1
Fudbal
fudbalska reprezentacija Srbije

Players of Serbia celebrate with fans during the UEFA EURO 2024 group stage match between Slovenia and Serbia at Munich Football Arena on June 20, 2024 in Munich, Germany. (Photo by Pedja Milosavljevic/DeFodi Images)Pedja Milosavljevic/STARSPORT

SRAMAN POTEZ UEFA: Srbija na udaru zbog rasizma, a Hrvati i Albanci prošli sa smešnim kaznama za povike „Ubij Srbina“!

Objavljeno: 25.07.24 u 08:44

Srbija je ne samo udarena po džepu, već je na još jedan način sankcionisana

UEFA je donela odluku o kaznama za nekoliko fudbalskih saveza zbog nesportskog ponašanja njihovih navijača. Fudbalski savez Srbije našao se na udaru sa kaznom od 30.000 evra i zabranom prodaje ulaznica za srpske navijače za prvi naredni gostujući meč „orlova“.

Ova kazna je posledica, kako UEFA navodi, rasističkog i diskriminatorskog ponašanja srpskih navijača tokom svih utakmica na šampionatu. Zbog toga će „orlovi“ biti uskraćeni za podršku svojih navijača na utakmici protiv Danske u Kopenhagenu, zakazanoj za 8. septembar.

Pored Srbije, UEFA je kaznila i fudbalske saveze Hrvatske, Albanije, Poljske, Mađarske i Slovenije. Najveća kazna izrečena je Hrvatskoj, koja iznosi 50.000 evra. Hrvatska, poput Srbije, neće imati podršku svojih navijača na prvoj narednoj zvaničnoj gostujućoj utakmici.

UEFA je optužila hrvatske navijače za rasističko i diskriminatorsko ponašanje tokom mečeva protiv Albanije, Španije i Italije. Na tim utakmicama zabeleženo je skandiranje i isticanje uvredljivih transparenata, uključujući povike „Ubij Srbina“, što je izazvalo široku osudu.

Albanski fudbalski savez je kažnjen sa 30.000 evra zbog sličnog ponašanja navijača na utakmicama protiv Hrvatske i Švajcarske. Uz to, Albancima je izrečena uslovna zabrana za gostujuće navijače na dve godine, što znači da će, u slučaju ponovljenih prekršaja, kazna biti automatski primenjena.

Odluke UEFA izazvale su različite reakcije u javnosti, s obzirom na ozbiljnost incidenata i iznos kazni, koji su ocenjeni kao nedovoljni za sprečavanje sličnih događaja u budućnosti. Rasprava o merama za suzbijanje nasilja i diskriminacije na sportskim manifestacijama ponovo je u fokusu evropske javnosti.

1
3
1 Komentara
  1. Dobro je da nas nisu diskvalifikovali. U tri meča smo zatrpali teren čašama, flašama, upaljačima ili šta je ko od navijača imao pri sebi. Plus na to nacionalizam. Albanci su kažnjeni isto kao mi dok su hrvati gore prošli… i po čemu su onda njihove kazne „smešne“ u odnosu na našu.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter