0
ATP

FOTO: novakdjokovic.com/

Vimbldon: Đoković je novi vladar planete

Objavljeno: 06.07.14 u 19:10

Srpski teniser Novak Đoković pobednik je ovogodišnjeg gren slem turinira odigranog u Vimbldonu, pošto je u velikom finalu savladao Rodžera Federera 3:2 (6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 6:4) i tako se ponovo vratio na prvo mesto na ATP svetskoj rang listi.

FOTO: novakdjokovic.com/
FOTO: novakdjokovic.com/

Bravo Nole! Srbija se po ko zna koji put ponosi tobom. Novak Đoković je ponovo kralj Vimbldona. Srpski as je ponovio uspeh iz 2011. godine i pokorio britansku travu. Ovoga puta dosta teško, posle lavovske borbe sa nekada najvećim majstorom „belog sporta“ Rodžerom Federerom.

Da se Novak Đoković nije prošetao do trofeja govori to da je prvi set osvoijo Švajcarac rezultatom 7:6. Brzo se najbolji srpski teniser vratio u igru i sa brejkom na vreme stigao do 6:4 i izjednačenja u setovima 1:1.

Rovovska borba je nastavljena i u trećem setu. Dva tenisera nisu dala da im se oduzme servis, te se otišlo u taj brek. U njemu je više koncentracije imao Đoković, koji je slavio sa 7:4 i poveo sa 2:1 u setovima.

Nošen odličnom igrom u trećem setu Đoković je nastavio da lomi rivala i u nastavku. Ponovo je brzo stigao do brejka, ali mu se Federer brzo revanširao. To nije uzdrmalo Đokovića koji ponovo oduzima servis Švajcarcu, stiže do prednosti od 5:2 i prve meč lopte. Ipak, Federer ne bi bio to što jeste da ne zna da se vrati u igru kada je to najpotrebnije. Švajcarac je oduzeo dva servisa Đokoviću i sa 7:5 stigao do izjednačenja 2:2 i veliki dvoboj na radost publike na Vimbldonu odveo u peti set.

A u njemu nije imao šta da traži. Novak Đoković se podigao kao Feniks iz pepela i dobrom igrom, pre svega na psihološkom planu, uspeo da stigne do druge krune na najprestižnijem teniskom turniru na svetu. U odlučujućim momentima pri vođstvu 5:4, srpski as je odigrao možda najbolji tenis ove godine i na kolena poslao velikog rivala. Srbija je dobila šampiona Vimbldona, nezvaničnog prvaka sveta i od sutra prvog tenisera planete. Još jednom bravo Nole!

Tok meča:

Peti set: Oba tenisera su u prva tri gema sačuvala svoj servis i Đoković vodi sa 2:1. Srpski as je zatražio medicinski tajm-aut. Neizvesnost je nastavljena. Đoković i Federer su veoma oprezni i dobro serviraju. Iamo je Švajcarac jednu brejk loptu, ali je na sreću po našeg asa nije iskoristio. Đoković vodi 4:3. Ni naredna dva gema nisu promenila sliku na terenu, samo što sada Srbin vodi sa 5:4, a Švajcarac servira za ostanak u meču.

Gotovo je! Novak Đoković je šampion Vimbldona. Srpski teniser je u desetom gemu odigrao fantastično i poslao na kolena nekadašnjeg kralja „belog sporta“. U petom setu Đoković je slavio sa 6:4 i sa 3:2 u setovima je stigao do druge krune na Vimbldonu.


Četvrti set:
Siguran početak Đokovića, koji je poveo sa 1:0 u gemovima. Dva tenisera su za sada sigurna u servisima. Srpski as vodi sa 2:1, Federer servira za izjednačenje. Sjajan četvrti i peti gem je gledala publika na Vimbldonu. Đoković je prvo brejknuo Švajcarca, a zatim mu ovaj vratio ribrejk i umesto da naš teniser bude korak bliži drugoj tituli u Londonu, i dalje su dva velika majstora na istom odstojanju 3:2. Međutim, u šestom gemu Novak Đoković je ponovo oduzeo servis Federeru i poveo je sa 4:2. Uz fantastičan servis i šetanje Švajcarca sa jedne strane na drugu terena odbranio je srpski as stečenu prednost, stigao do 5:2 i prve meč lopte.

Šteta! Federer se vratio u igru. Švajcarc je prvo odlično servirao za 3:5, a potom i iskoristio dekocentraciju Đokovića i fantastičnom igrom stigao do 4:5. Borba je nastavljena. Imao je Đoković drugu meč loptu, ali je nije iskoristio i Federer je stigao do izjednačenja 5:5. Pravi šok je usledio u sledećem gemu u kome je Švajcarac iskoristio očajnu igru Đokovića i poveo sa 6:5. Federer servira za izjednačenje u setovima. Švajcarac je uspeo i uz pravo rafalnu paljbu sa servis linije je stigao do 2:2.


Treći set:
Dosta siguran početak trećeg seta za oba tenisera. Federer vodi sa 2:1 u gemovima i Đoković je na liniji za servis. Ni naredna dva gema nisu donela ništa novo. Novak je prepustio rivalu jedan poen, a ovaj Srbinu nijeda – rezultat je 2:3. Nastavljen je maraton na centralnom terenu. Federer sada vodi 4:3. Đoković je odlično servirao i stigao do poravnanja 4:4, ali je istom merom uzvratio Federer i opet poveo. Srpski teniser servira za ostanak u trećem setu. Mogao je Novak Đoković do brejka, ali je majstor tenisa Federer uspeo da spasi dve brejk lopte i povede sa 6:5. To nije donelo nervozu drugom teniseru sveta, koji je stigao do izjednačenja 6:6 i set je otišao u taj brek. U odlučujućim momentima trećeg dela igre Đoković je bio fenomenalan i sa 7:4 stigao je do vođstva 2:1 u setovima.

Drugi set: Odlično je počeo Novak Đoković ovaj period meča. Posle dva gema uspeo je naš teniser da napravi brejk i povede sa 2:1. Uzdrman je Rodžer Federer, jer naš as dobor servira i još bolje igra u polju. Drugi teniser sveta je uz dosta muke uspeo da odbrani brejk i sada vodi sa 3:1 u gemovima. Novak Đoković je nastavio sa dobrim servisima, nije dozvolio Federeru da osvoji više od jednog poena i sada vodi sa ubedljivih 5:3 i ima brejk loptu na servis Švajcarca. Nažalost, nekada najbolji teniser planete je dobro odservirao i završio gem bez izgubljenog poena, te će Srbin sada na svoj servis pokušati da dođe do izjednačenja u setovima. Namučio je Federer našeg asa na putu do izjednačenja u setovima. Imao je Švajcarac brejk loptu da se vrati u meč, ali je Đoković maestralno servirao i uz pomoć jednog asa i smeča stigao do izjedančenja u setovima 1:1. Idemo iz početka.


Prvi set
: Teniseri su na početku sigurni na svoj servis, pošto nijedan nije uspeo da dođe do brejk šanse, pa je rezultat posle četiri gema – 2:2. Ni naredna četiri gema nisu donela ništa novo, i Novak i Federer bili su sigurni na svoj servis, poeni su se ekspresno završavali, a Đoković je pri rezultatu 4:3 došao do 40:40, ali nije uspeo da dođe do brejka, pa je ponovo izjednačeno – 4:4. Novak ponovo lako dolazi do gema na svoj servis, Federer je servirao za ostanak u setu i nekako uspeo da osvoji servis gem, pošto je Đoković uspeo da mu oduzme četiri poena, ali je rezultat 5:5 i dalje bez brejk lopti. Đoković i Federer su nastavili u istom ritmu, pa se shodno tome otišlo u taj brejk. Novak je greškom prepustio Federeru mini brejk, a Švajcarac je sigurnim poenima na svoj servis došao do 3:0. Novak je bio siguran na svoj servis, imao je priliku da dođe do izjednačenja, ali je ponovo napravio neiznuđenu grešku. Ipak, u narednom poenu nakon dugačke razmene, Federer šalje loptu u aut, pa Novak vraća mini brejk – 4:3. Posle sigurnih poena na svoj servis za preokret i vođstvo – 5:4, Novak je ponovo uzeo mini brejk i servirao za set, ali je Federer maestralno pogodio liniju za 6:6. Federer je došao do prve set lopte i iskoristio je posle nove greške Novaka za 9:7 i 1:0 u setovima.

 

Zvanično drugi teniser planete imaće priliku da, eventualnom pobedom, ponovo dođe do 1. mesta na ATP listi, zahvaljujući ranoj i iznenađujućoj eliminaciji Rafe Nadala.

Svi teniski sladokusci imaće priliku da vide još jedan u nizu atologijskih duela koje su ljubiteljima „belog sporta“ do sada priuštili Federer i Đoković.

Ova dvojica igrača odigrali su do sad čak 34 duela. Iako je Federe u jednom trenutku ubedljivo vodio u pobedama, situacija se sada skoro pa kompletno preokrenula, pa Švajcarac vodi sa 18-16 u ukupnim trijumfima.

Finalni duel na Vimbldonu igraće se na Centralnom terenu koji je kapaciteta 15.000 mesta.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter