0
Sportske igre mladih
deca

FOTO: Sportske igre mladih

ZAVRŠENA SEZONA 2024. PLAZMA SPORTSKIH IGARA MLADIH

Objavljeno: 28.08.24 u 09:27

Mladi takmičari su se nadmetali u deset sportskih disciplina!

– Najveća uspomena sa ovih Igara mi je zlatna medalja koju sam osvojio i novi drugari koje sam upoznao. Lepo smo se družili, niko nikoga nije zadirkivao i jedva čekam da ponovo dođem – poručio je sa svečane bine Matija Milojković član ekipe „Atomski mravci“ iz Kuršumlije, okupljenim Simovcima na Rivi u Splitu, iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Spektakularni vatromet označio je kraj Alta banka Svečane ceremonije zatvaranja 28. Sezone Plazma Sportskih mladih.

Split je od 19. do 24. avgusta bio domaćin velike Alta banka Međunarodne završnice Plazma Sportskih igara mladih. Pobednici državnih finala, njih 824, iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, zemalja u kojima se Igre održavaju, pet dana su se družili, kupali i takmičili.

U ime organzatora prisutnima se obratio Zdravko Marić predsednik, Sportskih igara mladih, Ivica Puljak gradonačelnik Splita i Tonči Glavina, ministar turizma i sporta Republike Hrvatske.

Ove godine u Igrama smo imali preko 320 000 dece. Novost je to da smo prvi put radili Sloveniju i radujem me kako su Igre tamo primljene. U ostle tri zemlje Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini Igre su sjano prihvaćene u prilog tome govori i broj dece, učesnika u ovoj sezoni. Ono što uvek naglašavam  a to je da se Igre otvorene za svu decu i da su igre besplatne za svako dete i kad pogledate to unazad 28 godina, od kad su Igre osnovane,to je zaista velika stvar – izjavio je Zdravko Marić, predsednik Plazma Sportskih igara mladih.

Vlada Republike Srbije i Ministarstvo sporta prepoznali su značaj održavanja Igara.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić podržava Igre od njihovog početka realizacije u Srbiji.

Na svečanoj ceremoniji zatvaranja učestvovali su i ministri u Vladi Republike Srbije i to  Zoran Gajić, ministar sporta, Đorđe Milićević ministar bez portfelja zadužen za dijasporu, Tomislav Žigmanov  ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Novica Tončev, ministra bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština kao i  resorni ministri iz zemalja u kojime se Igre održavaju potom Johanes Han, poverenik Evropske komisije za budžet i ljudske resurse kao mnoge druge  i ugledne zvanice iz sveta politike, privrede i sporta iz regiona i Evrope.

Ja već nekoliko godina pratim Igre i vidima da su deca veoma srećna i da sa velikim entuzijazmom i radošću učestvuju na ovakvim takmičenjima.Ukratko ,bravo za sve – rekao je Zoran Gajić, ministar za sport Republike Srbije.

Najveća sportsko-amaterska manifestacija u Evropi, Plazma Sportske igre mladih, sezonu su započele još u  februara, a deca i mladi imali imali su priliku da se takmiče sve do jula, ali i da se druže s vršnjacima na sportskim terenima širom Srbije, Hrvatske, Slovenijei Bosne i Hercegovine.  Velike državne završnice u sve četiri zemlje održane su tokom jula meseca, a na Igrama je ove godine učestvovalo 328.870 dece i mladih. 

„Sport je najbolji način da okupite mlade ljude. Kroz sport oni grade zajedništvo, prijateljstvo, nauče da podržavaju jedni druge, nauče šta je fer plej i kako da prihvate sve vrste različitosti“,istakao je  ministar Đorđe Milićević .

Bogat svečani program upotpunio je koncert sjajne kantautorke Marije Mirković. Himnu igara izvele su devojke, članice Vokalne radionice Bistrik pod dirigentskom palicom  Bilje Krstić.

ALL-STAR DAN SPORTA i proglašenje novih ambasadora Igara.

Plazma Sportske igre mladih u Splitu su okupile 824 učesnka Državnih prvaka koji se od 19. do 24. avgusta takmičili u 10 sportskih disciplina: Coca- Cola Cup u malom fudbalu, turnir u malom fudbalu, Millennium Team basket 3×3, turnir u rukometu, MIS turnir u odbojci,  tenisu, stonom tenisu, turnir u odbojci na pesku, Banca Intesa turnir u šahu,sportskoj igri  Lino Između dve vatre i atletika trka na 60m.

Atletičari iz Srbije ostvarili su fenomenalne rezultate u trci na 60m  i osvojili osam medalja

2015. devojčice prvo mesto Lana Andričin                  

  1. dečaci prvo mesto  Lazar Nestorović 3.mesto Vuk Ilić                               
  2. devojčice prvo mesto 1.Lola Jordanov 2.mesto Teodora laketić
  3. dečaci 1. Nemanja Stajković 2. Alen Sejdović 3.Strahinja Krstić                

Ekipa Srćkovo jato iz Niša, dečaci rođeni 2013. godine, članovi FK „Filip Filipović“ iz Niša, drugu godinu za redom na najvišem postolju na Međunarodnom takmičenju Sportskih igara mladih u Splitu. Kao prvak Srbije, a u konkurenciji prvaka Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije, dečaci su se zasluženo okitili zlatnom medaljom.

Finale Srćkovo jato- Čapljina 7:6

Na medjunarodnom turniru u Splitu u dvorani Gripe je vidjen prelep stoni tenis . Dimitrije Nikolic najmladji takmicar (drugari po godinu stariji od njega svi ) svijim talentom i upornoscu uspeva da stigne do velikog finala gde ga je cekao najbolji stonoteniser iz Srbije Egri Dominik. Do tog susreta je došlo tako šo su svojom sigurnom igrom protiv drugara iz Hrvatske, Bosne i Slovenije, pobedama od 3:0 osigurali polufinale . Dimitrije je u dramaticnom meču, pred punom salom uspeo da pobedi 3:2 dečaka iz Slovenije. Dominik je stepljivo u polufinalu pobedio takodje drugara iz Slovenije 3:1. Na kraju je usledilo finale Simovaca iz Srbije i pregrst divnih poena u najmladjoj kategoriji i pravo stonotenisko uživanje za sve gledaoce .

Millennim Team finale u basketu bilo je neizvesno do samog kraja .Fenomenalni basketaši iz Beograda ekipa JP u Napad bila j ebolja od ekipe All Stars iz Zenice u finalu osvojila je zlatnu medalju. U konkurenciji devojčica Ekipa Časne sestre iz Kruševca plasirala se na treće mesto i osvojila bronzanu medalju.

 

Šampion Srbije u rukometu, ekipa „Gracije sa Dunava“ Apatin, u dvorani „Gripe“ u Splitu, igrala je polufinale međunarodnog takmičenja sportskih igara mladih protiv ekipe Jadran (Slovenija). Poražene su 17-12, prvo poluvreme puno tehničkih grešaka izazvanih tremom, drugo dosta bolje al nije se uspela dostići prednost Slovenije. U borbi za III mesto savladana je ekipa iz BiH 20-12 uz mnogo bolju igru i na kraju zaslužen trijumf.

Najvatrenije je bilo takmičenje između dve vatre gde je „tradicionalno“ pobedila ekipa Atomski mravci iz Kuršumlije. Oni su u finalu igrali protiv ekipe Koprivnice .U setovima rezultat je bio 2:0. Ekipa Kraljevi iz Kraljeva izbotrila je drugo mesto u finalnoj utakmici i osvojila srebrnu medalju.

Rukometaši Metaloplastike osvojili su drugo mesto.

Danica Marjanović je bila druga na turniru u tenisu i osvojila srebrnu medalju.

Ekipa FK Novi Pazar osvojila je treće mesto na Coca – Cola kupu , najmasovnijem turnir u malom fudbalu za mlade u Evropi.

Prvo mesto pripalo je i sjajnoj  odbojkaškoj ekipi Feniks iz Požarevca.

Mladi šahisti iz Srbije pokazali su  u Finalu Igara zavidno znanje i talenat za ovu drevni igru . Prvo mesto i zlatne medlaje osvojili su Milica Vujičić i Matej Jokić dok su Darya Timofeeva,Velja Nedeljković i Nikola Adamović  osvojili sjajne srebrne medalje.

Kao najveća sportsko-amaterska manifestacija u Evropi, svesni svog uticaja na živote mnoge dece i mladih program svečanog zatvaranja nastavlo  se programom Alta banka All-star Sports day-a. Podsticanje na zdrav način života, toleranciju, zajedništvo, druženje i ostale dobrobiti koje se usvajaju bavljenjem sportom Plazma Sportske igre mladih obogatiće revijalnim takmičenjima na kojima će profesionalni sportisti, visoki funkcioneri u sportu, ambasadori SIM-a, sportisti i osobe iz javnog života regiona i Europe, pokazati da su Igre prilika svima da kroz fer plej i prijateljstvo doprinesu širenju humanosti, poštovanju različitosti, suzbijanju nasilja i razvoju osećaja zajedništva.

dsccc
FOTO: Sportske igre mladih
0
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE
Unesite pojam i stisnite enter