube protivniku. Krajnji rezultat je bio 129:92 za Amere a malo je falilo pa da im naši momci pocepaju mrežicu do „stotke“. Ako uzmemo u obzir da nijedna protivnička ekipa u duelu sa njima nije prešla ni 77 poena, onda je uspeh naših još i veći. Pitam se samo, da su našima pošle trojke za rukom kao što na žalost nisu (5/25 za tri), pa da su i oni imali svoje šutersko veče, koliko bi sve to uticalo na rezultat? Sve u svemu, postali smo vicešampioni sa srebrom na grudima i učinili su nas ponosnom nacijom. Hvala vam.

Pripremio: Ivan Gajin

0
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE
Unesite pojam i stisnite enter