1
Olimpijske igre Pariz 2024
Božidar Maljković

Bozidar Boza Maljkovic at commemoration for Dejan Milojevic, coach and basketball player, held at City Assembly, Belgrade, Serbia, 10.02.2024. (Photo by Dusan Milenkovic/Starsport.rs ©)

„NIJE SRPSKI BEŽATI“: Božidar Maljković poslao moćnu poruku srpskim sportistima, ako se sretnu sa Albancima sa Kosova!

Objavljeno: 25.07.24 u 10:55

Maljković je imao jasnu poruku za srpske olimpijce

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Božidar Maljković, u intervjuu za magazin NIN izjavio je da srpski sportisti ne treba da se povlače sa takmičenja ukoliko se suoče sa sportistima iz tzv. Kosova na Olimpijskim igrama. Maljković je istakao da je važno da se sportisti bore za medalje i da pokažu sportski duh, bez obzira na političke tenzije.

Maljković se osvrnuo i na reči predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), Tomasa Baha, koji je jasno stavio do znanja da bi odbijanje učešća moglo dovesti do suspenzije Srbije iz MOK-a.

Na tom pitanju, na državnom nivou, ne donosimo i ne definišemo stav. Idemo na postolje ili ne idemo na postolje? Moj stav je da idemo na postolje, da nije srpski bežati. Pobedi tog protivnika sa Kosova! Oni su član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), kao i sve druge članice – rekao je Maljković.

On je dodao da bi povlačenje s takmičenja moglo ugroziti budućnost mladih sportista i uništiti njihove šanse za uspeh na međunarodnoj sceni. Maljković je naglasio da se ova odluka temelji na sportskim principima i veruje da je to jedini ispravan pristup.

Predsednik MOK Tomas Bah, podseća on, zapretio je još u vreme Rija da će nas suspendovati i izbaciti iz svoga članstva ako odbijemo da igramo. Ja pitam, ko ima pravo da uništava svoju omladinu, ko ima pravo da takvim potezom, rizikujući da ne učestvuju na OI, ugrožava njihovu budućnost? Ko je taj i zašto to radi? Ja sam predsedniku države rekao moj stav. On je izašao dole pred celu ekipu pred Tokio, kada nas je primio, i prihvatio ovo što sam ja predložio – da se ne ide sa postolja. Ja kažem, nije srpski bežati. I to je moj stav. Naravno, nekome se to neće sviđati, ja to znam. Možda bih kao civilno lice drugačije razmišljao. Ovo je, verujte, jedino ispravno.

Maljković je izrazio nadu da će srpski olimpijci na predstojećim Igrama nadmašiti uspeh iz Tokija i osvojiti dvocifren broj medalja, što bi bio veliki podstrek za srpski sport i potvrda talenta i napornog rada naših sportista.

0
4
1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter