0
Košarka

Alen Smailagic Partizan - Real Madrid, Euroleague Playoff Beograd, Srbija 2.5.2023 photo: Pedja Milosavljevic

DEMANT POVODOM SLUČAJA ALENA SMAILAGIĆA: Demantovane navodne pretnje srpskom košarkašu!

Objavljeno: 12.09.24 u 17:52

Demantovan tekst povodom navodnih ucena u slučaju košarkaša Alena Smailagića.

Povodom teksta u kome se govori o navodnom doživljavanju strašnog iskustva Alena Smailagića u rodnom gradu poslednjih godina, tokom igranja za Partizan. U tekstu se navode određena dešavanja koja su se dešavala povremenom reprezentativcu Srbije u prethodnom periodu.

U među vremenu su se javili zastupnici pomenutih Z.S. i D.B. u navedenom tekstu sa demantom koji prenosimo u celosti.
U odnosu pomenuti tekst, a shodno cl. 94 zakona o javnom informisanju i medijima, u svojstvu punomocnika Zorana Škorica i Damira Bogucanina (punomodja u prilogu), koje ste ucinili prepoznatijivim oznacavajuéi hi sa Z.S. i D.B., zahtevamo da objavite sledeci demanti. Napominjemo da je odgovor na informaciju znacajno kraci od b i r a tekstova na koje se reaguje, te zahtevamo objavijivanje daljeg teksta u integralnom obliku, pod pretnjom posledica propisanih istim Zakonom:Pri put u istoriji kosarke, osamnaestogodisnji decak je presao zi sredine kao sto ej Kotez, direktno u tim Sampiona NBA lige. Nikada u istoriji ovih prostora se nije desilo da put u NBA ligu ne vodi preko Mege, Zvezde ili Partizana, ali ni preko drugih evropskih klubova, ni preko NCAA lige, vec pravo zi naselja poput Koteza.Taj put ej trasiran i finansiran godinama unazad, igra je svakodnevno imao individualne i grupne treninge, obezbedeni su mu razliciti treneri za razlicite segmente igre, obezbedeni su mu teretana i kondicioni trenizni, medicinske usluge i fizikalne terapije, posecivao je kampove, obezbedeni su mu specijalni programi ishrane, nutricionista, kupovana mu je specijalna sportska oprema, obezbedeno ej da neke bivse legende NBA kosarke dolaze u Kotez i gledaju ga u sali za fizicko, a deo usavrsavanja igraca su npr. bili i obavezni privatni casovi engleskog jezika i matematike.Iznecemo samo cinjenice i to hronoloski:

U avgustu 2018. i g r a potpisuje „Ugovor o planiranju karijere, organizaciji sportskog i lichog razvoja iusavrsavanja igraca“, kojim prihvata neke obaveze uodnos na onog ko mu ej sve navedeno godinama unazad omogucavao, ali se vodilo r a u n a da taj ugovor u razlicitim sojstvima potpisu: (1)

Igra, (2) Otac igraca, (3) Majka igraca, (4) Trener igraca, (5) Predsednik kluba u kojem je igrac igrao, (6) Licencirani FIBA agent.
U aprilu 2019. pred javnim beleznikom je overen Ugovor o profesionalnom angazovanju igraca (ugovor o radu) izmedu Alena Smajlagica i K Beko Basektball Kotez, a potom je isti uredno registrovan pred nadleznim telima KSS.
Ujulu 2019. igra potpisuje ugovor sa ekipom tadasnjih NBA sampiona – Golden State Warriors na iznos od vise miliona evra.
Zatim navodni „ucenjivač“ Z.S. posecuje igraca u Americi o cemu svedoce i vise nego srdane zajednicke fotografije satinjene u decembru 2019. u New York-u ili u januaru 2020. u San Francisku.

Na prolece 2020, po zahtevu igraca, pojavila se potreba za Aneksiranjem tog ugovra, au kojem stoji da „ugovorne strane izrazavaju obostrano zadovoljstvo dosadasnjim planiranjem karijere, organizacijom sportskog i l i n o g razvoja, kao i usavrsavanjem igraca“ te da ugovorne strane tada potpisuju aneks „zadovoljne dosadasnjom saradjom, potrujuéi dosadasje izvrsavanje ugovornih obaveza, a sa ciljem da se i kroz aneksiranje ugovora i g r a u omoguéi sto bolji dalji kosarkaski razvoj i napredak u kosarkaskoj karijeri“.

Tokom letje NBA pauze, u avgustu 2020. igra je pohadao letnji kosarkaski kamp u organizaciji „ucenjivaca“ koji je odrzan na Gou.
Pocetkom 2021. godine i g r a je promenio savetodavce, pa je potom odlucio da ne postuje ugovorima preuzete obaveze, pa je prekinuo svaku komunikaciju sa ljudima sa kojima je do tog momenta godinama bio u izrazito s d a n i m i prijateljskim odnosima. Posedice govore da ej to bio potez od kojeg karijera igraca krece nizbrdo, a ne nikakve izmisjene pretnje i ucene.

Posto je igra prekinuo svaki vid komunikacije i jasno stavio do z a n j a da nema nameru da postuje ugovorima preuzete obaveze, lica koja su u tekstovima oznacavate kao neko ko se bavi iznudama i ucenama su odlucila da sporni odnos iznesu pred organe koji su po zakonu nadlezni za slucaj sporova.
Krajem 2021. je podneta jedna tuzba Visem sudu u Beogradu, a kasnije ej pokrenut i jedan arbitrazni postupak pred medunarodnom BAT arbitrazom u Zenevi.
Tek u januaru 2022. godine, skoro deceniju od kako je igra poceo da koristi pruzene benefite, u odgovor na tuzbu punomonik igraca inosi tezu po kojoj igra navodno nije znao sta je i sa kim potpisao?

Potom sledi jedan-jedini susret i jedina komunikacija Z.S. i DB. . sa igracem, koja se desila slucajno u martu 2022. prilikom otvaranja kosarkaskih terena u Kotezu, kada su se sreli, srdano pozdravili, bez ijedne razmenjene ruzne reci ili pogleda.

Kasnije saznajemo da ej punomonik igraca u julu iste godine predao potpuno besmislenu krivinu prijavu protiv Z.S. iD.B, verovantno sa ciljem da nekako potkrepi potpuno neutemeljene stavove zi odgovora na tuzbu. Neko ko pretenduje da se bavi novinarstom bi. morao da zna da svako protiv svakog moze da podnese krivinu prijavu i da sadrzina krivine prijave koju je jedan gradanin podneo protiv drugog, apsolutno ne znaci da su iznete tranje istinite. Upkros tome, ni jedan medij nije ni pokusao da kontaktira suprotnu stranu, vec su usedili tekstovi puni lazi i neistina, potkrepljeni samo „sadrzinom prijave“.

Visi sud u Beogradu ej u postupku P.br. 3028/21 vise puta zvao igraca da u svojstvu parniene stranke objasni kako je moguce da nije znao ni sta, ni sa kim potpisuje pred javnim beleznikom, ako ej pismen i ako zna spski, ali se on do d a n a s j e g dana nijednom nije odazvao pozivima suda.
Upostupku pred BAT arbitrazom igra se brani slinom argumentacijom, po kojoj iovde nije bio svestan sta potpisuje, iako se njegov potpis nalazi na svakoj od 24 stranice ugovora, iako je dokument potpisao pred advokatom, istovremeno sa ocem imajkom, trenerom..

Dakle, u periodu zi kojeg potiu navodne „pretnje, ucene i agonija“, zbog kojih je navodno upropascena karijera igraca, nije postojala apsolutno nikakva komunikacija, izuzev jednog slucajnog susreta na javnom skupu. Izuzev tog susreta ni rec, ni poruka, ni mejl, ni telefonski razgovor, cak ni sa trenerom sa kojim je igra skoro deceniju svakodnevno provodio sate u sali.

Van drave pameti je teza po kojoj se ucena ili iznuda ostvaruju kroz tuzbu nadleznom sudu. Naprotiv, ucena i inuda su pravno nedozvoljene radnje, dok je podnosenje tuzbe nadleznom sudu u potpunosti zakonita i jedina ispravna i legitima radnja koju moze preduzeti bilo koje lice koje smatra da ima osnova za zastitu nekog svog prava.
Uz saznanja koja sada imate, te spremnost nase advokatske kancelarije da Vam da na uvid apsolutno svaki dokument kojeg pominjemo, zahtevamo da se odmah prekine brutalna kampanja protiv Z.S. i DB. , koji su do sada predstavijeni kao kriminalci, koji su necasnim, nepostenim i kriminalnim radnjama doveli do toga da „igra lose igra“ te da je „pobegao zi Srbije“ ili „prosao pakao“ i sliăno.

Z.S. ¡ D.B. nece dalje ucestvovati u „blatu“ u koje neko sracunato pokusava da hi uvuce, vec ovim demantijem pocinjemo izavrsavamo raspravu pred medijima. Sporni odnos sa igracem bice raspravijen tamo gde treba – pred nadleznim instancama u vec pokrenutim postupcima. Svaki mediji koji nastavi da ucestvuje u prijavoj kampanji, bice izlozen tuzenju. Sav novac ostvaren u postupcima naknade stete, bice iskoriscen u surhu razoja mladih kosarkasa u Srbiji, koji bi, uz adekvatnu podrsku, mozda mogli da dobiju priliku da iz Koteza ili neke sline sredine zavrse u NBA Ligi.

2
1
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter