0
Fudbal

VREMEPLOV: Najčudniji trenutak u istoriji svetskih šampionata (VIDEO)

Objavljeno: 05.03.16 u 22:11

Na šampionatu sveta 1974. godine u Zapadnoj Nemačkoj dogodilo se nešto što će decenijama kasnije ostati zabeleženo kao najbizariniji momenat Mundijala.

Nakon što su poraženi od Škotske sa 2:0 i Jugoslavije sa 9:0, fudbaleri Zaira našli su se na putu Brazilu, kom je bilo neophodno da savlada Zair što je ubedljivije moguće.

Pre ovog meča, Brazilci su odigrali nerešeno sa Jugoslavijom i Škotskom (oba meča bez golova), dok su Jugoslavija i Škotska svoj duel završili 1:1.
Duel između Brazila i Zaira bio je poslednji u grupi 2.

Brazilci su vodili sa 2:0, kada je dosuđen slobodan udarac za njih u blizini kaznenog prostora Zaira. I tada se dogodilo nešto što je zbunilo ceo stadion.

Mvepu Ilunga, defanzivac iz redova Zaira, zaleteo se dok su se Brazilci spremali da izvedu slobodan udarac i ispucao loptu daleko u polje.

Isprva šokiran, sudija Nikolae Rainea iz Rumunije pokazao je Ilungi žuti karton. Nakon meča, Ilunga je pojasnio:

– Nakon što nas je Jugoslavija savladala sa 9:0, režim na čelu sa Mobutu Sese Sekom poručio nam je da će nam biti zabranjen povratak u Zair ukoliko od Brazila izgubimo sa četiri gola razlike. Niko nije znao pod kakvim pritiskom smo igrali… Uradio sam to ne toliko iz očaja, koliko iz protesta zbog takvog stanja.

(Youtube/fer prado)

Brazil je na kraju uspeo da postigne i treći gol, 11 minuta pre kraja meča, ali je na tome i ostalo, tako da su Karioke prošle dalje i na kraju osvojile treće mesto, dok je Zair, pored toga što je postao prvi tim iz podsaharske Afrike koji se kvalifikovao na Mundijal, ušao u večnost kao tim čiji je fudbaler izveo nešto što se, na prvi pogled, može opisati kao najbizarniji događaj u istoriji šampionata sveta.

(Youtube/1986soccerman)

0
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter