1
Evrokupovi
FK Partizan v FC Dynamo Kyiv: Second Qualifying Round 2nd Leg UEFA Champions League

FOTO: Starsport

SRPSKI FUDBAL PAO NA NAJNIŽE GRANE: Klubovi iz mikrodržava imaju više pobeda nego naši timovi!

Objavljeno: 14.08.24 u 12:12

Velike probleme u poslednjih godinu dana imaju srpski fudbal i naši klubovi u Evropi!

Srpski fudbal se trenutno nalazi na dnu evropske fudbalske piramide, sa statistički najlošijim nacionalnim koeficijentom na Starom kontinentu. Naši klubovi su u međunarodnim takmičenjima osvojili samo 0,2 boda za nacionalni koeficijent, što je najniži rezultat među 54 evropske zemlje.

Uoči revanš utakmica treće runde kvalifikacija za UEFA takmičenja, Srbija je na poslednjem mestu, dok su ispred nas čak i fudbalske „velesile“ poput Lihtenštajna, San Marina, Severne Makedonije, Severne Irske, Gibraltara i Andore.

Iako Srbija ima jednu pobedu više od Lihtenštajna, naša situacija je daleko od zadovoljavajuće. Od tri predstavnika u evropskim takmičenjima, samo je Radnički iz Kragujevca ostvario pobedu, dok su Partizan i Vojvodina do sada beležili samo poraze. Radnički je ispao iz Evrope nakon poraza od crnogorskog Mornara iz Bara. Partizan i Vojvodina su, s druge strane, zabeležili po tri poraza, što dodatno pogoršava stanje.

San Marino je uspeo da zabeleži pobedu i dva remija, Severna Makedonija ima dve pobede, dok su Severni Irci ostvarili čak tri pobede. Andorci i Gibraltarci su upisali po dve pobede i remi.

Iskusni srpski stručnjak Milorad Kosanović u intervjuu za Informer ističe najveće probleme srpskog fudbala:

Uništene su nam institucije, struka, ma sve! Dobijaju se trenerske licence preko veze, braće i kumova, i ništa više u srpskom fudbalu nije kako treba. Ne radimo dobro, svima je u glavi samo trgovina i ono čuveno kupi-prodaj. Treba posebno da se obrati pažnja na naše igrače između 19. i 21. godine, a mi ih prodajemo i pre nego što se okušaju na domaćim terenima. Nema nade dok se ovako rukovodi i dok se zaobilaze stručnjaci, a pitaju se razni biznismeni – kaže Milorad Kosanović za Informer.

Partizan i Vojvodina će imati priliku da poprave klupski i nacionalni koeficijent već sutra. Partizan će gostovati Luganu u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope i moraće da nadoknadi minus iz prvog meča (1:0). Vojvodina će dočekati Maribor u okviru kvalifikacija za Ligu konferencija i takođe će se truditi da nadoknadi gol zaostatka (2:1).

Kosanović je skeptičan u vezi sa mogućim poboljšanjima, naglašavajući da su trenutni problemi duboko ukorenjeni:

Ma, nema od toga ništa! Pogledajte Partizan, koji ima 15 stranaca, a nijedan ne valja! Isto važi i za Zvezdu, ali njeni su malo bolji! Vojvodina je izgubila svoju školu, gledam pre neki dan kadete koji su poslednji na turniru u Foči! Ma, strašno! Ej, pa Zvezdi je i dalje najbolji igrač Aleksandar Katai. Da se razumemo, mnogo ga cenim, ali neverovatno je da crveno-beli i dalje nisu iznedrili ili doveli nekoga ko je bolji od njega u ovim godinama – podvukao je Kosanović.

Ostaje da se vidi hoće li Partizan i Vojvodina uspeti da okrenu svoju sudbinu i pomognu srpskom fudbalu da se uzdigne iz trenutne krize.

5
1
1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter