0
Intervju

Marko Dragosavljević za HotSport: Nema boljeg od mene – vanserijski sam! (VIDEO)

Objavljeno: 26.07.14 u 16:05

Srbija ponovo ima najbržeg kajakaša u Evropi. Pretprošle godine je u sprinterskoj disciplini k-1 200 trijumfovao Marko Novaković, prošle je Marko Dragosavljević bio vicešampion, a ove se popeo na najviši stepenik pobedničkog postolja. Momak rođen 25. septembra 1994. godine piše novu istoriju ovog sporta. Njemu ništa nije mogla ni upala pluća, operacija srca, zabrana takmičenja, olimpijski, svetski, evropski šampion… Svi su mu gledali u leđa.

Marko Dragosavljevic

 Prošle sezone ste kao debitant u seniorskom dresu Srbije postali najmlađi vicešampion ikada, a ove šampion. Pored toga, nadmašili ste olimpijskog šampiona Britanca Mekivera, Rusa Postrigaja…

– Neverovatan je to osećaj. Lepo je pomerati granice. Posle petog i šestog mesta u Svetskim kupovima rezultati nisu baš bili obećavajući, ali eto, postao sam šampion Evrope – priča Marko Dragosavljević za HotSport.

 Deonicu ste izveslao za 35 sekndi I 841 stotinku. U kom trenutku ste shvatili da ste prvi prošli kroz cilj?

– Odmah, pogledao sam levo i desno kada sam ulazio u cilj, video sam da sam ih sve pretekao. Neopisiv je to osećaj, vikao sam od sreće. Tako sam izbacio sav pritisak i adrenalin. Svi su prezadovoljni, oni koji me dobro poznaju su i očekivali ovako nešto.

 Najbolje rezultate kajakaši ostvaruju tek od 24 godine, Vi ste baš poranili sa vrhunskim rezultatima. Najbolji ste na Starom kontinentu, koji ste, po Vašoj proceni, trenutno na planeti?

– Vanserijski sam. Nema boljeg od mene na celom svetu. Ubedio sam sam sebe da je to tako, a posle polufinalne trke sam to i dokazao. Išao sam na zlato u finalu i zlato je moje. S obzirom na to da sam bio bolji od olimpijskog, svetskog i evropskog šampiona, najbolji sam na svetu. Idem na najsjajnije odličje na SP u Moskvi, treniram, mada baš nema vremena za podizanje forme. Ali, u naletu sam.

 Markov mlađi brat Strahinja trenira kajak i izlišno je govoriti ko mu je uzor. Marko ih više nema, sada je uzor sam sebi.

– Rekao sam to u nekoj euforiji, ali stvarno je tako. Obraćam pažnju samo na sebe i na to da radim onako kako sam do sada radio, a dalo je i daje rezultate.

 Malo je nedostajalo da uopšte ne otputujete na EP.

– Tri nedelje pre tamkičenja sam imao upalu pluća, morao sam da pauziram sa treninzima sedam dana, a onda sam još i imao lekarsku intervenciju na srcu. Sve je prošlo kako treba i nisam hteo da preskačem takmičenje. Opreracija je urađena čim je dijagnostikovan problem, a meni je u glavi bilo samo da se to što pre završi. Bio sam pun samopouzdanja, verovao sam da će sve biti u redu i da ću ići na EP, iako sam tek poslednjeg dana dobio dozvolu za takmičenje.

 Asmatičar ste, ali pumpice ne mogu da Vas  spreče kao rođenog borca i profesionalnog sportistu da postižete vrhunske rezultate

– Redovno idem na kontrole, sve to prati pulmolog. Imam podršku porodice, devojke, ekipe, a sport mi samo pomaže da prebrodim zdravstvene problem.

Marko Dragosavljevic 2

 Markov zaštitni znak već godinama je čirokana u raznim bojama, drugačijim za svako važno takmičenje, u bojama čamca…. Mnogima delujete ekstravagantno, po izjavama i ponašanju na stazi podsećate na Bolta, Balotelija.

– Namerno to radim, a neki opet kažu da sam stvarno takav. Ne smeta mi uopšte poređenje sa njima, ali ja sam ipak ja.

 Već za nekih dve nedelje je Svetsko prvenstvo u Moskvi.

– Idem na zlato, naravno. Teško je prognozirati koliko ćemo medalja osvojiti, iako bude jedna zlatna, moja, biće sjajno. A ako ih bude više, još bolje. Plan za sledeću godinu mi je da obezbedim normu za Olimpijske igre, pa Rio 2016, i tamo ću ići na medalju. Inače,  za Moskvu spremam novu frizuru, ofarbaću se u još tamnije plavo. Razmišljao sam i o drastičnijim promenama frizure, videćemo. Ima vremena

 Jugoslavija je nekada imala dosta uspeha u kajaku, Srbija se u poslednjih dve, tri godine vraća u sam evropski i svetski vrh.

– Sada u svakoj trci naši sportisti konkurišu za medalje. Kolege nas gledaju sa više poštovanja, popravljamo polako utisak o srpskom kajaku u celom svetu. Svi već zaziru od nas – zaključio je Marko Dragosavljević.

Srce šampiona, neverovatan finiš, samopouzdanje, sportski bezobrazluk – Marko ima sve što je potrebno da još dugo ne silazi sa pobedničkih postolja. Još ćemo se mi nagledati skokova u vodu, bombi ili nekog novog slavlja…

hotsport.rs – A. Đ.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter