0
Lifestyle
viber image 2024 08 28 11 35 47 293

FOTO: Tamara Erdeljanov

PONOS KARABURME: Mural našeg košarkaša osvanuo na fasadi škole, ceo komšiluk oduševljen! (FOTO)

Objavljeno: 28.08.24 u 12:18

Sjajan mural posvećen srpskom reprezentativcu!

Devet metara visoki mural Vase Micića, našeg sjajnog košarkaša, osvanuo je danas na zidu osnovne škole “Jovan Cvijić” na Karaburmi.

Reč je o školi u ulici Danila Ilića koju je naš bronzani reprezentativac pohađao i gde je sanjao velike snove i pobede na sportskim terenima. Istovremeno, nikada nije zapostavljao školske obaveze, učenje i obrazovanje, i trudio se da na svakom koraku bude najbolja verzija sebe.

viber image 2024 08 28 11 35 49 105
FOTO: Tamara Erdeljanov

U čast tih vrednosti i uspeha koje Vasa godinama ostvaruje, napravljen je mural, delo umetnika Marije i Stevana Šolna uz podršku brenda adidas, koji pokriva površinu od 100 kvadratnih metara. Već pri prvim detaljima na zidu videlo se oduševljenje celog komšiluka, gde je Micić i odrastao, i izvesno je da će postati simbol ovog dela Beograda.

Pod inicijativom direktorke škole, Valentine Panđaitan, mural će trajno stajati kao podsetnik na neraskidivu vezu između Vase i ove obrazovne ustanove, koja se na Staroj Karaburmi nalazi još od 1923, što je čini jednom od nastarijih škola u našoj prestonici.

– U našoj školi volimo da kažemo: ‘Jednom u školi “Jovan Cvijić”, zauvek u našem srcu.’ Vasa je najbolji primer toga, jer nas nikada nije zaboravio, iako je prošlo više godina otkako je sedeo u našim klupama. I dalje smo u bliskom kontaktu, pratimo njegove utakmice i karijeru, a među prvima mu čestitamo na velikim uspesima. On nas, s druge strane, uvek rado poseti kad god može. Već duže vreme smo planirali ovaj projekat, i nije mogla postojati bolja prilika za njegovu realizaciju. Umetnici su odradili sjajan posao, a adidas je prepoznao značaj ideje i omogućio da ona postane stvarnost. Đaci su oduševljeni, a ovih dana primećujemo gužvu oko škole jer svi žele da vide mural i da ih to inspiriše da budu poput Vase Micića. Presrećna sam zbog toga, jer je upravo to bio moj cilj kada sam pokrenula ovu inicijativu – iskreno ističe direktorka škole koja se zahvalila svim gradskim sekretarijatima i ustanovama na podršci da se mural izradi što efikasnije i brže.

viber image 2024 08 28 11 35 48 277
FOTO: Tamara Erdeljanov

Bračni par Šoln, Marija i Stevan, iz ateljea „Marija i Stevan Šoln Marg & Wunste,“ dali su svoj doprinos projektu prenoseći ogroman portret na zid visine devet metara. Rad na muralu trajao je tri dana, a crtež na zidu je savršeno dočarao dinamiku i energiju koju naš poznati plejmejker unosi u utakmice.

– Za izradu murala ovih dimenzija bila su potrebna tri intenzivna dana rada, od svitanja do sumraka, kako bi skica u potpunosti oživela na zidu. Timski rad je bio ključan za uspeh projekta. Pored Marije i mene, želim posebno da pohvalim školu kao domaćina. Njihova podrška je bila izvanredna, a oni su se pokazali kao jedni od najboljih domaćina sa kojima smo radili. Mural je dinamičan i šaren i savršeno oslikava duh dece koja pohađaju ovu školu. Koristili smo kombinovanu tehniku slikanja sprejem, koja je idealna za realistične portrete, i fasadne boje, koje su gušće i pomogle su da pokrijemo delove zida u lošijem stanju. Prvog dana najvažnije je bilo precizno preneti skicu na zid tehnikom mreže, gde smo zid podelili na kvadrate, a svaki kvadrat je sadržao deo crteža. Drugog dana, najuzbudljivijeg za posmatrače, počeli smo sa farbanjem. Fasadne boje su korišćene za pozadinu, dok smo sprej boje upotrebili da oživimo Vasinu siluetu i lice. Trećeg dana posvetili smo se finalnim detaljima i doradi, kako bi mural savršeno odrazio originalnu skic – objašnjava Stevan.

viber image 2024 08 28 11 35 47 881
FOTO: Tamara Erdeljanov

Projekat posvećen Vasi su prihvatili sa posebnim entuzijazmom, jer smatraju da je izuzetno važno da osobe koje predstavljaju pozitivan uzor deci dobiju svoje mesto na muralu.

– Vasa Micić je u ovom kraju jedan od omiljenih ličnosti, ne samo zato što je pohađao ovu školu, već i zbog svojih košarkaških uspeha, kojima teži veliki broj sadašnjih đaka i dece iz ovog kraja. On već predstavlja uzor i lokalni simbol, koga svi izuzetno vole i cene. Za mene je ovaj projekat bio poseban jer me je na neki način Vasa vratio u detinjstvo. Bavila sam se košarkom sedam godina, baš u periodu osnovne škole, i to su bile zlatne godine naše košarke, kada smo osvajali najviše i kada su košarkaši postali pravi idoli. Njihovo ponašanje, odnos prema sportu, naciji i svemu što su postizali, inspirisalo nas je i pružalo nam osećaj važnosti koji smo tražili tokom odrastanja. Timski sport, a posebno košarka, uvek je negovao duh prijateljstva, stvarajući veze koje traju ceo život. Zato mi je bilo posebno drago što sam se u ova tri dana vratila u prošlost, dvadesetak godina unazad, i kroz rad na muralu ponovo osetila tu povezanost. Dok sam gledala decu koja su prolazila pored murala, prepoznala sam u njima ista očekivanja od prijateljstava, školskih basket mečeva i idola, kao što smo i mi nekada imali – iskreno ističe Marija.

1
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter