0
Domaći fudbal

FSS potvrdio: Partizan u Ligi šampiona

Objavljeno: 17.06.14 u 20:23

Posle usvajanja zapisnika sa prethodne sednice, usledila je analiza predočenih izveštaja o radu svih nacionalnih selekcija. Sa aspekta učinka „A“ reprezentacije, zaključeno je da je poslednja akcija i turneja u SAD i Brazilu, protekla na zadovoljavajući način i da je ispunila osnovni smisao zbogkojeg je organizovana, a to se pre svega odnosi na pripremu ekipe za predstojeće kvalifikacije za Prvenstvo Evrope 2016 u Francuskoj.

Fss-Srara-pazova-900x500

U okviru zaključka sumarnog izveštaja mlađih selekcija izraženo je zadovoljstvo postignutim u prethodnom periodu. Mlada reprezentacija je pobedom u Belgiji prišla na korak od ostvarenja cilja i plasmana u baraž za odlazak na Prvenstvo Evrope 2015 u Češkoj, Omladinska reprezentacija se plasirala na Prvenstvo Evrope 2014 u Mađarskoj gde će braniti šampionsko zvanje osvojeno u Litvaniji prošle godine, dok je Kadetska selekcija propustila završnicu kontinentalnog takmičenja samo zbog slabije gol-razlike u odnosu na Nemačku. Uz to, naglašeno je da se intenzivno radi sa novoformiranom selekcijom igrača do 15 godina, a sa željom da se mladi igrači obuče i pripreme za željeni takmičarski nivo.

Predočeni su i usvojeni izveštaji takmičarskih organa Jelen Super lige, Prve lige Srbije, Kupa Srbije i liga mlađih kategorija. U domenu Jelen Super lige, zaključeno je da je prolećni deo sezone protekao bez problema, a da je bio praćen velikom borbom za šampionsku titulu, izlazak na evropsku scenu i borbu za opstanak. Organi superligaškog takmičenja su pri kraju sezone poštovali i odluke nadležnih državnih organa vezanih za posledice katastrofalnih poplava koje su pogodile veći deo naše zemlje.

Takmičarski organi UEFA zvanično su obavestili FS Srbije da će, po odustajanju FK Crvena zvezda od žalbe na odluku CFCB o eliminaciji sa evropske scene u periodu od jedne godine zbog kršenja finansijskog fer-pleja, Srbiju u narednoj sezoni u kvalifikacijama za Ligu šampiona predstavljati FK Partizan, a koji će takmičenje početi od drugog kola kvalifikacija. U okviru pomenute odluke UEFA usledila je i informacija da će predstavnici naše zemlje u sezoni 2014/15. u kvalifikacijama za Ligu Evrope biti osvajač Kupa Srbije FK Vojvodina (početak od drugog kola kvalifikacija) i, na osnovu plasmana na tabeli, FK Jagodina (drugo kolo) i FK Čukarički (prvo kolo).

Izveštaj o takmičenju u Prvoj ligi Srbije ukazao je da je takmičarska neizvesnost, kako za vrh tabele tako i u borbi za opstanak, obeležila prethodnu sezonu. Istaknuto je da je zabeležen porast gledalaca u proseku u odnosu na prošlost, kao i smanjenje žalbi, ali je naglašeno da u daljoj saradnji s klubovima takmičenje treba podići na viši nivo.

U okviru izveštaja Takmičarske komisije vezano za Kup Srbije zaključeno je da nije bilo apsolutno nikakvih problema u sezoni koja je završena. S druge strane, izveštaji o takmičenju mlađih kategorija ukazuju na problem velikog broja odloženih utakmica (što će biti rešeno promenom propozicija u budućnosti) i nezadovoljavajuće infrastrukture u određenim sredinama, a naglašen je boljitak u takmičenju u okviru ženskog fudbala.

Usledio je i izveštaj Sudijske komisije IO FS Srbije. Naglašeno je da je grešaka na fudbalskim terenima širom Srbije u okviru prethodne sezone bilo, da su krivci adekvatno i pravovremeno kažnjeni (u okviru prolećnog dela sezone 2013/14. u Jelen Super ligi ukupna kazna izrečena sudijama iznnosila je 84 utakmice) i da nije zabeležen nijedan slučaj materijalne povrede pravila fudbalske igre. Izveštaj Sudijske komisije je na današnjem sastanku usvojen, a narednih dana će na novim sednicama, kako Odbora za hitna pitanja tako i Izvršnog odbora, biti još reči o svim segmentima sudijske organizacije, kao i o njenoj budućoj reorganizaciji i sastavima komisija, lista…

U izveštaju Centra za edukaciju trenera istaknut je značaj detaljnog rada na jačanju trenerske struke na teritoriji cele zemlje. Zauzet je stav da se vodi računa o najperspektivnijim mladim trenerima, jer su oni garant napretka u narednom periodu. Trenerska organizacija intenzivira sistem licenciranja trenera po klubovima, a vodi računa i o pravilnoj raspodeli kvaliteta po svim regionalnim centrima. Koordiniran je rad sa instruktorskom službom, a rešavanje lociranih problema na redovnim stručnim kolegijumima dovodi do jasnog napretka na terenu.

Najavljeno je da će se ići u promene sistema takmičenja počev od sezone 2015/16, jer je obaveza po Zakonu o sportu da se sve promene u tom segmentu uvode minimum godinu dana ranije. U ovom trenutku postoje dva predloga – promene u okviru postojećeg modela sa 16 klubova i modifikovanje baraža. Stručna služba FSS će u narednih sedam dana predočiti i predstavnicima javnosti i fudbalskim radnicima ova dva predloga, a koji će zatim biti upućeni na javnu raspravu.

U okviru izveštaja o sistemu licenciranja za domaću scenu za narednu sezonu usvojen je predlog da se sednica nadležne Komisije za licenciranje FSS održi 15. jula, kako bi se klubovima ostavilo dodatno vreme za otklanjanje određenih nedostataka. Zaduženi su predstavnici Zajednice klubova Jelen Super lige i administracije FSS iz domena procesa licenciranja da u narednih sedam dana održe sastanke sa klubovima i rade na otklanjanju problema.

Danas je usvojena i odluka o uvođenju dvojne registracije za igrače, ali u limitiranom obliku. Svaki klub Jelen Super lige, Prve lige Srbije i četiri grupe srpskih liga moći će da uputi u druge klubove maksimalno četiri igrača na dvojnu registraciju. Klub koji prima igrače moći će maksimalno da prihvati dva igrača na ovoj osnovi. Ovim rešenjem ispunjen je zahtev struke, ali su i sprečene eventualne zloupotrebe.

Nije prihvaćen predlog Zajednice klubova Jelen Super lige oko odlaganja primene odluke da svi klubovi elite od sezone 2014/15. moraju da imaju reflektore na svojim stadionima. Procenjeno je da su klubovi imali dovoljno vremena da se adekvatno pripreme za primenu ove odluke.

Na današnjem sastanku donesena je odluka da „A“ reprezentacija Srbije naredne dve utakmice kao domaćin – prijateljsku utakmicu protiv Francuske 7. septembra i kvalifikacionu utakmicu za plasman na Prvenstvo Evrope protiv Albanije 14. oktobra, igra na Stadionu Partizana. Naime, prethodnih dana članovi Komisije UEFA za pregled stadiona na kojima će biti igrane utakmice kvalifikacija za Šampionat u Francuskoj 2016, posetili su Srbiju i obišli su stadione-kandidate za domaćinstvo selekcije Srbije. Na osnovu analiza o ispunjavanju kriterijuma, jasno je da su zahtevi za promenama na Stadionu Partizana mnogo manji od onih potrebnih na Stadionu Crvene zvezde (osvatljenje, svlačionice, tunel…). Zbog toga, donesena je odluka da se pomenuti mečevi odigraju na Stadionu Partizana, iz jasnih razloga lakše organizacije susreta. FS Srbije će u narednim danima aplicirati u adekvatne projektima UEFA kako bi rešili problem jačine osvetljenja na svom Stadionu Crvene zvezde i time stvorili preduslove da reprezentacija Srbije u budućnosti može da bude domaćin i na ovom objektu.

Članovi Izvršnog odbora prihvatili su informaciju o do sada urađenom u saradnji sa nadležnima iz FIFA po pitanju reorganizacije FS Srbije. Zaključeno je da se nastavi tim putem i u najskorije vreme biće predočen konačan predlog izgleda, rada i funkcionisanja jedne modernije domaće organizacije.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter