3
EURO 2024
Dragan Stojković Piksi

head coach Dragan Stojkovic speaks with media tokom povratka reprezenytacije Srbije u fudbalu sa EURO Germany 2024 at aeroport Nikola Tesla on June 26, 2024 in Belgrade, Serbia. (Photo by Nikola Gligic/Starsport.rs ©)

PIKSIJEVA KONAČNA OCENA EURA: „Glavu gore, treba da izvučem pouke, a tim treba da se osveži!“

Objavljeno: 15.07.24 u 13:56

Piksi se osvrnuo na finale Evropskog prvenstva

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije, Dragan Stojković Piksi, dao je veliki intervju za sajt FSS, u kojem je detaljno analizirao uspeh Španije na nedavno završenom Evropskom prvenstvu.

Od prve do poslednje utakmice bilo je očigledno da su Španci u svim elemntima igre dominantni u odnosu na svoje protivnike i da su apsolutno pripremljeni za jedno ovako važno takmičenje. Rekordi koje su oborili tokom šampionata dovoljno govore o njihovoj superiornosti. Velika koncentracija kvaliteta, kako na terenu, tako i na klupi za rezerve, ambijent u ekipi na vrhunskom nivou i najvažnije od svega, timski duh koji nijednog trenutka nije doveden u pitanje. Sve su to faktori od ključnog značaja u savremenom fudbalu i ne treba da nas čudi što je De la Fuentova ekipa delovala toliko moćno u Nemačkoj – sumira utiske selektor Srbije Dragan Stojković koji je na poziv predsednik UEFA Aleksandera Čeferina, zajedno sa brojnim vedetama evropskog i svetskog fudbala pratio finalni meč na Olimpijskom stadionu u Berlinu. Svi oni dele isto mišljenje: trijumf Španije je trijumf lepote igre. Pobeda fudbala.

Piksi je pratio finalni meč na Olimpijskom stadionu u Berlinu zajedno sa brojnim fudbalskim zvezdama, na poziv predsednika UEFA Aleksandera Čeferina. Svi prisutni su se složili da je trijumf Španije bio trijumf lepote igre.

Sve što fudbal čini najlepšom igrom na svetu i zbog čega publika dolazi na stadione, Španija je demonstrirala u proteklih mesec dana. Tehnika, brzina, besprekorna fizička sprema, trčanje, presing. Razgovarao sam sinoć u loži sa kolegama iz drugih zemalja, svi kažu da je najveća prednost Španije u tome što je De la Fuente dugi niz godina radio u mlađim kategorijama španskog Saveza i što sve ove klince poznaje u dušu. Napravio je hrabar potez sa smenom generacija, spojio iskustvo i energiju, stvorio tim koji pleni zajedništvom i kome je kolektiv na vrhu liste prioriteta. U modernom fudbalu, veoma je važno da svi igrači svoje individualne kvalitete podrede ekipi i da žive jedni za druge. Nebitno je ko igra, a ko sedi na klupi. Vi ste sinoć na klupi Španije imali Naća i Hozelua, igrače koji su prvaci Evrope sa Realom. Bitna je reprezentacija i stil igre. Španska igra odavno nije samo tiki-taka. To je sada jedna modernija i savršenija verzija. Stil fudbala u kome svaki igrač radi za ekipu i svojim kvalitetom doprinosi uspehu kolektiva.

Stojković je istakao da su ključni razlozi dominacije Španije bili čvrsta i uigrana zadnja linija, agresivan vezni red sa izuzetnim tehničkim mogućnostima, te funkcionalan napad.

To su i ključni razlozi dominacije Španije u svim segmentima igre i na svakoj utakmici tokom ovog Evropskog prvenstva. Zadnja linija čvrsta i uigrana. Vezni red agresivan i sa igračima čije su tehničke mogućnosti na vanserijskom nivou. I napad koji je izuzetno funkcionalan sa dva mlada asa poput Vilijamsa i Jamala, plus iskusni Morata u centrali, delovali su bukvalno neukrotivo. Impresivan je način na koji Španci pokušavaju da vrate posed posle pogrešnog pasa i izgubljene lopte. Neverovatna agresivnost koja protivniku ne dozvoljava ni da diše, a kamoli da razvije akciju. Kada pratite sa tribina, prosto uživate u prizoru koliko te linije tima deluju kompaktno i sinhronizovano.

Selektor Srbije je izrazio zadovoljstvo što će Španija svoju prvu zvaničnu utakmicu kao novi šampioni Evrope odigrati protiv Srbije u Beogradu.

Radujem se i srećan sam što će Španci prvu zvaničnu utakmicu kao novi šampioni Evrope odigrati protiv naše reprezentacije i pred našom publikom. To je prilika da Marakana bude puna i da im čestitamo na fantastičnom rezultatu koji su napravili u Nemačkoj. Sa druge strane, to je prilika i za naše momke da se odmere sa najjačom reprezentacijom na kontinentu. Ima li većeg izazova od duela sa Olmom, Vilijamsom, Jamalom, Rodrijem, Moratom… Možda u individualnom smislu nismo na njihovom nivou, ali sve može da se nadoknadi borbenošću, timskim duhom i kolektivnom igrom. Važna je strategija, trka, agresija. Da svaki igrač koji dobije šansu od prvog minuta i svaki koji uđe sa klupe, sprovede u delo sve ono što smo zamislili i što smo se dogovorili pre utakmice.

Stojković je zaključio intervju optimistično, rekavši da Srbija ima argumente da odgovori na izazov protiv Španije.

Pričao sam sa Kapelom, Vengerom, Klopom, Benitezom, Dejvidom Mojesom… Njihovo mišljenje ne razlikuje se puno od one analize koju smo napravili posle Evropskog prvenstva. Kapelo mi je rekao da nismo zaslužili da izgubimo od Engleske. Kaže: ‘nije to bilo tako loše’. Mora da se da gol, mora da se pobedi. Svi se vraćaju na šanse Mitrovića protiv Slovenije. Jedna lopta u mreži i potpuno druga priča. Rekli su mi glavu gore, da izvučem pouke, da tim treba da se osveži. Dopada im se moja ideja i podmlađivanju reprezentacije. Klopu sam čestitao na svim podvizima u dosadašnjoj karijeri. Nije lako sedeti na klupi Liverpula i u kontinuitetu osvajati trofeje. Koliko sam mogao da primetim, ne pati za fudbalom. Posle toliko godina, zaslužio je da se odmori.

1
7
3 Komentara
  1. Za igraca je vazno da mu je Bog dao fudbal u nogama… Za selektora fudbal mora biti u glavi… To Stojkovic nema.. Imamo prilično staru, sporu i zasićenu reprezentaciju, od koje se još pre Katara nije moglo očekivati ništa ukoliko ne proradi tandem Tadić-Mitrovic. Zbog povreda to se nije desilo u Kataru, a u Nemačkoj je Stojkovic taj tandem „sahranio“, a on jos jedno vreme ima mesta u reprezentaciji.. Stojkovic je preskup i nepismen da vezba neznanje na reprezentaciji, vec to mora da uradi neko ko se kao trener dokazao, i ko ima pedagoške osobine.. Bez lomova tesko šta će proći. Mozda je pravo rešenje da je Stojkovic generalni selektor svih reprezentacija, zbog Vučića koji ga je doveo, a da Marko Nikolić bude selektor „A“ reprezentacije..Naglo podmladjivanje bilo bi opasno, a to može uspešno da uradi samo kvalitetni trener..U ovom trenutku skrenuo bih pažnju na grupu supertalenata: Milan Majstorovic, sad u Rusiji, Dinamo Moskva. Odavno nismo imalo britkog, jakog na lopti i skočnog stopera kao čto je on, u tandemu sa Pavlovicem. Aleksic, Radnički 1923 Kg..Decko snažan, brz, borben,trkač, jak na lopti, vezni ofanzivni.. Igor Miladinovic, Čukarički, osica koja trči 90 minuta, jak na lopti.. Belic, bivsi partizanovac. Zadnji vezni smanjio je tu svoju veliku silinu starta i sada je trkac I reda za reprezenzaciju, Ivanovic, Vojvodina, špic.. Moderan napadač. Gliuščevic iz Kg..Ekstra moderan napadač po desnom boku. Brz kao Karl Luis…Nedeljkovic, CZ. Proslog leta je bio upadljiv na desnom beku sad ga nema, a desnog beka nemamo.., i dr. Sa ovakvim drustvom a bez „akademika fudbala“, „stena“, „baba“, „puzeva“, „naprasno izlečenih od gladi“, nepatriota i nečijih miljenika, opet bi Srbija imala moćnu reprezentaciju, koju ćemo svi rado gledati kao nekad, i trčati na stadion.. Dakle lek, Stojkovic ŠEF svih selektora a Marko Nikolić selektor „A“, da sve koze budu na broju, i da se odlepimo od dna kome se brzo priblizavamo…..

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE
Unesite pojam i stisnite enter