0
HotBlog
FOTO: pexels.com

FOTO: pexels.com

PITANJE NAD PITANJIMA: Kako se sportisti bore sa preprekama na putu do uspeha?

Objavljeno: 01.08.24 u 11:23

Na profesionalne sportiste se često gleda kao na neka izvanredna bića, sa kojima, mi, obični ljudi, ne možemo da se poredimo. Vrlo često zaboravimo da su oni takođe ljudi sa problemima, brigama i poteškoćama. Bavljenje fizičkim aktivnostima ima brojne pozitivne efekte na život pojedinca i čini ga zdravijim. Ipak, kod profesionalaca je to na nekom mnogo višem nivou, pa je potrebno za mnoge poduhvate dovesti figuru do savršenstva.

Telo sportiste predstavlja njihovo sredstvo za rad i mora biti sposobno da izdrži različite vrste napora, sve u zavisnosti od sporta kojim se bavi. Ishrana takođe mora biti u potpunosti regulisana, pa im je i disciplina u celini na zavidnom nivou.

Ipak, oni se zbog svog načina života susreću sa mnogim problemima, iako to možda ne bismo pomislili. Put do cilja im je veoma težak i podrazumeva mnoga odricanja.

Rizici od teških povreda koji se mogu smanjiti suplementacijom

Ulažući velike napore u treniranje, izlažu telo velikim količinama stresa, pa tako i povećavaju rizik od povrede. Suplementacijom se potpomaže optimalno zdravlje mišića i zglobova, pa tu veliku ulogu ima kolagen.

Kolagen predstavlja najzastupljeniji protein u ljudskom telu koji stvara takozvano vezivno tkivo, a upoznati smo sa tim da je neizostavni deo kostiju, tetiva, mišića, ali i kože.

Unošenje kolagena u prahu značajno pomaže oštećenim područjima tako što ih jača. Vlakna kolagena u prahu pojačavaju sposobnost tkiva da izdrži različite napore, pa je to jedan od glavnih razloga zašto je on vitalan za one koji se bave težom fizičkom aktivnošću.

Njegovim korišćenjem se pojačava fleksibilnost zglobova, pa time ujedno i smanjuje rizik od povrede, što omogućava izdržavanje dužih napora.

Sportsko pravo i njegova zaštita

Sportsko pravo predstavlja jednu posebnu granu prava koja se bavi pravima, obavezama, kao i generalnim položajima onih koji se profesionalno bave njime.

U javnosti se ne priča često o tom aspektu, kao ni o potrebnim zaštitama koje bi trebalo da budu prisutne kako bi imali pravi tretman u svakoj situaciji.

Oni moraju u svakom trenutku biti svesni svojih prava, ali i imati adekvatnu podršku u vidu profesionalaca u sklopu čitavog svog tima, počev od fizioterapeuta, preko psihologa, pa do advokata.

Svi zaslužuju fer tretman i moraju se prepoznati različiti načini na koje individue mogu biti diskriminisane i tretirane na loš način.

Psihički napori i očekivanja

Kada neko postane obećavajuće ime u ovom svetu, od njega se očekuju mnoge izvanredne stvari. Ponekad su ta očekivanja, kako od fanova, tako i od samih sebe, nešto što predstavlja veliki teret, umesto da bude vetar u leđa.

Susretanje sa sopstvenim očekivanjima i željama u nekim trenucima može biti nemoguća misija – pogotovo kada se radi pod pritiskom. Njihov posao je da budu u najboljoj mogućoj formi i nastupaju u skladu sa onim šta se od njih traži.

Kada se te stvari ne poklope, može se dogoditi veliki pad u samopouzdanju, koji može biti odlučujući u određenim momentima u karijeri, pa je stoga važno otvoreno govoriti o mentalnom zdravlju.

Uvek postoji mogućnost preforsiranja usled perfekcionizma koji se nameće i sam od sebe, pa je potrebno govoriti o tome i suočavati se sa realnim scenarijima koji se mogu dogoditi, jer su oni, na kraju dana, ljudska bića.

1
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE
Unesite pojam i stisnite enter