2
Olimpijske igre Pariz 2024
veslači Srbije

FOTO: Veslački savez Srbije

KAD JE SUJETA ISPRED SPORTA NEMA MEDALJA: „Pritisci iz Partizana i OKS zaslužni za loše rezultate veslača na OI u Parizu!“

Objavljeno: 01.08.24 u 12:47

Burno je bilo u prethodnom periodu u srpskom veslanju

Veslački savez Srbije (VSS) izdao je saopštenje izražavajući nezadovoljstvo rezultatima srpskih veslačkih posada na Olimpijskim igrama u Parizu, navodeći da su neiskustvo i nestručnost trenera Nikole Stojića glavni razlozi za neuspeh. Stojić je, prema tvrdnjama VSS-a, postavljen na mesto trenera pod pritiskom zvaničnika Olimpijskog komiteta Srbije (OKS).

Srpski veslači Martin Mačković i Nikolaj Pimenov takmiče se u B finalu dubl skula, dok će Jovana Arsić nastupiti u C finalu skifa na OI. Ovi rezultati, prema mišljenju VSS-a, ne zadovoljavaju očekivanja, a Savez smatra da su odgovorni trener i Olimpijski komitet Srbije.

Veslački savez Srbije pune četiri godine ukazuje na činjenicu da Stojić nema dovoljno profesionalno trenersko iskustvo da se bavi reprezentativnim programom jer nikada pre nije trenirao veslačke reprezentativne posade, kao i da nema dovoljno stručnog znanja da samostalno osmišljava program rada i kreira plan priprema i treninga reprezentacije – navodi se u saopštenju VSS koje je kasno sinoć poslato redakcijama.

Savez je takođe istakao da je prethodno ukazivao na loše rezultate na međunarodnim takmičenjima pod Stojićevim vođstvom i da je upozorio OKS na moguće negativne posledice njegovog angažovanja. Uprkos tim upozorenjima, OKS je nastavio da podržava Stojića, što je, prema VSS-u, doprinelo neuspehu na Olimpijadi i Svetskom prvenstvu u Beogradu prošle godine.

Veslački savez Srbije smatra da su za ovakav nezadovoljavajući plasman srpskih veslača na Olimpijskim igrama u Parizu, koji je svkako rezultat nedovoljne stručnosti i neiskustva trenera, podjednako odgovorni trener Nikola Stojić i Olimpijski komitet Srbije koji je insistirao na njegovom angažovanju – piše u saopštenju.

Na početku godine, VSS je predložio da seniorski tim vodi iskusni trener Đovani Postiljone.

Međutim, članovi seniorske A veslačke reprezentacije Srbije koji su članovi veslačkog kluba Partizan, u kome je Stojić trener, odbili su predlog i zatražili da ih i dalje trenira Stojić. Smatramo da su ti sportisti to uradili pod pritiskom matičnog kluba i pojedinaca iz OKS, pre svega generalnog sekretara Đorđa Višackog koji je takođe član veslačkog kluba Partizan – navodi se u saopštenju VSS.

VSS je optužio zvaničnike OKS-a za degradiranje Saveza i ignorisanje stručnjaka od kada je novo rukovodstvo izabrano u avgustu 2020. godine. Posebno su istaknuti Žarko Zečević, prvi potpredsednik OKS-a, i Đorđe Višacki, kao glavni zagovornici angažovanja Nikole Stojića.

Među najvećim zagovornicima za angažovanje Nikole Stojića kao trenera, posebno su se isticali Žarko Zečević, prvi potpredsednik OKS-a i Đorđe Višacki, generalni sekretar OKS-a koji je ujedno nekadašnji Stojićev partner u čamcu tokom aktivne veslačke karijere – navodi se u saopštenju.

Krajem maja, OKS je suspendovao VSS iz članstva zbog navodnih nepravilnosti i kršenja Etičkog kodeksa Međunarodnog olimpijskog komiteta, nakon što je Svetska veslačka federacija zatražila hitno rešenje situacije u Savezu.

VSS je osudio ovu suspenziju kao neosnovanu i bez čvrstih dokaza.

Veslački savez Srbije će se obratiti Ministarstvu sporta sa zahtevom da se uradi stručna analiza situacije u srpskom veslačkom sportu, kao i da se u što kraćem vremenu Veslačkom savezu Srbije vrate ingerencije koje mu po prirodi stvari i pripadaju, kako bi se kvalitetno i stručno započeo novi četvorogodišnji olimpijski ciklus sa ciljem osvajanja evropskih, svetskih i olimpijskih odličja – navodi se u saopštenju.

1
1
2 Komentara
  1. Kako je popularno naći način da pljuješ i potkačiš Partizan. Kad god i gde god. I kad je kriv i kad nije. Samo trpaj. Stižu pare!

    3
    2
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter