0
Fudbal
Slovenia vs Serbia UEFA EURO 2024 Group C

FOTO: STARSPORT

OVAKO IZGLEDA SISTEM KVALIFIKACIJA ZA SVETSKO PRVENSTVO: Evo u kom šeširu će se Srbija naći!

Objavljeno: 04.09.24 u 09:44

Liga nacija će imati još veći značaj nego ranije!

Žreb za evropske kvalifikacije za Mundijal 2026. godine, koji će se održati u SAD-u, Meksiku i Kanadi, zakazan je za decembar, kada će biti završena Liga nacija i kada ćemo znati sve, ko će se naći u četvrtfinalu tog takmičenja, kao i kako će izgledati FIFA rang lista. Kvalifikacije će zvanično početi u martu sledeće godine.

Međutim, sam žreb će se odvijati nešto drugačije od očekivanog, jer FIFA rang lista neće biti jedini kriterijum. Naime, osam reprezentacija koje se plasiraju u četvrtfinale Lige nacija A biće automatski svrstane u prvi šešir! To znači da će prvoplasirani i drugoplasirani timovi iz sve četiri grupe Lige nacija biti povlašćeni. Teoretski, Srbija bi mogla da se nađe među njima ukoliko uspe da se izbori sa Španijom, Danskom i Švajcarskom za jedno od prva dva mesta u svojoj grupi. Međutim, to neće biti lako, posebno sa trenutnim problemima s povredama u timu.

Kvalifikacije će se odvijati u 12 grupa sa po četiri ili pet timova, a tek tada će na snagu stupiti FIFA rang lista. Prvi šešir će, osim osam timova iz Lige nacija, popuniti i četiri najbolje rangirane ekipe na svetskoj listi. Engleska, koja je ispala u B Ligu nacija, ali je po FIFA rangiranju četvrta na svetu, već sada ima značajnu prednost.

Nakon toga, preostale reprezentacije će biti raspoređene prema FIFA rang listi. Drugi šešir će popuniti sledećih 12 timova, i tako redom. Za Srbiju, Liga nacija dobija poseban značaj, jer se trenutno nalazi na 19. mestu u Evropi. To znači da nije sigurna u drugom šeširu pred žreb – loši rezultati u predstojećim mečevima mogli bi da spuste Orlove još niže. Iako sada deluje da Srbija ima solidnu prednost u bodovima u odnosu na Slovačku (26 bodova), Rumuniju (31 bod) i Češku (32 boda), ta razlika se može brzo smanjiti: Srbija je u poslednjih mesec dana izgubila 7,8 bodova, dok je Slovačka dobila 11,3.

1
1
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter