0
Fudbal

VREMEPLOV: Najubedljivija pobeda u istoriji reprezentativnog fudbala (VIDEO)

Objavljeno: 09.03.16 u 21:27

Meč na kom je srušeno nekoliko svetskih rekorda.

Kada kažete „ubedljiva pobeda“, najčešće mislite na 3:0, 4:0, dok se sve preko toga smatra brutalnošću. Kako biste onda opisali pobedu od 31:0? Upravo tim rezultatom Australija je savladala Američku Samou 11. aprila 2001. godine, u sklopu kvalifikacija za šampionat sveta 2002. godine. Možda i zanimljiviji deo od samog meča bilo je ono što je susretu i prethodilo.

Australija je dva dana ranije savladala Tongu sa 22:0, dok su glavne igrače protiv Samoe odmarali. Sa druge strane, reprrezentacija Samoe bila je u velikom problemu. Zbog birokratije (tačnije, problema sa pasošima), samo je golman prvog tima, Niki Salapu, mogao da igra na ovom meču. Da nevolja bude veća, igrači iz mlade reprezentacije su u to vreme imali završne ispite u školama.

Posledica – tim je bio sastavljen od igrača čiji je prosek godina bio 18, uz tri momka od po 15. Na ovom meču oborena su dva rekorda: – Pobeda od 31:0 najubedljivija je pobeda na susretu dve reprezentacije u istoriji fudbala – Arči Tompson postigao je 13 golova, čime je ušao u istoriju kao strelac najviše golova na jednom reprezentativnom meču. Takođe, dva kurioziteta su obeležila susret.

Prvi je taj da je Tomson, koji je nosio broj 20 na leđima, postigao i 20. po redu gol za svoju reprezentaciju, a drugi je taj da je bilo neophodno tumačenje FIFA o konačnom rezultatu. Naime, na kraju meča je na semaforu stajalo 32:0…

(Youtube/wchiri)

0
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter