0
Tenis
Novak Đoković

Serbia's Novak Djokovic during the UEFA EURO 2024 group stage match between Denmark and Serbia at Munich Football Arena on June 25, 2024 in Munich, Germany. (Photo by Pedja Milosavljevic/STARSPORT)

NOVAKA ĆE ZAPAD ZBOG OVOG JOŠ VIŠE MRZETI: Đoković kreće da uči novi jezik, koji danas mnogi ne vole!

Objavljeno: 03.07.24 u 13:27

Novak bi mogao da izazove mnogo negativnih reakcija ovim potezom, ali njega to ne zanima previše

Novak Đoković, poznat po svojoj želji za učenjem i napredovanjem, ne ističe se samo kao najbolji teniser svih vremena, već i kao poliglota. Njegova strast za učenjem stranih jezika je deo njegove prepoznatljivosti.

Oduvek sam voleo jezike od malih nogu i tenis je sport koji zahteva konstantno putovanje i da si posvećen njemu. Čak i u juniorksim godinama ima mnogo turnira u različitim delovima sveta. Mi iz Srbije nismo imali puno prilike da igramo turnire koji su na željenom nivou u tim juniorskim kategorijama kod nas u regionu pa smo morali da putujemo širom Evrope, Amerike, Bliskog istoka… Onda si primoran da naučiš barem engleski koji sam imao u školi. Imao sam i nemački i tu sam imao neku bazu. Onda sam i živeo određeni period između 12. i 16. godine kod Nikija Pilića u Nemačkoj i onda sam tu i propričao nemački – kazao je Novak.

Italijanski jezik je savladao zahvaljujući članovima svog tima.

– Engleski je najzastupljeniji i najkorišćeniji jezik univerzalno i italijanski isto tako kroz rad i saradnju sa ljudima koji su iz Italije, koji su mi bili teniski treneri, kondicioni treneri, menadžeri. U jednom trenutku sam bio okružen Italijanima i uvek mi se dopadao taj jezik. Imam tendenciju da učim jezike i nekako mislim da što više jezika znaš više vrediš i više poštovanja ukazuješ, a i dobijaš od ljudi koji dolaze iz te zemlje iz te regije u kojoj se priča taj jezik.

Đoković takođe ističe koliko mu je važno pokazati poštovanje prema zemljama domaćinima turnira.

– Nekako čovek kada napravi taj napor i potrudi se da bar nekoliko fraza u tom jeziku nauči kada posećuje tu zemlju. Mislim da je to jedan iskaz poštovanja i uvažavanje kulture i tradicije zemlje u kojoj gostuješ. Ja sam sa tim pristupom odrastao i vaspitavan sam i uvek sam imao želju i volju da učim jezike. Prirodno je dolazilo jer si u svlačionici okružen sa mnogo jezika i pitanje da li ti želiš i da taj neko želi sa tobom malo da porazgovara na tom jeziku ili da ti pomogne. Ali, brzo se uči jer danas imamo te veštačke inteligencije, internet programe i mmnogo kurseva onlajn da se radi i samo je potrebno da se čovek odluči za to i napraviš vremena ako želiš, a ako ne želiš i pronađeš izgovor.

Đoković planira da nastavi sa učenjem novih jezika.

Voleo bi da naučim ruski jezik i nadam se da će mi doći malo brže s obzirom na slovenske korene između našeg i njihovog jezika i to mi je velika želja. Za kineski, za te jezike daljeg istoka, i to bi voleo, ali je možda sad to nerealno jer su to jeziici koji malo više vremena zahtevaju i moraš malo više da se posvetiš tome – naveo je Đoković.

10
1

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter