2
Olimpijske igre Pariz 2024
vaterpolo reprezentacija Srbije

FOTO: VSS

BOLESNA MRŽNJA HRVATA PREMA SRBIMA: Posle pobede Delfina u Parizu širom Hrvatske osvanuli ustaški simboli!

Objavljeno: 14.08.24 u 11:11

Hrvati su opet pomerili granice u svojoj patološkoj mržnji prema srpskom narodu!

U atmosferi mržnje koja, nažalost, i dalje tinja decenijama nakon etničkog čišćenja Srba iz Krajine, nedavni incident u okolini Ogulina još jednom podseća na duboke podele koje i dalje postoje u društvu. Nakon što su srpski vaterpolisti trijumfovali nad hrvatskom reprezentacijom u finalu Olimpijskih igara u Parizu sa rezultatom 13:11, osvanuo je šokantan prizor na putu DelniceOgulin.

Na saobraćajnom znaku, koji je ispisan i na latinici i na ćirilici zbog značajnog broja Srba u tom delu Hrvatske, nepoznati počinioci precrtali su crnim sprejom natpise srpskih sela na ćirilici. Sela Pupići, Strinići, Jablan, Rapo, Klasnići i Trifunovići tako su gotovo „nestala“ sa znaka, barem kada je ćirilica u pitanju. Ovi „junaci“, koji su se svojim činom skrivali pod okriljem noći, nisu uspeli da precrtaju i natpise sela Jelići i Lekići, verovatno zbog visine na kojoj se ovi natpisi nalaze.

Uz ovaj čin vandalizma, na istom mestu osvanula su i dva grafita koja dodatno produbljuju osećaj netrpeljivosti. Jedan grafit sadrži ustaško „U“, dok je drugi skraćenica zloglasnog pozdrava iz vremena Drugog svetskog rata, „Za dom spremni“.

Ovaj incident ponovo podseća na važnost borbe protiv mržnje i netrpeljivosti, posebno u regijama koje su već pretrpele teške traume. Nema sumnje da ovakvi događaji samo otežavaju proces pomirenja i zajedničkog života u zajednicama koje su već suočene s mnogobrojnim izazovima.

0
8
2 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE
Unesite pojam i stisnite enter