6
Domaći fudbal

FOTO: HOTSPORT

ZVEZDA NE MORA DA BRINE ZA BUDUĆNOST: Martaćevi klinci za manje od mesec dana osvojili dva trofeja (VIDEO) (FOTO)

Objavljeno: 17.04.15 u 10:43

Crveno-beli definitivno imaju svetlu budućnost. Generacija dečaka rođenih 2005. godine je za manje od mesec dana osvojila dva turnira, pod vođstvom trenera Marka Martaća.

Crveno-beli klinci su trijumfovali na Uskršnjem turniru ‘Zlatibor 2015’. Finale su igrali sa Akademijom Dragolovčanin iz Novog Pazara, a Beograđani su slavili het-trikom kapitena Lazara Đurića. 

– Učestvovalo je 21 ekipa iz cele Srbije, podeljene u četiri grupe. Igrana su četiri finala. Mi smo na putu do trofeja savladali Jedinstvo Puteve sa 5:0 i Novi Pazar sa 3:2. Prethodno smo igrali Ligu voždovačkih nada, i tu osvojili smo prvo mesto. Turnir je organizovao Saša Radivojević, bivši golman Zvezde. Učestvovala je i odlična ekipa škole fudbala ‘Lane’ koju drži Bora Cvetković i Beograd sa Karburme – počinje priču za HotSport trener Marko Martać.

Sa ovim klincima Martać radi već šest meseci.

– Deca lepo napreduju. Imamo petnaestak klinaca, a kada sam došao zatekao sam sedmoricu, osmoricu dečaka. Generacija kao generacija je talentovana. Deca briljiraju, igraju, što se kaže – kao matori. Ljudi se oduševljavaju gde god ih vide. Kako se kreću, otvaraju, kako ide lopta, to je prava milina za gledanje.

FOTO: HOTSPORT
FOTO: HOTSPORT

Posebno se izdvaja kapiten Lazar Đurić.

– Ako bude nastavio da radi kao što do sada radi, pred njim je ozbiljna i lepa karijera. Inteligentan je napadač, nije od onih što dribla petoricu, već više voli saradnju i timsku igru, da odloži, da se okrene. Disciplinovan je, poslušan, pravi je vođa, kapiten, meni kao da je pomoćnik. Vodi računa o deci, on ih organizuje, smiruje. 

image3 (2)
Trener Marko Martać i kapiten Lazar Đurić

 

I dok Martać pravi neke nove bisere, ne zaboravlja one od kojih je najviše naučio.

– Prve trenerske korake napravio sam uz Aleksandra Jovića, koji je vodio generaciju 1998, a sada je trener drugog tima Krasnodara, igrača do 21 godine. Uz njega sam najviše naučio, naravno i od Pižona koji je majstor za mlađe kategorije. Spomenuo bih i Igora Kalabu, koji je radio uz mene sa generacijom 2006, ali smo zajedno trenirali , sada je trener 2000. godišta. Da nije bilo njegovog udela sigurno ne bismo napravili toliki uspeh i osvojili dva pehara za manje od mesec dana.

Pomoć, podršku i savete zalta vredne Marko dobija i od oca, iskusnog i vrsnog stručnjaka Miodraga Martaća.

 – Pomaže mi dosta savetima. Svako veče zajedno pravimo treninge. Imamo ponekad i nesuglasice. On je više za stari princip, svesku i piši, ja ne, sve unosim u telefon.

Kakav stil igre gajite i kako koncipirate treninge?

– Gajim ofanzivni stil fudbala, sa što više pasova po zemlji. Gledao sam kako radi Akajs, baziram se na njihov sistem rada i ubacujem svoje zamisli. Gledam utakmicu, vidim šta kome fali i na tome radim na treningu i tako ga koncipiram. Utakmice najviše pokažu.  

FOTO: HOTSPORT
FOTO: HOTSPORT

Kako Vi radite?

– Ova generacija trenira tri puta nedeljno i igramo prijateljske utakmice. Dužina trajanja meča u ovom uzrastu je dva puta 20 minuta, maksimum 30. Zanimljivo je recimo da Partizan ne želi da igra nikakve utakmice sa Zvezdom, ni na turnirima, ni prijateljske. Takav je stav kluba već godinama i oni ne igraju dok ne dođu do toga da moraju, dakle, do kadeta.

Da li je vrh kluba uključen u rad i koliko prati dešavanja?

– Prati direktor Srđan Vasiljević, sa njim imam dobru saradnju. On je vrlo predan u svom poslu, prati rad mlađih kategorija i pomaže trenerima. Ostali prate donekle pionire, ali više kadete i omladince.  

FOTO: HOTSPORT
FOTO: HOTSPORT

Koliko je fizička priprema važna u mlađim kategorijama?

– Po mom mišljenju, u tim godinama nije bitna. Što kasnije deca sazre to je bolje za njih. U mlađim kategorijama se oslanjamo na tehniku, zabavu, igru.

Dokle planirate da radite sa ovom generacijom?

– To se kod nas nikada ne zna. Imamo ugovor na svakih šest meseci, treneri se brzo menjaju… Voleo bih da ispratim ovu generaciju do kraja, deca su zadovoljna, roditelji takođe, kao i ja i ne bi bilo nikakvih problema. 

FOTO: HOTSPORT
FOTO: HOTSPORT

Mešaju li se roditelji u rad?

– Ja takvih problema nikada nisam imao. Imam neke roditelje koji vole da dobacuju, ali se ne mešaju u fudbal. Više su onako podrška sa strane, ali generalno takvih problema ima i kod nas u školi. Eto, meni su zapali divni roditelji.

Dalji planovi u karijeri?

– San mi je da vodim prvi tim Zvezde jednoga daan. Imam A licencu, ostala mi je još Pro licenca, ali za to treba da radim nekoliko godina u nekom saveznom rangu kao pomoćnik, da bh dobio uslov za Pro licencu – zaključuje Martać. 

Pored generacije 2005. koju vodi Marko Martać, i Zvezdini dečaci godinu dana stariji osvojili su Uskršnji turnir u svom uzrastu. Prema rečima našeg sagovornika, generacija 2004. predvođena Đorđa Aćimovića, sina čuvenog Jovana Kuleta Aćimovića, bez premca je u svojoj generaciji. 

– Igraju odličan fudbal, najbolji su u tom uzrastu, što potvrđuje i činjenica da dominiraju na ovim prostorima već dve godine – dodao je Martać.

 

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

VELIKI TALENTI U MLAĐIM KATEGORIJAMA ZVEZDE

– Izdvojiću Milana Panovića i Stefana Cvetkovića iz 98. godišta, Luku Adžića. Radio sam sa njima i znam ih, godinu dana sam bio pomoćnik trenera sa tom generacijom. U njoj imamo i najboljeg golmana u Evropi, Stankovića. Setio sam se još jednog igrača koji je ’99 godište, igra trenutno za omladince Zvezde, debitovao je prošlog vikenda i odmah dao gol. U pitanju je Dejan Joveljić, napadač i veliki biser. Sigurno će uskoro stopama Luke Jovića koji je 97. Tako je i Luka krenuo, debitovao sa 16 i dao gol Vojvodini.

[/stextbox]

 

LAZAR ĐURIĆ JE BUDUĆI FRANČESKO TOTI

Lazar Đurić je lider 2005. godišta u Crvenoj zvezdi. I njegov brat je fudbaler, kapiten je 2003, Andrej Đurić. Već igra za reprezentaciju, što jei Đurina želja. Istovremeno su došli u Zvezdu, mlađi sa šest godina. Trenira i mašta o velikoj fudbalskoj karijeri.

– Veoma sam zadovoljan sadašnjim trenerom, odlično vodi grupu, obraća pažnju na svu decu, da svako od nas bude što bolji – ističe talentovani Lazar Đurić, najbolji igrač minulog Uskršnjeg turnira. 

FOTO: HOTSPORT
FOTO: HOTSPORT

Šta najviše voliš da radiš na treningu?

 – Najviše volim da vežbam driblinge, vežbe sa čunjevima, pa šut na gol.

Najveći san?

– Za Zvezdu već igram, voleo bih da sa njom osvojim Ligu šampiona, a san mi je da igram u Romi.

I da budeš poput Frančeska Totija?

– Da, ali neću nositi desteku. Samo sedmicu nosim i uvek ću je nositi. A voleo bih da budem toliko dugo u klubu kao Toti – zaključio je Đurić. 

Pogledajte dodelu pehara i proslavu Zvezdinih dečaka nakon osvojenog Uskršnjeg turnira “Zlatibor 2015“: 

hotsport.rs – A.Đ., D.N. i M.L. 

1
0
6 Komentara
  1. Neozbiljno je da se tako olako prenose kvalfikacije, bez obrzira sto se radi o najmladjim. Naravno, svi oni ce za sebe da kazu da su najbolji ali je na ozbiljnom mediju da to proveri ili ublazi ako ne moze da proveri.

    Zvezdina generacija 2004. jeste dobra, ipak oni privlace ogroman broj dece pa mogu i da izaberu.
    Medjutim, ne dominira kako se u tekstu navodi. U tom uzrastu ima jos dobrih ekipa, pre svih Partizan sa kojim su igrali nekoliko puta i odnos izmedju pobeda i poraza je izjednacen (mozda neko od njih ima jednu vise ali nije toliko ni bitno). Onda, tu je FK Rad, Cukaricki, SF Petar Puaca…
    Znam dosta dece iz tih generacija u svim timovima i drago mi je da se na vecinu njih jos uvek ne prenosi nezdrava atmosfera. Oni se na turnirima druze i zajedno igraju u selekcijama regiona MiniMaxi lige i voleo bih da tako ostane i u buducnosti.
    Pozivam sve roditelje i trenere da decu upucuju u sport radi takmicenja i druzenja i da im ne prenose svoje netrpeljivosti i frustracije.

    0
    0
    Odgovori
  2. Brajko,smesan si ti a ne ekipe koje su ucestvovale na turniru.Iza ovih timova kojima se podsmevas su ostale odlicne ekipe poput :Kiker Kraljevo,Borac Cacak,Apolon Kragujevac,Crvena Zvezda Zlatibor i mnoge druge.
    Gledao sam svaku utakmicu za razliku od tebe koji verovatno ne znas ni gde se nalaze odlicni Palisadovi tereni.Svako na you tube moze da pogleda finalnu utakmicu C.Zvezda-N.Pazar 2005. i da se uveri u kvalitet ekipa.
    Ovde se radi samo o tvojoj mrznji prema suparnickom klubu,ali si zaboravio da su to samo deca od 10 godina koji vole da igraju fudbal bez obzira na boju dresa.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter