0
EURO 2024

FOTO: X/ @EURO2024

SKANDAL NA EURU: Postigao dva gola, pa veličao terorističku grupu! (FOTO)

Objavljeno: 03.07.24 u 12:58

UEFA će pokrenuti istragu

UEFA je pokrenula postupak protiv turskog fudbalera Meriha Demirala zbog „navodno neprikladne proslave gola“ na Evropskom prvenstvu, kada je rukom pokazao znak povezan sa ultranacionalističkom grupom „Sivi vukovi“.

Demiral je bio ključan u pobedi Turske nad Austrijom (2:1) u osmini finala Evropskog prvenstva, postigavši oba gola. Nakon što je postigao drugi gol, rukom je, čini se, napravio znak koji se povezuje sa turskom ultranacionalističkom organizacijom „Ulku Odžaklari“, poznatom i kao „Sivi vukovi“.

UEFA je potvrdila imenovanje inspektora za istragu protiv Demirala, ali još nije jasno kako će se slučaj završiti i da li će odluka biti doneta pre četvrtfinalne utakmice između Turske i Holandije, zakazane za 6. jul.

Ovo nije prvi put da je Demiral u središtu kontroverze. Još 2019. godine bio je jedan od 16 turskih igrača koji su ukoreni zbog vojničkog salutiranja tokom utakmica, u vreme kada je Turska sprovodila vojnu ofanzivu u Siriji.

„Sivi vukovi“ su osnovani kao omladinsko krilo krajnje desničarske Partije nacionalističkog pokreta, koja je trenutno u savezu sa vladajućom strankom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, Partijom pravde i razvoja. Tokom godina, grupa je često bila povezana sa politički motivisanim nasiljem, uglavnom protiv levičarskih grupa.

Grupa „Sivi vukovi“ je zabranjena u Francuskoj, dok je Austrija zabranila upotrebu njihovog pozdrava, koji nacionalisti koriste u Turskoj.

2
3

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter