0
Košarka
KSS, konferencija za medije

KSS, konferencija za medije

KARI PEŠIĆ NAKON PRODUŽETKA SARADNJE: „Mislio sam da sam svoje obaveze prema reprezentaciji završio!“ (FOTO)

Objavljeno: 20.10.24 u 13:16

„Uspeh reprezentacije zavisi od toga kako Savez radi posao!“

Svetislav Pešić ostaće selektor košarkaške reprezentacije Srbije do završetka Evropskog prvenstva 2025. godine, saopštio je predsednik Košarkaškog saveza Srbije, Nebojša Čović.

Ja bih prvo iskoristio priliku da se zahvalim na strpljenju Saveza, Nebojše Čovića, nije baš bila namera… Malo se to sve odužilo. Ja sam već imao neke druge ciljeve, neke druge planove i obaveze. Uspeli smo to na neki način da regulišemo i ja sam sada tu pred vama. Zahvaljujem se na strpljenju pre svega, nije tu bilo pregovora, već razgovora iz razloga što sam ja stvarno mislio da sam svoje obaveze i prema srpskoj košarci i reprezentaciji završio. Ali eto, nikada ne reci nikad – započeo je svoje obraćanje Pešić.

KSS, konferencija za medije
KSS, konferencija za medije

Situacija je takva da se približavaju ti čuveni prozori za Evropsko prvenstvo za iduću godinu. Imali smo već jedan u februaru, to smo nekako prošli, uspeli da se skupimo, napravimo ekipu, pobedili obe utakmice, ali ništa se ne završava jer imamo još četiri utakmice. Dve u novembru sa Danskom, prvo u Kopenhagenu, pa onda ovde. Potom ostaje februarski prozor, gde igramo na strani sa Finskom i kući sa Gruzijom.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели HOTSPORT – SPORTSKE VESTI (@hotsport.rs)

Trudio sam se koliko sam mogao, nadam se da sam ispunio želju igrača, Saveza, Nebojše, javnosti. Jednog dana ovaj kontinuitet mora neko drugi da nastavi. To što se govorilo i ranije, govori se i danas. Trener je u godinama, ali je još strast prema košarci, ne bih je nazvao ni ljubav, nego navika, to je još u meni i zato smo ušli u razgovore i došli do dogovora na zadovoljstvo svih ljubitelja košarke – rekao je Pešić.

Pešić je takođe govorio o predstojećim kvalifikacijama za Eurobasket 2025. godine, istakavši njihovu važnost:

Sada nam predstoji jedan rad, tu se dosta završava, ali imam potrebu da to kažem. Uspesi se u Srbiji gledaju, osam minuta nismo protiv Italije na Evropskom odigrali dobro i nismo tada otišli tamo gde je nacija želela. Napravio se posle kontinuitet, svi koji me znaju, ja sam uvek za proces. Uvek volim da pobedim, tu se ne razlikujemo, ali sam ja uvek za proces, a to znači i te kvalifikacije koje su uvek bile teške za nas, možda ne za druge… Naravno da niko u sali i svi koji prate košarku, niko ne veruje da se nećemo kvalifikovati, ali to je jedna stvar. Najveća stvar je što smo se mi kvalifikovali kroz te prozore na Svetsko prvenstvo u Manili. Da nismo tamo bili, ne bismo uzeli medalju, otišli bismo ko zna gde, posle neodlaska na Olimpijske igre… Sve to je nama taj sistem kvalifikacija doneo, on nam je bio protivnik.

KSS, konferencija za medije
KSS, konferencija za medije

Mi smo imali 42 ili 43 igrača koja su prošla taj proces kvalifikacija. Svaki prozor drugi igrači, druga ekipa… Javnost ne znam da li zanima ili ne, ali te kvalifikacije koje nas očekuju biće izazovne, jer su naši osnovni igrači u Evroligi ili NBA ligi. Oni koji su toliko radosti doneli javnosti, na njih ne možemo da računamo. A istog dana u Beogradu se igra Zvezda – Partizan. Treba napraviti ekipu i otići u Kopenhagen i pobediti. I to ovako…

Ja sam oprezan, maksimalno to gledam, siguran sam da ćemo napraviti ekipu koja će biti borbena, ali ako ne budemo imali saradnju i ne ujedine li se, kada gledam to emotivno, zastave klupske u jednu jedinstvenu zastavu Srbije, neće biti rezultata. Neće biti medalja, rezultata… Uspeh reprezentacije zavisi od toga kako Savez radi posao. Međutim, mi moramo da znamo da se sve promenilo. Nije više to kao što je nekada bilo, igrači su pod kontrolom svega u klubovima deset meseci i onda dođu da igraju za reprezentaciju. Biće to nimalo lak proces, trudim se i trudiću se da napravimo kontinuitet reprezentacije koja će igrati protiv Danske. Tu će biti teško, moraće i Zvezda i Partizan, ali će morati i oni da učestvuju u formiranju tima, ako ne tri, onda jednog ili dva igrača da nam daju. Ne predstavlja tim Pešič i predsednik KSS, mi smo samo predstavnici svih Borca, Subotice, Mege, FMP-a, Vojvodine… Oni moraju da razumeju da nam pomognu da napravimo ekipu, a onda će biti rezultata od kojih će svi profitirati, na kraju krajeva i navijači i klubovi – rekao je Pešić, pozivajući na saradnju srpskih klubova.

KSS, konferencija za medije
KSS, konferencija za medije

Uspesi reprezentacije su važni i za ljude koji su preuzeli posao. Nadam se da će javnost to da razume, ali i da podrži. U svakoj utakmici da reprezentacija izađe kao najbolja. Nisam mislio da pričam previše, ali kad se ne viđamo često. Mi smo imali 2021. godine na početku kvalifikacija meč sa Letonijom i tada je bilo 500 gledalaca, a poslednja utakmica je bila u Pioniru protiv Finske, tada je bilo 8.000 gledalaca. Znači, napredovali smo. Ja bih voleo da protiv Danske opet imamo 8.000 gledalaca, jer mi samo jednu reprezentaciju imamo – zaključio je Pešić.

2
1
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter