1
Olimpijske igre Pariz 2024
Dejan Tomašević

Dejan Tomasevic Kosarka-FIBA Olympic Qualifications 2021 semi final match between Serbia and Puerto Rico Beograd, 03.07.2021. foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

TOMAŠEVIĆ IMA RECEPT ZA AMERIKANCE: Legenda srpske košarke zna šta mora da se uradi da bi se pobedio „drim tim“!

Objavljeno: 28.07.24 u 13:58

Tomašević veruje da Amerika nije nepobediva

Legendarni srpski košarkaš Dejan Tomašević izrazio je optimizam povodom nastupa košarkaške reprezentacije Srbije na Olimpijskim igrama u Parizu. Tomašević veruje da je tim, pojačan Nikolom Jokićem i Vasilijem Micićem, spreman da se bori za medalju.

Raduje me to što su se odazvali svi, što je Nikola (Jokić) tu. Imam iskustvo igranja za reprezentaciju, mnogo je bitno da iz rezultata ostvarenog prošle godine u Manili ulazimo u najjače takmičenje za svakog sportistu. Još je bolja stvar to što, verovatno zbog Evropskog prvenstva u fudbalu, igrači nisu bili toliko u fokusu, imali su potreban mir da se spreme – kaže Tomašević za MozzartSport i dodaje:

Čak i one dve utakmice u Abu Dabiju, iako nikad nije dobro izgubiti, dobro su došle na neki način, da ljudima malo splasnu ambicije. Opet, na poslednje dve utakmice u Beogradu, Srbija je pokazala da ima kvalitet. Reprezentacija, iako nisam unutra i ne znam šta se dešava, deluje maksimalno spremna i takva ulazi u takmičenje. Ima dosta prostora za napredak, verujem da će i Nikola Jović biti još spremniji, još kvalitetniji. Njemu su potrebni treninzi i uvodne utakmice. Imamo ekipu koja je kadra da se umeša u borbu za medalju.

Nikola Jokić, koji je postao NBA šampion sa Denver Nagetsima, ima veliku ulogu u timu.

Znači puno. Opet, Nikola imao razvojni put kakav je imao, u mlađim kategorijama reprezentacije ima jednu medalju, posle srebro u Riju. Mnogo je važno, po meni, kada igraš u mlađim kategorijama i osetiš tu atmosferu, pa još ako osvojiš nešto pronađeš se generacijski sa ostalima, pa nastavite zajedno u A selekciji. Ono što se posejalo u mlađim kategorijama, ubira se kasnije. I da nije Nikola osvojio NBA titulu, a jeste, što je zaista neprocenjivo, on je lider, pobednik, ne razmeće se izjava van terena, već pravi lider koji svojim primerom i radom na treningu i utakmicama stavlja svima do znanja da želi u svakoj utakmici da pobedi. To je nešto što je, ne mogu da kažem jedinstveno, ali to je njegova odlika koja ga krasi i zbog toga je već sada ako ne najbolji, onda jedan od najboljih u istoriji srpske košarke.

Tomašević naglašava važnost efikasnosti u napadu protiv američke reprezentacije.

– Očigledno je da možemo da se nosimo sa njima, pokazalo se to u onom meču u Abu Dabiju, iako je kasnije razlika bila ubedljiva, ali i mi smo tada već mešali petorke, isprobavali druge kombinacije. Rekao bih da nije razlika kao što je nekada bila, pre dvadeset i kusur godina. Očigledno je da i druge reprezentacije, naročito na fizičkom planu, polako stižu SAD. Možda je ova utakmica protiv Južnog Sudana dovoljno dobar pokazatelj da može da se igra – priča Tomašević i ističe:

– Ono što je nama potrebno jeste da ubacimo preko 100 poena. Bez obzira na našu fenomenalnu odbranu i neki sporiji ritam, Amerikanci su uvek tu na oko 100 poena. Tako da, ekipa koja želi njih da pobedi mora da bude iznad toga. Nije to nikakva demagogija, već je činjenica da moramo da ubacimo više od 100 poena, da se iskoristi svaka prilika za lake koševe. Njihova tranzicija u odbrani nije njihovo najjače oružje, treba da se pogodi dosta šuteva za tri… Efikasnom igrom i korišćenjem svake njihove greške, možemo da dođemo u dobru poziciju. To je ključ za pobedu. Bez obzira na sve, prva je utakmica i naredne dve svakako moraju da se dobiju. Najbitnije je da stignemo do četvrtfinala, to je najvažnija utakmica.

1
0
1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE
Unesite pojam i stisnite enter