0
ATP
Novak Đoković

FOTO: X/@Wimbledon

NOVAK SPASAVA SEZONU U NJUJORKU I PARIZU: Đokoviću se ovo dogodilo samo jednom u poslednjih 13 godina!

Objavljeno: 15.07.24 u 10:56

Novak će moći da se domogne velikog trofeja, a imaće još dve prilike

Nakon završetka Vimbldona, pažnja se usmerava na Novaka Đokovića i njegovu sezonu, koja se može posmatrati iz dve perspektive. S jedne strane, povratak od operacije do finala Grend slema u roku od mesec dana je impresivan, ali sa druge strane, pokazana nemoć protiv Karlosa Alkaraza u finalu ostavlja gorak ukus.

Novak je nakon 2023. godine, kada je postao najbolji teniser svih vremena, najavio da će mu u narednoj sezoni prioritet biti osvajanje Grend slemova i zlatne medalje na Olimpijskim igrama. Sve ostalo, uključujući i Masters turnire, predstavlja samo pripremu za te ciljeve.

Ipak, do sada nijedan od prioriteta nije ispunjen. Đoković je na Australijan openu eliminisan u polufinalu od Janika Sinera, zbog povrede je odustao od Rolan Garosa, a u finalu Vimbldona nije uspeo da osvoji titulu. Na dva od tri Grend slema uslovi su bili vanredni – u Parizu je morao da se povuče zbog povrede, a u London je stigao u procesu oporavka.

Rezultatski gledano, sezona još može biti spasena, ali prostora za manevar je malo. Sve će se lomiti na turnirima u Parizu i Njujorku. Đoković želi da osvoji zlatnu medalju na Olimpijskim igrama, što mu nedostaje u bogatoj karijeri, dok je u osvajanju Grend slemova već rekorder.

Svaki Novakova korak donosi nove rekorde, a mnogi su već postali neosetljivi na te informacije. Đoković je zasenio Federera i Nadala, ali ove sezone zlato na Olimpijadi se nameće kao prioritet. Ipak, biće teško, jer povratak na šljaku, gde je i zadobio povredu, donosi dodatne izazove.

Olimpijske igre su glavni cilj za Đokovića, ali postoji realna opasnost da ostane bez Grend slem trofeja ove godine, što mu se desilo samo jednom u poslednjih 13 sezona – 2017. godine. Te godine je doživeo neočekivani poraz u drugom kolu Australijan opena i nije uspeo da se plasira u polufinale ni na jednom velikom turniru.

Da bi 2017. ostala jedina sezona bez Grend slem titule, US open će igrati ključnu ulogu. Tokom godina, na US openu su se dešavale nepredvidljive stvari, a Đoković će braniti titulu. U avgustu će se sa olimpijske šljake prebaciti na beton u Njujorku. Ostaje da vidimo kako će se situacija razvijati u ova dva velika grada, a Novak je navikao na veliku pozornicu i spreman je za nove izazove.

2
1
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE
Unesite pojam i stisnite enter