2
Domaći fudbal
FK Crvena zvezda

FOTO: Starsport

KO SU RIVALI ZVEZDE U PLEJ-OFU ZA LŠ? Mogu li crveno-beli protiv poljskih „vojnika“ ili norveških Vikinga?

Objavljeno: 05.08.24 u 13:46

Zvezda je dobro prošla na žrebu za Ligu šampiona!

Crvena zvezda je napravila još jedan korak bliže Ligi šampiona nakon što je žreb bio naklonjen timu Vladana Milojevića u plej-ofu kvalifikacija. Potencijalni protivnici u ovoj ključnoj fazi biće šampioni Poljske ili Norveške, Jagelonija Bijalistok ili Bode/Glimt.

Jagelonija Bijalistok:

Jagelonija Bijalistok, klub osnovan 1920. godine od strane lokalne pešadijske rezerve, beleži sve veće uspehe u poslednjih nekoliko godina. Iako su svoj prvi trofej osvojili tek 2010. godine u Kupu, prošle sezone su po prvi put postali šampioni Poljske. Tim vodi mladi trener Adrijan Sjemenič, a ekipu čine internacionalni igrači iz Slovenije, Portugala, Francuske, Angole, Španije, Norveške i Češke. Glavni strelci tima prošle sezone bili su Španac Hezus Imas i Angolac Afimiko Pululu sa po 12 golova u ligi.

Iako ovog leta nisu trošili na transfere, Jagelonija je dovela šest igrača bez obeštećenja, uključujući dvojicu Portugalaca, kao i igrače iz Francuske, Španije, Grčke i Poljske. Klub ima skromno evropsko iskustvo sa samo 18 odigranih utakmica, ali su ovog leta impresionirali eliminacijom litvanskog Panevežisa sa ukupnih 7:1 u drugom kolu kvalifikacija.

Bode/Glimt:

Bode/Glimt je klub sa bogatom istorijom, osnovan pre više od jednog veka, ali je svoje prve šampionske titule osvojio tek u poslednjoj dekadi. Norveški tim je postao prvak 2020. godine i uspešno je odbranio titulu naredne sezone, dok je treći put bio prvak 2023. godine. Njihova evropska iskustva su značajna, jer su u sezoni 2021/2022 stigli do četvrtfinala Lige Evrope. Prošle sezone ih je u šesnaestini finala zaustavio Ajaks nakon produžetaka, dok su ove sezone započeli evropski put sa ubedljivom pobedom od 7:1 protiv letonskog RFS-a.

Prošlogodišnji uspeh Bodea predvodili su Amal Pelegrino sa 24 gola i Faris Mumbanja sa 15 golova, ali su obojica napustila klub tokom leta. Šampion Norveške je ovog leta uložio tri miliona evra u pojačanja, uključujući 2,3 miliona za mladog krilnog igrača Tobijasa Guliksena.

Crvena zvezda se nada prolazu u Ligu šampiona i dodavanju još jednog evropskog izazova u svoju bogatu istoriju. Navijači su optimistični i očekuju spektakularne duele sa potencijalnim rivalima.

29
1
2 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter