0
Tenis

VREMEPLOV: Istorija tenisa na ovim prostorima

Objavljeno: 08.06.16 u 23:50

Savremena verzija tenisa nastala je u osmoj deceniji 19. veka, a za definisanje pravila igre zaslužan je engleski major Valter Klopton Vingfild.

Vimbldon je najstariji teniski turnir – prvi je održan davne 1877. godine.

Iako aristokratski sport, tenis je uhvatio korene i u zemlji seljaka na brdovitom Balkanu. U ovom faktografskom pregledu osvrnućemo se na ekipne i pojedinačne uspehe jugoslovenskog tenisa zaključno sa 1991. godinom.

U novoformiranoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS) tenis se igrao praktično samo na teritoriji današnje Hrvatske. Osim u Zagrebu, teniski klubovi postojali su i u Osijeku, Karlovcu, Vinkovcima, Virovitici, Splitu, Varaždinu, Koprivnici, Čakovcu … Normalno je onda bilo da se Jugoslovenski teniski savez osnuje 1922. godine u Zagrebu.

Prvi susret u Međunarodnom izazovu u tenisu na travi (International Lawn Tennis Challenge), preteči današnjeg Dejvis kupa, odigran je 1927. godine u Zagrebu između Kraljevine SHS i Indije. Gosti su bili ubedljivi sa 3:0.

Prvi trijumf u ovom takmičenju Jugoslavija je ostvarila tek tri godine kasnije, u prvom kolu protiv Švedske u Beogradu. Bilo je 5:0, a našu selekciju su do ubedljive pobede vodili Franjo Šafer i Krešimir Fridrih. U drugom kolu gostovali smo kod Španaca, koji su nas deklasirali istim rezultatom.

VREMEPLOV: Dok je bila naša, Monika Seleš je vladala Rolan Garosom (VIDEO)

Do Drugog svetskog rata najvredniji ekipni rezultati postignuti su u periodu između 1936. i 1939. godine

Na zagrebačkoj Šalati je 1936. godine sa 3:2 pobeđena Čehoslovačka, a u četvrtfinalu su naši teniseri priredili prvorazrednu senzaciju savladavši na terenima Rolan Garosa tadašnju tenisku velesilu Francusku.

U polufinalu je u Beču sa 4:1 poražena Austrija, ali su u bici za trofej Nemci bili jači i slavili sa 3:0.

Do finala je Jugoslavija stigla još dva puta – 1938. i 1939. godine, i oba puta je poražena od Nemačke rezultatom 2:3.

Reprezentaciju su tih godina predvodili Franjo Punčec, Josip Palada, Franjo Kukuljević i Dragutin Mitić.

Prvo posleratno izdanje ovog ekipnog prvenstva u tenisu održano je 1946. godine, tada pod novim nazivom – Dejvis kup, u čast osnivača ovog takmičenja bivšeg američkog tenisera i političara Dvajta Dejvisa.

Mitić, Punčec i Palada ponovo su briljirali i sjajnom pobedom nad Francuskom u Parizu odveli Jugoslaviju do novog finala, ali ni u četvrtom pokušaju nisu osvojili trofej. Ovaj put je rezultatom 3:2 bila bolja Švedska.

VREMEPLOV: Najbaksuzniji tim u istoriji sporta (VIDEO)

Emigracijom Punčeca u Južnu Afriku 1947. godine okončana je jedna epoha velikih uspeha jugoslovenske reprezentacije. Ponovni uzlet usledio je tek krajem osamdesetih godina kada je generacija Slobodana-Bobe Žvojinovića, Gorana Prpića, Brune Orešara i kasnije Gorana Ivaniševića tri puta stigla do polufinala.

Na putu do finala zaustavili su nas Nemačka Borisa Bekera i selektora Nikole Pilića 1988. godine (poraz 0:5), Švedska Matsa Vilandera, Stefana Edberga, Andreasa Jarida i Jonasa Svensona 1989. godine (1:4) i Francuska Gi Foržea i Fabrisa Santoroa 1991 godine (0:5). Ovaj poslednji meč bio je izgubljen i pre početka s obzirom da su zbog ratnih dešavanja učešće otkazali igrači iz Hrvatske – Bruno Orešar, Goran Prpić i Goran Ivanišević.

Ženska reprezentacija Jugoslavije najveći uspeh u Fed kupu ostvarila je plasmanom u polufinale 1984. godine. U sastavu su bile Mima Jaušovec, Sabrina Goleš i Renata Šašak.

Jugoslavija je 1991. godine osvojila Hopman kup. Monika Seleš i Goran Prpić u finalu su sa 3:0 savladali selekciju SAD, za koju su nastupili Zina Garison i Dejvid Viton.

Boba Živojinović i dva Gorana – Prpić i Ivanišević osvojili su 1990. godine Svetski kup ekipa u nemačkom Dizeldorfu, savladavši u finalu selekciju SAD (Džim Kurijer, Bred Gilbert, Ken Flah i Robert Seguzo) sa 2:1.

VREMEPLOV: Voleo je poeziju, a u ringu sve rušio, najbolji jugoslovenski bokser svih vremena (VIDEO)

Od individualnih dostignuća, pomenućemo samo ona na “gren slem” turnirima.

Franjo Punčec je 1938. godine stigao do polufinala Rolan Garosa, a iste i naredne ušao među najbolja četiri na Vimbldonu.

Josip Palada je igrao polufinale Rolan Garosa kada i Punčec – 1938. godine.
Dragutin Mitić je 1938. godine u paru sa Francuskinjom Simon Matje trijumfovao na Rolan Garosu, pobedivši Australijanku Nensi Vajn Bolton i Francuza Kristijana Bususa sa 2:6, 6:3 i 6:4.

Franjo Kukuljević je 1939. godine, u paru sa pomenutom Matje, igrao finale mešovitih parova Rolan Garosa. Od njih su bili bolji Sara Palfrej i Elvud Kuk iz SAD sa 4:6, 6:1 i 7:5.

Boro Jovanović je u paru sa Nikolom Pilićem igrao finale Vimbldona 1962. godine. Porazili su ih Australijanci Bob Hjuit i Fred Stol sa 6:2, 5:7, 6:2 i 6:4.

Nikola Pilić je 1973. godine igrao finale Otvorenog prvenstva Francuske (poraz od Ilije Nastasea 3:6, 3:6, 0:6).

Sa Borom Jovanovićem nastupio je u već pomenutom finalu parova na Vimbldonu 1962. godine, a u paru sa Francuzom Pjerom Bartezom savladao je Australijance Roja Emersona i Roda Lejvera sa 6:3, 7:6, 4:6 i 7:6 u finalu Otvorenog prvenstva SAD 1970. godine.

Željko Franulović je 1970. godine poražen (2:6, 4:6, 0:6) u finalu Rolan Garosa od Jana Kodeša. Sledeće godine se domogao polufinala na istom turniru, ali je za njega opet bio fatalan Čehoslovak koji ga je dobio sa 6:4, 6:2 i 7:5.
Mima Jaušovec je 1977. godine sa 6:2, 6:7 i 6:1 pobedila Rumunku Florentu Mihai i osvojila Otvoreno prvenstvo Francuske. Vicešampionka istog turnira bila je sledeće (poraz od Rumunke Virdžinije Ružići 2:6, 2:6) i 1983. godine, kada je morala da prizna dominaciju Kris Evert – 1:6, 2:6.

Na Rolan Garosu je 1978. godine zajedno sa pomenutom Ružići osvojila titulu u konkurenciji ženskih parova. Porazili su Australijanku Lesli Tarner Bourej i Francuskinju Gail Šerif Loveru sa 5:7, 6:4 i 8:6.

VREMEPLOV: Vavrinka iz prvog, Novaku ni treća nije bila sreća (VIDEO)

Vredi napomenuti da je Mima 1973. godine važila za najtalentovaniju teniserku sveta, jer je sa 17 godina osvojila nezvanično svetsko prvenstvo za mlade tenisere, poznati “Oranž-bol”, u kategoriji do 18 godina, juniorski Rolan Garos i juniorski Vimbldon.

Bruno Orešar je deset godina kasnije takođe osvojio “Oranž-bol” turnir, ali za uzrast do 16 godina. Takođe, Bruno je uzeo i dva juniorska “Oranž-bola”, 1979. godine u uzrastu do 12, a 1981. godine za uzrast do 14 godina.
Ovo takmičenje osvajali su i Andre Agassi, Boris Beker, Bjorn Borg, Džimi Konors, Džim Kurijer, Stefan Edberg, Kris Evert, Štefi Graf, Ivan Lendl, Endi Rodik, Gabriela Sabatini, Mats Vilander, Žastin Enan, Rodžer Federer …

Slobodan-Boba Živojinović dva puta je bio polufinalista “gren slem” turnira. Na Otvorenom prvenstvu Australije 1985. godine poražen je od Matsa Vilandera (5:7, 1:6, 3:6), a godinu dana kasnije u Vimbldonu ga je na putu do finala zaustavio Čehoslovak Ivan Lendl – 2:6, 7:6, 3:6, 7:6 i 4:6.

Sa Ekvadorcem Andresom Gomezom sa 4:6, 6:3, 6:3, 4:6 i 6:3 pobedio je švedski par Joakim Nistrom-Mats Vilander i uzeo 1986. godine titulu na US openu.

Goran Ivanišević je sa Čehoslovakom Petrom Kordom 1990. godine u finalu Rolan Garosa poražen od španskog para Serhio Kasal-Emilio Sančez Vikario sa 5:7, 3:6.

Monika Seleš je zaključno sa 1991. godinom dva puta osvojila Otvoreno prvenstvo Francuske i po jednu titulu na AUS i US openu.
Na Rolan Garosu je 1990. godine bila bolja od velike rivalke Nemice Štefi Graf sa 7:6 i 6:4. Godinu dana kasnije odbranila je titulu trijumfom nad Špankinjom Arančom Sančez-Vikario – 6:3, 6:4.

Polufinalista istog turnira bila je 1989. godine gde je poražena od Grafove – 3:6, 6:3, 3:6.

Monika je 1991. godine u finalu nadigrala Čehoslovakinju Janu Novotnu sa 5:7, 6:3 i 6:1 i osvojila Otvoreno prvenstvo Australije. Iste godine je trijumfovala i u Njujorku, na Otvorenom prvenstvu SAD nakon pobede nad Amerikankom češkog porekla Martinom Navratilovom – 7:6, 6:1.

Selešova je 1985. godine uzela juniorski “Oranž-bol” za uzrast do 12 godina.

VREMEPLOV: Kako je baskijski ‘mesar’ bacio Maradonu u depresiju (FOTO) (VIDEO)

Tekst je preuzet sa portala „Sportska kupusara“

0
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter