0
Evrokupovi
cukaricki zvezda 264750 (1)

FOTO: Starsport

ZVEZDA JE MNOGO MOĆNA, ALI TO MORA I DA POKAŽE: DNK šampiona treba da pojede Bode, sve osim plasmana u LŠ je izgovor!

Objavljeno: 20.08.24 u 12:10

Prošlo je vreme kada je Zvezda bila socijalni slučaj od kluba, sada kupuje od šampiona jakih evropskih liga i treba da pobedi Bode.

Zvezdan Terzić je došao u Zvezdu pre više od 10 godina, zatekao je ruinirane finansije, katastrfoalnu infrastrukturu, tim bez kvaliteta i stadion bez struje.

Deset godina u budućnost, Zvezda je uz malo sreće, a mnogo hrabrosti i napornog rada etablirala se ponovo kao jedan od najmoćnijih kluba istočno od Minhena.

Kada su bili prvi pohodi na Evropu uz minimalna očekivanja, ekipe poput Sparte iz Praga i Krasnodara su bile druga dimenzija, pa bi se tada Delije zadovoljile i onom floskulom „Od tebe tražim samo kao lav da se boriš.“

Pristojan poraz od nekog tima iz jakih evropskih liga bio bi dovoljan da navijači odu zadovoljni kući, pod uslovom da su igrači dali maksimum, a sada da li je sudija ili protivnik bio bolji, o tome se spekulisalo, ali igrači su uvek poštovani kada su se zalagali.

Zato što, uz dužno poštovanje, nisu imali kvalitet niti platu poput rivala, te je stadion bio svestan njihovih limita. Milićevi i Srnićevi startovi i sprintovi na izmaku snage su bili dovoljni za oduševljenje, pa su im se tolerisali po koji loš potez ili nesmotrena odluka.

Cenilo se Zvezdaštvo i ljubav prema grbu. Ipak, ta ekipa je na čist trenerski genij Vladana Milojevića čak tri puta vezano stigla do grupne faze evropskih takmičenja, i čak dva puta pobedila u Ligi šampiona.

Sada više nije tako. Prošao je turbulentni period COVID19 pandemije, klub je ponovo u optimalnom funkcionisanju, pa smo u protekle dve godine videli koliko je Zvezda van terena prilično moćna, kada je sklapanje tima u pitanju.

Obe godine je tim relativno rano sklopljen, igračima koji su skautirani detaljno, pa se nenadano uspeo da pogodi i džekpot u vidu Hvanga, Endiajea, odnosno još nedokazanog Drkušića, koji će definitivno biti veliko pojačanje.

Odatle više ne postoji luksuz da se Zvezda zadovolji neuspehom. Ovo su optimalni uslovi za proalz u ligu šampiona, a Bode je savršen rival da se pokaže koliko je Zvezda porasla u proteklih 10 godina, tačnije kako stremi ka svom nekadašnjem sjaju.

Sada u Zvezdi igraju reprezentativci selekcija jačih od Srbije, tu su južnokorejski igrači koji su prošli grupu na SP, slovenački fudbaleri koji su upravo bili ispred Orlova u grupi an EP, skupo plaćena pojačanja iz liga daleko jačih od srpske, sve je to luksuz koji Bode nema.

Bode nema 50.000 navijača na stadionu, Bode nema veliki budžet da dovodi idealne igrače za taj tim, Bode nema trenera koji je tri puta prolazio kvalifikacije iz prve runde. Bude nema DNK velikana koji pobeđuje i kada je slabiji, a kamoli kada je na papiru bolji tim.

Ipak papir je jedno, veštačka trava podno Arktika drugo, i na Zvezdi je da pokaže koliko je sazrela. Sve osim pobede u ovom dvomeču je ozbiljan kiks, ozbiljna propuštena prilika da klub uzme nikada veći novac u istorijskoj novoj UEFA sezoni, prilika da se pokaže da Zvezda pripada kremu Evrope.

Egal sa Lajpcigom u Beogradu, te dva puta nadigrani Jang Bojs bez pobede su putokaz, ali ne i cilj, jer definitivno mora da se pobeđuje kako bi potvrdio snagu i veličinu. A ova moderna Zvezda je i jaka i velika s obzirom odakle dolazi, tako da, izgovori na stranu, pamet u glavu i srce na teren.

Šta god novinari pisali, umanjivali ili umnožavali snagu i status Bodea, pritisak postoji uvek kada Zvezda igra, protivnik je nebitan, a dijamanti upravo nastaju pod pritiskom, tako to ide sa velikanima, ne može drugačije.

28
2
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter