0
EURO 2024
Florin Nica

FOTO: Printscreen/YouTube

POTRESNA PRIČA HEROJA SA EURA: Tukao se sa narkomanima za parče hleba, živeo je na ulici! (FOTO)

Objavljeno: 05.07.24 u 18:07

Na kraju je posle svih ovih muka uspeo da izgradi skladan život

Golman rumunske reprezentacije Florin Nica prošao je kroz izuzetno težak životni put. Kao dete ostao je bez roditelja, živeo u teškim uslovima i borio se za preživljavanje na ulicama.

Florin Nica, sada 37-godišnjak iz Bukurešta, bio je jedan od najistaknutijih igrača Rumunije na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj. Njegova životna priča počinje tragično – otac mu je stradao pod nerazjašnjenim okolnostima dok je bio beba. Sa majkom je često menjao prebivališta, ponekad su čak živeli na ulici. U takvim uslovima, Florinova majka je preminula kada je bio dečak, te je on morao da ide u dom za nezbrinutu decu.

Florin Nica je više puta govorio o svom teškom detinjstvu, iako to smatra zatvorenom knjigom svog života.

Dešavalo se da nekada ne osetim prste na nogama, koliko mi je bilo hladno. Patike koje sam nosio bile su šuplje, tako da sam stavljao kese na njih. Ali, to mi nije smetalo da treniram fudbal. Nisam imao izbora, trenirao sam više od ostalih, samo da bih otišao iz bede u kojoj sam bio, da bih ostvario svoj san – otkrio je Florin Nica i nastavio:

– Sa verom u Boga, sve je moguće! Nikada ne mogu da se naljutim na Boga. Zahvalan sam mu na svemu što mi je dao i na svemu što sada imam, jer sam siguran da je sve to zbog njega. Nikada me nije napustio. Čak i kada nisam verovao i kada sam osećao da gubim bitku sa ovim surovim svetom. Bog me je izvukao iz ružnog nereda u kojem sam bio.

Florin je dobio poverenje selektora Edvarda Jordaneskua na Evropskom prvenstvu i potpuno ga opravdao. Prošle sezone je branio za turski Gazijantep, a ovog leta bi mogao da se okuša u nekoj jačoj ligi. Seća se i jedne scene iz svlačionice:

Sećam se da sam bio u srednjoj školi i bilo je oko 30 dece u maloj svlačionici. I sada se sećam reči tadašnjeg trenera: „Pogledajte dobro koliko vas je ovde. Od vas će samo jedan ili dvojica postati fudbaleri“. A ja sam, u tim trenucima, razmišljao: „Bože, pomozi mi da budem jedan od te dvojice!“. I sve vreme sam razmišljao o ovim rečima.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Joma Sport (@jomasport)

Pansela Manea, žena koja se brinula o Florinu u domu, ima puno zasluga za njegov razvoj.

Upoznala sam ga u jednoj ustanovi za decu bez roditelja. Tu je bilo mnogo mališana, a on je bio jedno od najlepše dece koje sam ikada videla. Florin je bio veoma problematično dete – počela je priču Pansela Manea.

Jedno vreme tokom raspusta u detinjstvu, Florin Nica je radio u pekari.

Tri meseca je bio tamo, a trenirao je i fudbal. Kada je osvojio jednu nagradu na nekom na turniru, dobio je tortu i bio mnogo srećan. Privukla ga je činjenica da je bio u zajednici, da su mu odrasli ljudi verovali, da je bio sa nama.

Florinova fudbalska karijera počela je u Steaui, a zatim je igrao za Rapid, Astru, Concordiju, Spartu Prag i Gazjiantep. Pansela Manea, koju Florin zove majkom, je bila emotivna dok je pričala o njemu.

Pitala sam ga, šta želiš da uradiš od svog života? Rekao mi je da hoće da igra fudbal. Pa, Florine, kazala sam mu, ako želiš da igraš fudbal, igraćeš fudbal, jer to je ono što želiš. Imali smo sreće da imamo prijatelja koji je bio drugi trener u ekipi Elektroaparataj. Florin je osam meseci išao tramvajem i trenirao. A, redovno i u školu. Potom je usledio odlazak u Rapid, kod trenera Lite Dumitrua. On je bio taj koji mu je otvorio put ka fudbalu.

Pansela Manea se rasplakala nekoliko puta kada je pričala o životu Florina Nice. Golman ovu stariju gospođu zove „majka“ i ona je zbog toga mnogo srećna.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели ță (@florinnita01)

To mi mogo znači. Florin je bio veoma dobro, pristojno, poslušno dete. On sada mnogo voli svoju porodicu. Ono što nije imao, preneo je na one oko sebe. On je divan čovek – rekla je kroz suze Pansela Manea i dodala:

Uvek sam navijala za Florina, bez obzira što nisam otišla ni na jednu fudbalsku utakmicu. Uvek sam mu slala poruke ohrabrenja. Volela sam da budem sa njim kada bi gubio, kako bih ga podržala, jer kada bi pobeđivao, tada je bilo lako.

Florin Nica je oženjen, živi u srećnom braku i sa suprugom Laurom ima dvoje dece, ćerku i sina. Fudbaleri Rumunije završili su učešće na EURO 2024 u Nemačkoj u osmini finala, posle poraza od Holandije (0:3).

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter