4
AdmiralBet ABA Liga

Dominic James, Filip Covic, Agroziv superliga, Partizan - Crvena Zvezda play off 3 kosarka, basketball, Belgrade, Serbia, 12 June 2012. Belgrade, Serbia (credit: Pedja Milosavljevic/thepedja@gmail.com/+381641260959)

BIVŠI KOŠARKAŠ CRNO-BELIH: Partizane, daj mi novac da pomognem velikom Grobaru!

Objavljeno: 01.06.16 u 10:30

Bivši košarkaš Partizana zamolio je klub da mu isplati dug kako bi mogao da pomogne jednoj srpskoj porodici.

Reč je o Dominiku Džejmsu, plejmejkeru koji je pre četiri godine napustio crno-bele, a oni mu ostali dužni 40 hiljada evra. Amerikanac sada igra u Kataru i novac ne želi za sebe, već da pomogne 15-godišnjem navijaču Partizana, Nikoli Šaliću.

– Posle svake utakmice na domaćem terenu tada 15-godišnji Nikola Šalić čekao me je ispred mog automobila na parkingu Pionira. Mnogo puta se smrzavao oskudno obučen u hladnim zimskim noćima. Pobedili ili izgubili, bez obzira na to koliko sam poena postigao, koliko vremena mi je trebalo da posle meča dođem na parking, Niko je čekao. I uvek me radosno pozdravljao kao da se srećemo prvi put. Tretirao me je kao najvažniju osobu na svetu, kao da sam superheroj, a ja sam se trudio da shvati da sam samo normalan čovek. Nadao sam se da ću mu olakšati, ako mu kažem da smo prijatelji, ali on je postajao sve uzbuđeniji – rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Kurir, Džejms.

Amerikanac je objasnio kako je upoznao porodicu Šalić i zašto želi da im pomogne.

– Živeo sam u istoj zgradi gde i njegova porodica i vozio sam ga kući posle utakmica. Prva stvar koju bi uradio jeste upozorenje da vežem pojas. Nakon toga bi odvrnuo muziku do daske i pokušavao da izgovara reči svake pesme. Ako postoji jedan razlog zbog kojih mi je bilo drago što ne razume engleski jezik jesu pesme koje sam tada slušao a one nisu najbolji način da jedan dečak nauči moj maternji jezik. Niko je uživao u vožnji sa mnom, posebno jer je prva stanica obavezno bio Mekdonalds, gde sam mu dopuštao da naruči šta god je hteo za njega i njegovom mlađeg brata. Sa kesama punim hrane uvek me je grlio i zahvaljivao mi se pre nego što bi otrčao do svog stana pre nego što bi isteklo vreme do kojeg je morao da dođe kući. Obojica smo prihvatili tu rutinu i nadali smo se da se neće završiti. Delili smo mnoge divne trenutke, kao kada me je pratio do klupskog autobusa posle najvažnije pobede nad velikim rivalom Crvenom zvezdom u plej-ofu. U tom trenutku on se zaista osećao kao deo ekipe. Sećam se da mi je jednog jutra frenetično zvonio na vratima jer mi je „pauk“ nameravao da odnese auto – rekao je Džejms i nastavio:

LEPO KUCANJE VILIJAMSA: Košarkaš Partizana atraktivno završio akciju (VIDEO)

– Vremenom mi je Nikola postao nešto kao mlađi brat i zbližio sam se sa njegovom porodicom. Znao sam da ne raspolažu sa mnogo novca. Zato sam mu dopustio da mi pomaže, odnosio je đubre ili prao moj auto, a davao sam mu bakšiš. U isto vreme sam pokušavao da ga naučim odgovornosti, da ga uputim koliko je važno edukovati se i raditi. Jedan od najdirljivijih trenutaka desio se kada je njegova majka spremila za mene tradicionalno srpsko jelo. Porcija je bila mala, znao sam da oni ne mogu da priušte da dele hranu drugima, ali sam zbog tog gesta rado prihvatio. Ne treba da pominjem koliko je bilo ukusno, a i moje srce je bilo ispunjeno. Kad sam upitao Nikolu šta mu je najviše ostalo u sećanju, rekao je da je to bio dan kada sam ga odveo u šoping mol da kupi omiljene košarkaške patike. Izgledao je kao dete u prodavnici slatkiša. Izabrao je najnoviji model i nosio ih je svakog dana, bez obzira na žestoku zimu. Kaže da ih i dalje nosi, mada se nadam da to nije tako.

Dominik Džejms je istakao da mu je bilo krivo što je napustio Partizan, jer je zavoleo grad i ljude. Da je tako dokazao je time što zbog duga nikada nije tužio crno-bele.

DALEKOMETNA PALJBA: Cvetković i Marinković sipaju (VIDEO)

– Naime, koliko god sam zahvalan Partizanu, klub mi i dalje duguje 40.000 dolara. Zbog velikog poštovanja koje imam prema Partizanu, nisam želeo da klub tužim sudu FIBA. Posle mnogo imejlova i telefonskih poziva od strane mog agenta, iz kluba su stizala obećanja da ću biti isplaćen, ali se to nikada nije dogodilo. Ipak, i dalje me muči želja da pomognem Nikoli i njegovoj porodici jer imam saznanja da se kod njih ništa nije promenilo. Štaviše, stuacija je gora. Kada sam ih pitao šta bi uradili sa 10.000 dolara koje nameravam da im dam, odgovorili su da bi deo potrošli za sređivanje Nikolinih problema sa zubima, nešto bi otišlo za sređivanje stana, a ostatak bi sačuvali.

Ceo intervju sa Dominikom Džejmsom možete pročitati u Kuriru.

0
0
4 Komentara
  1. Dok je Todoric uredno pustao plate sebi i celom UO KK, igracima se dugovalo. Kad se Vujosevic pobunio da igraci budu prioritet i zrtvovao svoje plate da se oni ispostuju nastao je raskol izmendju njega i Todorica. Todoricu Partizan mozda jeste drag ali drazi mu je njegov dzep. Takvi ne treba da vode klub. Eto otisao Vujosevic,obecana je pomoc klubu od strane Vucica. Kakva je to pomoc kad su dugovo narasli a ekipa igrala nikad gore. Sreca pa je dosao Dzile,jos da Todorica i Nedice oteraju pa mozemo biti pravi klub. Ovako su dobili mrvice u odnosu na zvezdu a za to Todoric i Pekovic moraju da lazno moralisu kako je Vucic postem. Ma daj ….

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter