0
EURO 2024

FOTO: X/@EURO2024

EVROPA DOBIJA NOVOG ŠAMPIONA: Hari Kejn konačno podiže trofej ili Jamal uz zlato proslavlja 17. rođendan (VIDEO)

Objavljeno: 14.07.24 u 09:25

Sve je spremno za spektakl

Sa uzbuđenjem očekujemo  završetak Evropskog prvenstva 2024, gde će se u finalu sastati dve fudbalske sile – Španija i Engleska. Utakmica će se odigrati na stadionu u Berlinu sa početkom u 21 čas.

Engleska nikada nije osvojila EURO u svojoj istoriji, a jedini veliki trofej su osvojili na Svetskom prvenstvu 1966. godine. Nije iznenađenje što navijači pred svaki turnir ponavljaju slogan „Fudbal se vraća kući„.

Na prethodnom Evropskom prvenstvu Engleska je bila najbliže osvajanju trofeja jer se turnir održavao na njihovom terenu. Ipak, Italija ih je zaustavila u finalu, iako su Englezi vodili, Italijani su izjednačili i pobedili u penal seriji.

Osvojiti turnir bi konačno prekinulo nesrećni niz za Harija Kejna, koji još nije osvojio nijedan trofej u karijeri. Delimično zbog toga je napustio Totenhem i prešao u minhenski Bajern, ali je u prvoj sezoni ostao bez uspeha.

Takođe, Geret Sautgejt bi ućutkao sve kritičare koji su čekali njegov neuspeh i odlazak sa mesta selektora Engleske.

Španija je poslednji put osvojila Evropsko prvenstvo 2012. godine pod vođstvom Visentea del Boskea, nakon čega su imali problema sa rezultatima. Dolaskom Luisa de la Fuentea na mesto selektora, situacija se promenila.

De la Fuente, koji je trenirao mlađe selekcije, preuzeo je A tim 2023. godine i počeo da beleži uspehe. Uveo je nove igrače kao što su Lamin Jamal, Niko Vilijams, Pedri i Dani Olmo, koji će biti ključni igrači reprezentacije u budućnosti.

Španci su osvojili srca cele Evrope svojom igrom. Iako možda ne igraju tako lepršavo kao u vreme Ćavija, Inijeste, Vilje i drugih majstora, oslanjaju se na sjajna krila i talentovani vezni red, što se pokazalo kao dobitna kombinacija za uspeh i plasman u finale.

Jamal je u subotu napunio tek 17 godina, a zlato oko vrata bio bi njegov najleši poklon.

Glavni arbitar meča biće Fransoa Leteksje, koji je između ostalog sudio meč Srbija – Danska.

1
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE
Unesite pojam i stisnite enter