0
Košarka

Nikola Mirotic, #33 of EA7 Emporio Armani Milan during the 2023/2024 Turkish Airlines EuroLeague match between Maccabi Tel Aviv v Armani Milan at Stark Arena on April 11, 2024 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

„ČAK JE I AMFILOHIJE RAZGOVARAO SA NJIM“: Isplivali šok detalji vezani za Mirotića – Tog leta je trebalo sve da se reši!

Objavljeno: 14.09.24 u 10:33

„Čak je i Amfilohije Radović razgovarao sa njim. Znamo koliko je vezan za crkvu. Nije slučajno došlo do toga, to je neko ko je imao autoritet i poverenje“

Nikola Mirotić je, prema rečima sportskog komentatora Nebojše Šofranca, bio blizu da igra za reprezentaciju Crne Gore, zemlje u kojoj je rođen.

U jednoj TV emisiji u Crnoj Gori, Šofranac je otkrio da su se 2013. godine vodili razgovori sa Mirotićem, kako bi on zaigrao za Crnu Goru uoči Evropskog prvenstva u Sloveniji. Čak je i pokojni mitropolit Amfilohije Radović pokušao da ga ubedi da brani boje Crne Gore, ali nije uspeo, jer je Mirotić već odlučio da nastupa za reprezentaciju Španije, gde je živeo od 2005. godine, kada je prešao u Real Madrid. 

– Što se tiče Mirotića znamo da je pet-šest godina trajala ta saga. Tog leta trebalo je sve da se reši. Mi smo se plasirali, hteli smo da ga uzmemo i znali smo da će igrati sigurno za neku drugu reprezentaciju ako ga tada ne uzmemo. Nije opcija bila Srbija kao što se mislilo, već Španija, to ga je vuklo. Napuštao je Real tog leta i otišao u NBA – rekao je crnogorski novinar.

Nikola Mirotić
Nikola Mirotic, #33 of EA7 Emporio Armani Milan during the 2023/2024 Turkish Airlines EuroLeague match between Crvena Zvezda and Armani Milan at Stark Arena on November 24, 2023 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Tada je „crvena furija“ nudila sve, osim jednog detalja.

– Oni su mu sve garantovali osim mesta u timu, u odnosu na Serža Ibaku. Zaigrao je tek posle dve godine tamo. Mislili smo da će izabrati tada. Tada je razgovarano sa njim na svim nivoima. Čak je i Amfilohije Radović razgovarao sa njim. Znamo koliko je vezan za crkvu. Nije slučajno došlo do toga, to je neko ko je imao autoritet i poverenje. Razgovarao je sa njima, probao da mu sugeriše da igra za Crnu Goru. Nije ni to bilo dovoljno, ali je to bio momenat kada je bilo najbliže. Odgovor je bio da još uvek neće ni za koga. Posle toga je zaigrao za Španiju, mada nije igrao dugo.

Crnogorci su na tom šampionatu Evrope pobedili Makedoniju i Srbiju, ali nisu prošli grupnu fazu zbog poraza od Letonije, Bosne i Hercegovine i Litvanije.

– Mislim da je mnogo više mogao da utiče na nas na tom nivou reprezentacije. On bi sad čak mogao i da igra. Sad ga svuda predstavljaju kao Crnogorca. Bilo je dosta blizu. Bilo je to 2013. godine, tu je bio Nikola Vučevći i Nikola Peković koji je bio lider, nosilac, čekali smo ga da završi ugovor. Luka Pavićević ga nije čekao, možda je mogao, sigurno je mogao i hteo. Svelo se na to da je samo Vučević tu – zaključio je Šofranac.

1
10
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter